r
Nosalty Logó

Macaroon

Szofika
Macaroon
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A 12 darab macaroonhoz

A csoki ganache-hoz

449
Kalória
8.1g
Fehérje
54.9g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
43g
Víz
29.8g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
49.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A 12 darab macaroonhoz

A csoki ganache-hoz

Összesen 449 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A 12 darab macaroonhoz

A csoki ganache-hoz

Összesen 1793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A 12 darab macaroonhoz

A csoki ganache-hoz

Összesen 345 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.9 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 449 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.3 g

Zsír

  • Összesen
    92.3 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1465.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    269 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    559 mg
  • Nátrium
    269 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    219.6 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 1793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    33 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 345 kcal

Elkészítés

A 12 darab macaroonhoz

  1. Az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk a porcukorral. Jó alaposan daráljuk meg előtte, egyetlen porcukor-csomócska sem maradhat benne.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
  3. Óvatosan beleforgatjuk szilikonos lapáttal a porcukros mandulát a tojásfehérjébe. Először a mandula 1/3-át, alaposan, de óvatosan keverjük bele, majd a második és a harmadik harmadot is. Ne keverjük túl. Mikor már homogén a massza, töltsük habzsákba, kb. 1 centis lyukat vágjunk a végére.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 50 forintos nagyságú gömböket nyomjunk a masszából.
  5. Ezután néhányszor üssük hozzá erőteljesen a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és kb. 45 percig szobahőmérsékleten pihentessük a macaronokat. Ha egy ujjal hozzáérünk, és már nem ragad a massza az ujjunkhoz, akkor tehetjük be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe.
  6. Kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre. (Az első 5-6 perc után célszerű kb. 130 fokra levenni a sütőt.)
  7. Ha teljesen kihűltek, óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról.
  8. Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt. Ha homogén a massza, kész. Hűtsük le teljesen.
  9. A kihűlt macaronokat a kihűlt ganache-sal ragasszuk össze.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy a tökéletestől továbbra is távol álló macaroonjaimat a nyilvánosság elé tárjam. Tavaly ősszel Párizsban lettem szerelmes a macaroonba. Mégis idén júniusban jutottam el odáig, hogy megpróbálkozzam vele. Az első katasztrofális eredmény nem vette el a kedvem a folytatástól. Anyu ezeréves gázsütőjét okoltam, amin nem lehet tudni, hogy 130 vagy 170 fokon ég-e a sütő. Na, majd a sajátomban biztos sikerül. És sikertelenebbnél sikertelenebb próbálkozások követték egymást. Felleltem minden szakirodalmat, videókat néztem, macaroon-os könyvet vettem, és közben irigykedve olvastam  kishazánk gasztrobloggereinek beszámolóját, miszerint elsőre milyen szép macaroonokat sütöttek,és milyen könnyű. Dehogy könnyű. Nagyon sok mindenen múlik. A sütőn, a mandulán, a tojásfehérjén. Most először használtam hozzá 2 napig öregített fehérjét. Patikamérleg kell hozzá, tény és való. Nem lehet csak úgy saccperkábé kimérni az alapanyagokat. Mégis azt hiszem, hogy talán a kitartásomnak és a türelmemnek (mely egyedül a konyhai tevékenységeimben nyilvánul meg) köszönhető, hogy most talán azt mondhatom, sikerült. Lett "talpa" is,és nem repedt be a teteje. Fogadjátok szeretettel.:) Még több kép látható itt.

További receptek

Flódni scone

A flódni ízei megihlették az angol-amerikai édes pogácsát, a scone-t, hogy az rögtön magába is fogadta őket mind. Sűrű szilvalekvár és gazdag almavaj vonja be az omlós ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...