Így lesz tökéletes a kotyogósban főtt kávé

Sokan rettegnek kotyogósban főzni a reggeli kávét, a klasszikus kávékészítés egyik formája ugyanis tele van buktatókkal. Hogy a reggeli fekete ne legyen borzasztóan keserű, fogadd meg néhány egyszerű tippünket.

Egy jó kávéért nem kell divatos kávézóba menni, vagy drága eszközöket venni, elég hozzá egy bárhol könnyen beszerezhető, a köznyelvben csak kotyogós kávéfőzőnek hívott eszköz (az eredeti kotyogós a szerkezetben található súlyszelep miatt adott ki hangot). Most megmutatjuk, hogy használd!

Az eredetileg Alfonso Bialetti által tervezett nyolcszögletű kotyogós az olasz design egyik szimbolikus tárgya a mai napig, kötelező konyhai kellék, és ha nem is Bialetti márkanévvel, de Szarvasi cégérrel címerezve rengeteg magyar háztartásban megtalálható.

Ez az az eszköz, ami mindenkit felültet a nosztalgia-hullámvasútra, és kevés odafigyeléssel egy komplex, ízgazdag kávéélményt tud nyújtani. Nem olyan karakteres, mint egy espresso, így akár bátran fogyaszthatjuk feketén is.

Fotó: Unsplash

Ezt a mai napig népszerű kávéfőzőt azonban kevesen tudják helyesen használni. A ChefSteps csapata utánajárt James Hoffmann kávészakértő segítségével, hogy hogyan is hozhatod ki a legtöbbet ebből az örökzöld konyhai eszközből.

Ha megfogadsz néhány tanácsot, ezentúl semmi sem állhat közéd és a tökéletes otthoni kávéélmény közé:

 • A legfontosabb a megfelelő kávé kiválasztása. Mindig kávészaküzletben vásárolj, és kérd az eladó segítségét, hogy olyan kávét válassz, ami a legközelebb áll az ízlésedhez!
 • A kotyogós mérete is számít. Vannak kisebb és nagyobb kotyogósok, mindig akkorát használj, ahány főre főznéd a kávét, mert úgy a legfinomabb!
 • Tartsd tisztán a szerkezetet, mert a lerakodott szennyeződések módosíthatják a kávé ízét!
  Mindig szűrt vagy tisztított vizet használj. A csapvízben található ásványi anyagok megváltoztathatják a kávé ízét!
 • A víz mindig legyen 90-95 C° között. Ha túl hideg a víz, akkor tovább melegszik, ezalatt kiszáradhat és megéghet a kávé, ettől lesz keserű a végeredmény!
 • Mindig közepes lángon főzd a kávét, ezzel is gyorsítod a főzési időt, és elég nyomást biztosítasz a víznek!
 • Manapság sok cég gyárt kotyogóst, így fontos, hogy minőségi eszközt vásárolj.

Itt még nincs vége, a tökéletes kotyogós kávé készítéséhez ugyanis igazi profiktól lesünk el néhány tippet:

 1. Helyezd az őrölt kávét a kávékosárba, az őrleményt viszont ne nyomd le, csak finoman egyengesd el.
 2. A tartályrészt forró vízzel öntsd fel a szelep aljáig.
 3. Helyezd a víztartóba a kávékosarat.
 4. Egy konyharuha segítségével tekerd rá a tartályra a kotyogós tetejét (vigyázz, a tartály forró lehet).
 5. Helyezd a kotyogóst a tűzhelyre.
 6. Hagyd, hogy elinduljon a kávé, és szépen lassan lefolyjon. Amikor a kávé aranyszínűvé válik, és puffogó hangot kezd el kiadni, akkor kell levenni a tűzhelyről.
 7. Öblítsd le hideg vízzel a kotyogóst, ezzel leállítod a főzési folyamatot, és akár már el is moshatod a kávéfőzőt.

További tippek a tökéletes kávéhoz:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 31 ínycsiklandozó tavaszi fogás márciusra, a csodás...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Mivel március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, ezért most tavaszváró illetve húsvéti finomságok következnek! Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

10 éves a Food Truck Show – 15 millió adag...

Bizony, tíz éve annak, hogy először vehettünk részt Food Truck Show-n. A guruló éttermek 2014 óta mintegy 1 millió kilométert megtettek az ország területén, körülbelül 6 millió vendéget kiszolgáltak, és hozzávetőlegesen 15 millió terméket eladtak. Az őszi, belvárosi 100. Food Truck Show-t pedig a Duna-parton szervezik!

Nosalty

5 elképesztő húsvéti csokitojás, ha nem a kommerszet vennéd

Aki nem mai csibe, bizony vacak húsvéti tojásokon nőtt fel. ‘90 előtt, de még a ‘90-es években is olcsó tömegcsokoládéból öntötték a nyuszikat, kiscsibéket, tojásokat. Nagy dolog volt, ha valamelyik nagy gyártó kommersz, de márkás termékét rejtette a kert vagy a kis ajándékkosarak, és nem az íztelen no name tojásokat. Ma már olyan csokitojások kaphatók, amikhez csak afféle ürügy a húsvét: top minőségű desszertek, amelyek ajándéknak is kiválók.

Nosalty

További cikkek