Így lesz tökéletes a kotyogósban főtt kávé

Sokan rettegnek kotyogósban főzni a reggeli kávét, a klasszikus kávékészítés egyik formája ugyanis tele van buktatókkal. Hogy a reggeli fekete ne legyen borzasztóan keserű, fogadd meg néhány egyszerű tippünket.

Egy jó kávéért nem kell divatos kávézóba menni, vagy drága eszközöket venni, elég hozzá egy bárhol könnyen beszerezhető, a köznyelvben csak kotyogós kávéfőzőnek hívott eszköz (az eredeti kotyogós a szerkezetben található súlyszelep miatt adott ki hangot). Most megmutatjuk, hogy használd!

Az eredetileg Alfonso Bialetti által tervezett nyolcszögletű kotyogós az olasz design egyik szimbolikus tárgya a mai napig, kötelező konyhai kellék, és ha nem is Bialetti márkanévvel, de Szarvasi cégérrel címerezve rengeteg magyar háztartásban megtalálható.

Ez az az eszköz, ami mindenkit felültet a nosztalgia-hullámvasútra, és kevés odafigyeléssel egy komplex, ízgazdag kávéélményt tud nyújtani. Nem olyan karakteres, mint egy espresso, így akár bátran fogyaszthatjuk feketén is.

Fotó: Unsplash

Ezt a mai napig népszerű kávéfőzőt azonban kevesen tudják helyesen használni. A ChefSteps csapata utánajárt James Hoffmann kávészakértő segítségével, hogy hogyan is hozhatod ki a legtöbbet ebből az örökzöld konyhai eszközből.

Ha megfogadsz néhány tanácsot, ezentúl semmi sem állhat közéd és a tökéletes otthoni kávéélmény közé:

  • A legfontosabb a megfelelő kávé kiválasztása. Mindig kávészaküzletben vásárolj, és kérd az eladó segítségét, hogy olyan kávét válassz, ami a legközelebb áll az ízlésedhez!
  • A kotyogós mérete is számít. Vannak kisebb és nagyobb kotyogósok, mindig akkorát használj, ahány főre főznéd a kávét, mert úgy a legfinomabb!
  • Tartsd tisztán a szerkezetet, mert a lerakodott szennyeződések módosíthatják a kávé ízét!
    Mindig szűrt vagy tisztított vizet használj. A csapvízben található ásványi anyagok megváltoztathatják a kávé ízét!
  • A víz mindig legyen 90-95 C° között. Ha túl hideg a víz, akkor tovább melegszik, ezalatt kiszáradhat és megéghet a kávé, ettől lesz keserű a végeredmény!
  • Mindig közepes lángon főzd a kávét, ezzel is gyorsítod a főzési időt, és elég nyomást biztosítasz a víznek!
  • Manapság sok cég gyárt kotyogóst, így fontos, hogy minőségi eszközt vásárolj.

Itt még nincs vége, a tökéletes kotyogós kávé készítéséhez ugyanis igazi profiktól lesünk el néhány tippet:

  1. Helyezd az őrölt kávét a kávékosárba, az őrleményt viszont ne nyomd le, csak finoman egyengesd el.
  2. A tartályrészt forró vízzel öntsd fel a szelep aljáig.
  3. Helyezd a víztartóba a kávékosarat.
  4. Egy konyharuha segítségével tekerd rá a tartályra a kotyogós tetejét (vigyázz, a tartály forró lehet).
  5. Helyezd a kotyogóst a tűzhelyre.
  6. Hagyd, hogy elinduljon a kávé, és szépen lassan lefolyjon. Amikor a kávé aranyszínűvé válik, és puffogó hangot kezd el kiadni, akkor kell levenni a tűzhelyről.
  7. Öblítsd le hideg vízzel a kotyogóst, ezzel leállítod a főzési folyamatot, és akár már el is moshatod a kávéfőzőt.

További tippek a tökéletes kávéhoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...