A retek mennybe megy, és sült krumplit helyettesít

Ha eddig azt gondoltad, hogy a retek csak a reggeli szendvics mellett vagy a zöldsalátába dobálva jó, akkor készülj, mert hamarosan mindenhol ott lesz, a serpenyőtől a sütőig!

Az elmúlt években a karfiol vált slágerzöldséggé, készül belőle karfiolrizs, de azok, akik nem akarják elaprózni, akár egészben is megsüthetnek egy teljes karfiolfejet. Azonban ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is változnak a trendek, és egy új trónkövetelő bukkant fel a színen, ami nem más, mint a retek – legalábbis a TikTok szerint!

A sült retek régi találmány, ráadásul sokan az alacsony szénhidráttartalmú burgonyaként hivatkoznak rá

Krumplihelyettesítő

Elyse Myers tartalomgyártó mutatott rá, hogy milyen sokféleképpen lehet élvezni a retket. Például, ha ennél valami krumplisat, ami ugyanakkor mégsem olyan, nos, krumplis, akkor a retek tökéletes választás. Videójában, amiben erről beszél, fog egy csomag retket, negyedekre vágja a rózsaszín fejet, majd olívaolajjal és taco fűszerrel ízesíti. Állítása szerint ettől teljesen olyan íze lesz, mint a ranch burgonyának.

A 180 fokos sütőben 45 percig süti a retket, majd még 10 percre egy air fryerbe teszi. Csípős szósszal és tejföllel tálalja.

Amióta kiposztolta, a videót, 5,4 millióan nézték meg, és rengetegen követték a példáját, pedig a receptben semmi új sincsen:

a sült retek régi találmány, ráadásul sokan az alacsony szénhidráttartalmú burgonyaként hivatkoznak rá.

Így adódik a kérdés, amit Janelle Rohner fogalmazott meg egy TikTok videóban: „Ha a karfiol lehet rizs, akkor lehet a retek krumpli?” És igaza van. Az egészségtudatos hullám a karfiolt helyezte piedesztálra az elmúlt évtizedben, amivel persze semmi baj, megérdemli a népszerűséget, készült is belőle rizs, pizza, gnocchi, steak és csirkeszárny is. Sokoldalúságához nem férhet semmi kétség, de ideje, hogy más zöldségek is a rivaldafénybe kerüljenek.

@janellerohner

RADISH POTATOES!! #keto #ketorecipes #foodies #easyhealthyrecipes

♬ HOT & SPICY SALSA - Jaycee Mante

Persze a retek az újonnan fellángolt népszerűséggel inkább reneszánszát éli, hiszen például az ázsiai gasztronómiának is jól ismert és sokat használt alapanyaga, így például gyakran jelennek meg levesekben. „Ha hús nélkül készítik, a retek kellemes édességet ad az alaplének. Az alaphoz fokhagymát, hagymát és retket használnak. Az összes íz természetesen a retekből származik” – mondta Remy Park, a Veggieking blog szerzője a Delish-nek.

„A régimódi receptek, amelyek az elmúlt 20 évben szinte eltűntek, újra divatba jöttek” – mondta Angela Schofield, az All Tastes German receptoldal munkatársa. „Korábban a szegény ember eledele volt, de most visszatért, mert meg lehet főzni, mint a krumplit.”

Úgy tűnik, ideje felkészülni a retekrizsre, retekpizzára vagy retektésztára.

A retek krumpliként való fogyasztása mellett a legfőbb érv az egészség és súlykontroll lehet, az hozzá kell tenni, hogy bármennyire is próbálkoznak a receptfejlesztők, ugyanolyan ízt és állagot, mint a krumpli, sosem fog produkálni a retek.

„Vizesebb, mint a burgonya, és soha nem lesz olyan az állaga sem” – mondta Lena Abraham, a vezető élelmiszer-szerkesztő. Érthető, hogy Elyse Myers miért borította be őket csípős szósszal, majonézzel és taco fűszerezéssel.

A tanulság: nem szabad arra számítani, hogy a retek olyan lesz, mint a burgonya, helyette inkább önmagért és a saját kesernyésen friss ízéért kell szeretni. Nyersen, sülten vagy akár levesben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több TikTok itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek