Edd a retket tetőtől-talpig!

Levelei leginkább a spenóthoz hasonlítanak, vétek lenne kidobni őket. Azonban mielőtt nekiállnánk az elrágcsálásának, bizonyos folyamatokon – logikusan – végig kell esniük.

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj-tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell szabadulnunk a leveleitől, amelyek elszívják a nedvességet, emiatt a retek hamar megpuhulhat. De ne szabaduljunk meg végleg a zöldjétől – készítsünk belőle remek finomságokat!Főzés előtt alaposan mossuk meg a leveleket - ezeket általában szépen alaposan belepi a homok és föld. Merítsük őket egy tál hideg vízbe, és dörzsöljük át a leveleket, amíg meg nem szabadulunk az összes homokszemcsétől. Öntsük le róla a vizet, és mossuk tovább a leveleket - ezt addig ismételgessük, míg teljesen tiszta nem lesz a víz a tálban. (Ez körülbelül két-háromszori mosást jelent.)

Retek levél

Ha szép tiszták a levelek, tegyük salátába, vagy turmixoljuk le, és igyuk smoothieként, de egy kevés olívaolajon meg is párolhatjuk egy pár gerezd fokhagymával, sóval és borssal. Sőt, még pestót is készíthetünk belőle.

Tehetjük zöldség- vagy húslevesbe, de kifejezetten ebből, illetve a retek gyökeréből készíthetünk ínycsiklandó krémlevest is - ahogy én is tettem!

Reteklevél krémleves recept

Aprítsunk fel hagymát, fokhagymát, és együtt egy kevés olívaolajon dinszteljük meg őket. Szeljünk fel egy burgonyát és körülbelül 15 fej retket. Ezt is dobjuk a lábosba, majd öntsük fel majdnem egy liter alaplével. Ha már teljesen megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a retek levelét, borsot, és egy kevés szójaszószt, majd turmixoljuk le a levest.

Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom, és mivel én a bevett krémlevesfőző szokással ellentétben nem használtam hozzá tejszínt, még diétásnak is mondható.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!