Te sütöd a retket?

Szegény retek, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak nyersen ehető. Beskatulyáztuk, és szinte csak nyersen és csak a gumóját fogyasztjuk.

Nora Palmer már írt a reteklevelek felhasználásáról, mi pedig nézzük a retekgumót! Először azonban pár szó erről a sokarcú zöldségről: a kívül élénk piros, rózsaszínes, belül fehér gumócskák az igazi jó idő tévedhetetlen jelzői. Mustárolaj-tartalmuk miatt előfordulhatnak csípősebb példányok, a Magyarországon legelterjedtebb vajretek nyáron, a melegben kevésbé, hűvösebb időben jobban csíp.

Ebből a kisebb fajtából, mint a vajretek, számtalanféle létezik, hosszúkásabb, gömbölydedebb, van, amelyiknek az alja fehér színű, sőt van, ami teljesen fehér. Fehér retekből van viszont nagyobb is, a jégcsapretek, ami hosszúkás és lágyabb ízű, és a hasonló daikon, az Ázsiában elterjedt retek. A szintén fehér sörretek gömbölyű, lágy textúrájú és ízű. A fekete retekkel pedig télen találkozhatunk – nem csípős, kemény húsú fajta.

Vízhajtó, emésztéskönnyítő hatása, magas rost- és C-vitamintartalma miatt a diétázók és az egészséges étrend hívei előszeretettel fogyasztják. És most lássuk, hogyan használhatjuk fel a legváltozatosabban!

A savanyított reteksaláta receptjéért kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...