Te sütöd a retket?

Szegény retek, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak nyersen ehető. Beskatulyáztuk, és szinte csak nyersen és csak a gumóját fogyasztjuk.

Nora Palmer már írt a reteklevelek felhasználásáról, mi pedig nézzük a retekgumót! Először azonban pár szó erről a sokarcú zöldségről: a kívül élénk piros, rózsaszínes, belül fehér gumócskák az igazi jó idő tévedhetetlen jelzői. Mustárolaj-tartalmuk miatt előfordulhatnak csípősebb példányok, a Magyarországon legelterjedtebb vajretek nyáron, a melegben kevésbé, hűvösebb időben jobban csíp.

Ebből a kisebb fajtából, mint a vajretek, számtalanféle létezik, hosszúkásabb, gömbölydedebb, van, amelyiknek az alja fehér színű, sőt van, ami teljesen fehér. Fehér retekből van viszont nagyobb is, a jégcsapretek, ami hosszúkás és lágyabb ízű, és a hasonló daikon, az Ázsiában elterjedt retek. A szintén fehér sörretek gömbölyű, lágy textúrájú és ízű. A fekete retekkel pedig télen találkozhatunk – nem csípős, kemény húsú fajta.

Vízhajtó, emésztéskönnyítő hatása, magas rost- és C-vitamintartalma miatt a diétázók és az egészséges étrend hívei előszeretettel fogyasztják. És most lássuk, hogyan használhatjuk fel a legváltozatosabban!

A savanyított reteksaláta receptjéért kattints ide!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.