Te sütöd a retket?

Szegény retek, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak nyersen ehető. Beskatulyáztuk, és szinte csak nyersen és csak a gumóját fogyasztjuk.

Nora Palmer már írt a reteklevelek felhasználásáról, mi pedig nézzük a retekgumót! Először azonban pár szó erről a sokarcú zöldségről: a kívül élénk piros, rózsaszínes, belül fehér gumócskák az igazi jó idő tévedhetetlen jelzői. Mustárolaj-tartalmuk miatt előfordulhatnak csípősebb példányok, a Magyarországon legelterjedtebb vajretek nyáron, a melegben kevésbé, hűvösebb időben jobban csíp.

Ebből a kisebb fajtából, mint a vajretek, számtalanféle létezik, hosszúkásabb, gömbölydedebb, van, amelyiknek az alja fehér színű, sőt van, ami teljesen fehér. Fehér retekből van viszont nagyobb is, a jégcsapretek, ami hosszúkás és lágyabb ízű, és a hasonló daikon, az Ázsiában elterjedt retek. A szintén fehér sörretek gömbölyű, lágy textúrájú és ízű. A fekete retekkel pedig télen találkozhatunk – nem csípős, kemény húsú fajta.

Vízhajtó, emésztéskönnyítő hatása, magas rost- és C-vitamintartalma miatt a diétázók és az egészséges étrend hívei előszeretettel fogyasztják. És most lássuk, hogyan használhatjuk fel a legváltozatosabban!

A savanyított reteksaláta receptjéért kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...