RETRÓ lakodalmas sütik, amiket ma is imádunk: Lajcsi szelet, barack, diós kosárka

Bár a cukrászdák kínálata évről évre bővül, a retró lakodalmas sütik sosem mennek ki a divatból, és az örök klasszikusokat nem lehet megunni. Nektek melyik a kedvencetek?

Egy jó hangulatú lakodalomhoz nem csak egy szórakoztató vőfély, de a finom ételek és sütemények is hozzátartoznak. Régen az volt szokás, hogy a rokonok vitték a saját maguk által sütött finomságokat a lagziba. Néhány helyen még él ez a hagyomány és csak retró sütik díszítik az asztalt, de a modern esküvőkről sem hiányozhat a cukrászdából rendelt zserbó vagyméteres kalács. A retró lakodalmas finomságokat egyszerűen nem lehet megunni!

Lajcsi szelet

A Lajcsi szelet az egyik legnépszerűbb lakodalmas süti, ami méltatlanul merül feledésbe. Ez egy isteni mézes tészta közé zárt vaníliás-puncsos krémes sütemény, aminek az elkészítése pofonegyszerű. Valószínűleg a nagyidnál van elfekvőben egy tuti recept, de ha nincs, akkor itt vannak ezek a változatok:

Lakodalmas barack

A lakodalmas barack - ahogy a neve is jelzi - a lagzik igazi retró sztárja. Gyerekkorunkban mindig próbáltuk kitalálni, vajon miért olyan szép színes és hogyan készülhetett. Mindeközben ez a lagzis süti a legmegosztóbb az összes közül.

Ez is érdekelhet!

5 dolog, amire figyelj, amikor esküvői tortát rendelsz

Azt talán mindenki tudja, hogy a sütemény bizony nemcsak nagyon édes, hanem teli van ételszínezékkel. Sokan pont emiatt nem szeretik, és talán ezért látni egyre kevesebbszer a vidéki lagzikon is.

A tészták elkészítésekor általában sárga és piros ételfestéket használnak, de gyakran megtalálható egyszínű vagy zöld változatban is - kinek milyen színből van otthon, ugye. A félgömbök közé minden esetben baracklekvár kerül. Higgyétek el, ha minőségi alapanyagból és természetes ételszínezékkel készítitek, szuper lesz és gyorsan el fog fogyni a lagzin.

Méteres kalács

A méteres kalácsot egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek látszik, nem kell más hozzá, csak egy jó őzgerinc sütőforma.Igazi retró édesség, ami egy picit időigényes (nagyjából 70-90 perc az elkészítése) ugyan, de cserébe a násznép minden tagja jól lakik belőle.

Diós kosárka

Egyetlen nagy, vidéki lagziból sem hiányozhatott gyerekkorunkban. Íze a nagy családi összejöveteleket idézi, ezért a nyári lakodalmak mellett a karácsonyi asztalon is jól mutat.

Hatlapos

A hatlapos süti bár küllemében hasonlít a dobos szeletre, nem sok köze van hozzá. Tésztájaszalalkálival és sertészsírral készül, a benne lévő vajas krém pedig kakaós ízesítésű. Egy elég kiadós sütiről van szó.

Zserbó

Ha karácsonykor és húsvétkor lehet zserbót készíteni, akkor egy lakodalomra miért ne lehetne. A diót nyáron egy kicsit nehézkesebb beszerezni, de friss baracklekvárral készítve egészen más íze lesz. Kevés olyan ember van, aki a zserbót nem szereti, így nehéz vele mellélőni.

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó igazi gyerekkedvenc süti, ráadásul még a legkisebbek is el tudják készíteni. A vidéki lagzikban mentőöv volt azoknak, akik nem remekelnek annyira a sütésben. Friss nyári meggyel a közepén igazi ízbomba.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?