Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres kalács, ahogy mi szeretjük

Méteres kalács, ahogy mi szeretjük
Méteres kalács, ahogy mi szeretjük
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életemben akkor készítettük először, amikor anyukám terhes volt a húgommal. Azóta minden húsvétkor, karácsonykor és szilveszterkor elengedhetetlen desszert nálunk.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Vajkrém

Csokoládémáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A piskóta hozzávalóinak a feléből (a kakaópor kivételével) először elkészítjük a világos piskótát. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy őzgerincformát.
  2. A margarint habosítsuk ki a cukor felével, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgáját és a sütőporral elkevert lisztet felváltva.
  3. A cukor másik felével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét.
  4. Egy kevés tojásfehérjével lazítsuk a margarinos-tojásos-lisztes masszát, majd keverjük bele óvatosan egy fakanál vagy spatula segítségével az egész tojásfehérjét.
  5. Egyengessük el óvatosan a kivajazott-lisztezett formában.
  6. Ugyanezeket a folyamatokat ismételjük meg, hogy elkészítsük a barna piskótát. A kakaóport a liszthez keverjük hozzá, és úgy adagoljuk a cukorral kikevert margarinhoz. Tűpróbáig sütjük.

Vajkrém

  1. Míg sülnek és hűlnek a piskóták, elkészítjük a vajkrém főzött részét. A pudingport és a tejet sűrűsödésig felfőzzük.
  2. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, és kb. kanalanként hozzáadagoljuk a már kihűlt pudingot. Ennél a fázisnál lehet ízlés szerint ízesíteni a rumaromával.

Csokoládémáz

  1. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk. A fazékban ne forrjon a víz, csak gyöngyözzön. Olajjal kicsit hígítjuk, ha szükséges.

Összeállítás

  1. A kihűlt piskótákat gerezdenként felvágjuk.
  2. A vajkrémmel összeragasztunk egy világos-egy barna-egy világos piskótát, míg a piskóta el nem fogy.
  3. A maradék krémmel bevonjuk a süteményt, hidegre tesszük, ha tudjuk.
  4. Legvégül óvatosan leöntjük a csokoládémázzal, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 10 623
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

szandika0201

Mióta szakács: 2018.01.02.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Méteres süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Béba_43
Béba_43 Sun, 2018-01-14 13:08

Majdnem tökéletes! Én 3 féle krémet készítettem. Puncs, csoki, vanília! S több lett a krém, mint a piskóta! Nálunk a krém a fontos! Piskóta, csak a fele! Egy napig állni hűtőben, s utána csodásan lehet szeletelni! Sajnos akkor még nem volt fényképezőgépem! Gyönyörű, és isteni finom volt! Igaz napokig áztatattam a deszkát a csoki-öntet miatt!

699
tojás 10 db
cukor 12.5 dkg
finomliszt 25 dkg
sütőpor 1 csomag
margarin 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 45 g
puncs pudingpor 1 tasak
tej 3.5 dl
teavaj 25 dkg
porcukor 20 dkg
rumaroma 20 ml
csokoládé 20 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl