Készíts különleges jégkockákat a nyárra: több mint fagyasztott víz

Megállíthatatlanul jönnek a forró nyári napok, amelyeken bármit megtennénk egy hűsítő italért. Ilyenkor minden nap használt eszköz lesz a konyhában a jégkockatartó, amivel tonnaszám termeljük a jeget. Idén nyáron lépjünk egy szinttel feljebb!

Különleges jégkockákat hozhatunk létre otthoni alapanyagokból, ha egy kicsit szabadjára engedjük a fantáziánkat. Hiszen nem kötelező csak vízből kockákat fagyasztani, ez nem kőbe vésett szabálya a jeges italoknak. Sőt, sokkal több színt, ízt és látványt vihetünk akár egy átlagos pohár limonádéba is, ha különleges jégkockákat szórunk bele.

Készíts különleges jégkockákat a nyárra: több mint fagyasztott víz

A csapvízen túl

A legelső és legegyszerűbb dolog, amit megváltoztathatunk egy jégkockában, az maga a jég. Több szempontból is előnyösebb lesz, ha a víz helyett valamilyen más folyadékból készítünk hűsítő darabokat.

Ezek közül a legfontosabb, hogy nem fogja hígítani az italt. Amikor egy jégkocka felolvad, sokkal vizesebb lesz tőle a pohár tartalma, veszít ízéből.

Kísérletezzünk szörppel, teával, esetleg gyümölcslével, attól függően, hogy milyen italban fogjuk majd használni a kockákat.

Azt is tartsuk fejben, hogy plusz ízt kap az ital, amikor ezek a jégkockák felolvadnak. A szörp például édesebbé teheti a limonádét, a gyümölcslé szintén. Erre két megoldás adott: keverjük vízzel, mielőtt lefagyasztjuk, vagy magát az italt csináljuk kevésbé édesre.

Átfuthat a fejünkön az alkohol gondolata, ezt azonban inkább felejtsük el. Mivel sokkal alacsonyabb a fagypontja, mint a víznek és más italoknak, a kis háztartási mélyhűtőnk nem fog vele elbírni.

Ehető dekorációk

Az ízek mellett a látvánnyal is játszhatunk. Tegyünk minden kockába valamilyen ehető dekorációt. Ez lehet virág, gyümölcsdarab vagy friss fűszernövény.

Párosítsunk hasonló színeket és aromákat: olyan dekort válasszunk, ami érezhető, de nem túl erőteljes kiegészítője lesz az italnak.

Mindent alaposan mossunk meg használat előtt. Inkább olyan kockák közepébe fagyasszuk őket, amelyek átlátszóak lesznek (pl. tea, szörp).

Gondoljunk a tejes italokra is

Ne korlátozzuk magunkat a vizes vagy alkoholos alapú italok területére: a jegeskávé vagy más tejes italok is megérdemelnek egy látványos kiegészítőt.

Fagyaszthatunk kávét: ezzel is azt fogjuk elérni, hogy nem hígul túlságosan az olvadás után az italunk. Ez egy kávénál még bosszantóbb lehet, hiszen erejéből is veszít, ha vizes lesz.

Tejjel is hasonlóan járhatunk el: látványos fehér kockákat kapunk majd így. Kakaót, ha szeretjük, ízesítő szirupokat is keverhetünk hozzá.

Ezeket is dekorálhatjuk: csokoládédarabokkal, kávébabbal, vagy hasonló, ízben megegyező apróságokkal. Ugyan azonnal nem fogjuk látni őket, csak akkor, ha felolvad a kocka, így is hozzáadnak valamennyit a látványhoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári íz, recept és élmény:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek