Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A nyári meleg és a bőségesen kapható friss gyümölcsök minden évben életre hívják a sorbet műfaját. Ez a hűsítő jeges édesség akár otthon is elkészíthető, ráadásul bármilyen gyümölcsből.

A gyümölcsös sorbet egyszerre tud végtelenül egyszerű és mégis riasztóan bonyolult lenni. Egyszerű, mert egy kezünkön össze tudjuk számolni a szükséges hozzávalókat, és bonyolult, mert, ha nem megfelelő az elkészítés, jeges-darabos masszát, és nem fagylaltot kapunk. Néhány alapvető szabályt betartva bátran elkezdhetünk improvizálni, és bármilyen ízben készíthetünk gyümölcsös sorbet-t.

Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A kötelező alapok

Ami minden sorbet-ba kell, az a gyümölcs és a cukor. Annak ellenére, hogy minden gyümölcs máshogy viselkedik, nem kell túlságosan aggódnunk emiatt, a sorbet kémiája garantálja, hogy a folyamat végén fagylaltot kapunk.

A cukor mennyisége elég fontos: negyedannyi kell belőle súlyban, mint amennyi gyümölcsöt használunk.

Ugyan vannak édesebb gyümölcsök, ezeknél sem érdemes a cukrot csökkenteni. Egyrészt azért, mert a fagyott ételekben kevésbé érezhetők az ízek, így az édesség is. Másrészt azért, mert a cukor jelenléte miatt nem lesz túl jeges a sorbet.

A cukor lehet méz vagy más édesítőanyag is. Egyes receptek írhatnak cukorszirupot, ezt inkább kerüljük, mert a víz hozzáadása ront a sorbet állagán.

Az ajánlott ízesítők

Nyugodtan párosítsuk a gyümölcsöket hozzájuk illő ízekkel. Fűszerekkel (pl. menta, citromfű, chili), aromás elemekkel (pl. lime, gyömbér) vagy alkohollal.

Az alkohol kis mennyiségben segíti a fagyást, és lágyabb, kevésbé jeges lesz tőle a sorbet. Azonban ne adjunk hozzá túl sokat, mert ez akár oda is vezethet, hogy egyáltalán nem fagy szilárdra a fagylalt.

Maximum egy deci alkoholt öntsünk hozzá: ez ízben épp elég lesz, ahhoz viszont kevés, hogy belezavarjon a sorbet állagába.

Az elkészítés szabályai

Ha van otthon fagylaltgépünk, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz. Persze, ha nincsen, akkor se tántorodjunk el a kihívástól: a mélyhűtőben is simán elkészül a desszert.

Először turmixoljuk le az összes kiválasztott hozzávalót. Ha olyan gyümölccsel dolgozunk, amiben lehetnek apró magok (pl. eper, málna), érdemes a pürét egy sűrű szitán leszűrni.

A sorbet alapját tegyük a fagylaltgépbe, és kövessük a gép utasításait. Ha a mélyhűtőben csináljuk, öntsük az alapot egy dobozba. Nagyjából óránként keverjünk rajta egyet, így nem fog egy nagy jégtömbbé fagyni az egész. Összesen 6-8 óra alatt biztosan elkészül.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári finomság:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.