Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A nyári meleg és a bőségesen kapható friss gyümölcsök minden évben életre hívják a sorbet műfaját. Ez a hűsítő jeges édesség akár otthon is elkészíthető, ráadásul bármilyen gyümölcsből.

A gyümölcsös sorbet egyszerre tud végtelenül egyszerű és mégis riasztóan bonyolult lenni. Egyszerű, mert egy kezünkön össze tudjuk számolni a szükséges hozzávalókat, és bonyolult, mert, ha nem megfelelő az elkészítés, jeges-darabos masszát, és nem fagylaltot kapunk. Néhány alapvető szabályt betartva bátran elkezdhetünk improvizálni, és bármilyen ízben készíthetünk gyümölcsös sorbet-t.

Itt a házi sorbet alapreceptje, amit bármilyen gyümölcsből elkészíthetsz

A kötelező alapok

Ami minden sorbet-ba kell, az a gyümölcs és a cukor. Annak ellenére, hogy minden gyümölcs máshogy viselkedik, nem kell túlságosan aggódnunk emiatt, a sorbet kémiája garantálja, hogy a folyamat végén fagylaltot kapunk.

A cukor mennyisége elég fontos: negyedannyi kell belőle súlyban, mint amennyi gyümölcsöt használunk.

Ugyan vannak édesebb gyümölcsök, ezeknél sem érdemes a cukrot csökkenteni. Egyrészt azért, mert a fagyott ételekben kevésbé érezhetők az ízek, így az édesség is. Másrészt azért, mert a cukor jelenléte miatt nem lesz túl jeges a sorbet.

A cukor lehet méz vagy más édesítőanyag is. Egyes receptek írhatnak cukorszirupot, ezt inkább kerüljük, mert a víz hozzáadása ront a sorbet állagán.

Az ajánlott ízesítők

Nyugodtan párosítsuk a gyümölcsöket hozzájuk illő ízekkel. Fűszerekkel (pl. menta, citromfű, chili), aromás elemekkel (pl. lime, gyömbér) vagy alkohollal.

Az alkohol kis mennyiségben segíti a fagyást, és lágyabb, kevésbé jeges lesz tőle a sorbet. Azonban ne adjunk hozzá túl sokat, mert ez akár oda is vezethet, hogy egyáltalán nem fagy szilárdra a fagylalt.

Maximum egy deci alkoholt öntsünk hozzá: ez ízben épp elég lesz, ahhoz viszont kevés, hogy belezavarjon a sorbet állagába.

Az elkészítés szabályai

Ha van otthon fagylaltgépünk, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz. Persze, ha nincsen, akkor se tántorodjunk el a kihívástól: a mélyhűtőben is simán elkészül a desszert.

Először turmixoljuk le az összes kiválasztott hozzávalót. Ha olyan gyümölccsel dolgozunk, amiben lehetnek apró magok (pl. eper, málna), érdemes a pürét egy sűrű szitán leszűrni.

A sorbet alapját tegyük a fagylaltgépbe, és kövessük a gép utasításait. Ha a mélyhűtőben csináljuk, öntsük az alapot egy dobozba. Nagyjából óránként keverjünk rajta egyet, így nem fog egy nagy jégtömbbé fagyni az egész. Összesen 6-8 óra alatt biztosan elkészül.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári finomság:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...