Minden, amit a különböző zselatinfajtákról tudni kell

Sűríteni és zselésíteni több különböző alapanyaggal is lehetséges. Kedvenc, dekadensen rezgő desszertjeink készítéséhez kedvünkre válogathatunk a zselatinok közül. Nézzük, melyik mit tud!

A különböző zselatinfajták sok mindenben eltérhetnek egymástól. Attól kezdve, hogy milyen formában tudjuk megvenni őket, és milyen módon kell főznünk velük, egészen a vegetáriánus opciókig több lehetőségünk van, ha a különböző zselatinfajtákból szeretnénk kiválasztani a megfelelőt.

Minden, amit a különböző zselatinfajtákról tudni kell

Zselatinpor

Talán a leggyakrabban használt az összes közül, a porrá zúzott zselatin állati eredetű kollagénből készül. A haszonállatok csontjából, bőréből és ínjaiból főzik, az így kapott zselés anyagot kiszárítják, majd egészen apróra őrlik.

A port fel kell oldani egy kevés langyos vízben, utána tudjuk az éppen aktuális folyadékhoz keverni. Soha ne forraljuk, mivel ez gyengíti a zselatin erejét.

Előny: Egyenletesen eloszlik a keverékben. Színezett verziói is előfordulnak.

Hátrány: A kész zselé olykor enyhén opálos, homályos lesz.

Lapzselatin

Hasonlóan állati eredetű termék, előállítása majdnem teljesen megegyezik a zselatinporéval. A különbség annyi, hogy a folyékony zselatint lapokban szárítják ki.

Mivel meleg vízben feloldódik, a kemény lapokat használat előtt hideg vízbe kell áztatni. Néhány perc alatt megpuhulnak, ekkor alaposan ki kell nyomkodni belőlük az összes vizet.

A tűzről levett lábashoz adjuk hozzá, a forralást itt is kerüljük.

Előny: Kristálytiszta, szemcséktől mentes zselét ad. Egyszerűbb adagolni, mint a port.

Hátrány: Macerásabb előkészítés. Boltokban nem mindig kapható.

Agar agar

Vannak persze olyan zselésítők is, amelyek teljesen növényi alapanyagokból készülnek, így alkalmasak a vegetáriánus étrendet követők számára is. Például az agar agar is ilyen, ez ugyanis tengeri vörösmoszatokból készül.

A zselatinnal ellentétben csak akkor köt meg rendesen, ha felforraljuk. Általában porként kapható, de találkozhatunk más formáival is (pl. szelet, pehely, csík).

Előny: Vegetáriánusok is fogyaszthatják. Szobahőmérsékleten is képes megkötni. Gyorsabban megszilárdul.

Hátrány: Használat előtt forralni kell. Csak speciális boltokban kapható.

Pektin

Elsősorban befőzésnél használjuk a pektint, amikor sűrűbb lekvárt vagy dzsemet szeretnénk. Vannak egyes gyümölcsök, amelyek héja vagy húsa természetesen magas a pektinben (pl. citrusok, alma). Az iparilag gyártott pektin általában ezekből készül.

Olyan lekvárokban érdemes pektint használni, amelyek alacsony pektintartalmú gyümölcsből készülnek. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök vagy a meggy és a cseresznye.

Előny: Növényi alapanyagokból készül.

Hátrány: Lehet némi mellékíze.

Helyettesítés

Egy evőkanál zselatinpor megfelel négy lapzselatinnak. Az agar agar – por formában – egyenlő mennyiségben helyettesíthető zselatinporral.

A pektin egy fokkal kényesebb: mivel szüksége van cukorra és savasságra (citromlére), ezért nem biztos, hogy minden ételben működik majd a csere. Édességekben, desszertekben próbáljuk kiváltani.

Pektin helyett használhatunk zselatint, azonban ebben az esetben hűtenünk kell majd a kész fogást, mivel a zselatin csak hidegben képes megkötni. Egyenlő mennyiségben használjuk a kettőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai alapanyag-ismertető:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...