Készíts saját garam masala fűszerkeveréket, egyszerűbb, mint gondolnád

Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.

A garam masala fűszerkeverék az indiai konyha egyik kötelező alapja, a legtöbb, Európában is ismert étel ízesítéséért felelős. Nagyon erőteljes hatást érhetünk el vele húsos vagy zöldséges ragukban, szószokban és egytálételekben. Mivel a magyar boltokban nem általánosan elérhető a garam masala keverék, jobban járunk, ha saját magunk készítjük el.

Készíts saját garam masala fűszerkeveréket, egyszerűbb, mint gondolnád

Milyen fűszerekből áll?

Szerencsére a keverék hozzávalóit minden nagyobb boltban megtalálhatjuk, ezért olyan egyszerű saját garam masalát csinálni. Ha találunk, mindenképpen egész fűszereket vegyünk, hiszen azoknak erőteljesebb íze van. Persze, ha nincs, az őrölt is teljesen jó lesz.

A garam masala hozzávalói:

Láthatjuk, hogy tényleg hétköznapi fűszerekről van szó, nem kell miattuk mélyen a zsebünkbe nyúlni vagy indiai élelmiszerboltba zarándokolni.

A koriandermagot ne tévesszük össze a zöld levelekkel, a kettőnek teljesen más íze van. Jobban járunk a római köménnyel, de az egyszerű fűszerkömény is megteszi. Zöld kardamomot valószínűleg csak őrölt formában fogunk találni, de ez nem probléma.

Hogyan készítsük el?

Szükségünk lesz egy kávé- vagy fűszerdarálóra, persze csak akkor, ha egész fűszereket használunk. Ha mindegyik alapanyagunk őrölt, akkor elég csak összekevernünk az egészet.

Az egész fűszereket viszont érdemes egy száraz serpenyőben megpirítanunk, ettől ugyanis jobban előjön az ízük.

Ez körülbelül 5 percig tart, folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon. Figyeljünk, nehogy odaégessük a fűszereket, mert akkor keserűek lesznek. Akkor tudjuk majd biztosan, hogy eléggé megpirultak, ha erőteljes illatokat kezdenek árasztani.

Az egész fűszereket daráljuk finom porrá, és keverjük össze a többi (őrölt) alapanyaggal.

Hogyan tároljuk?

Légmentes dobozban vagy üvegben három hónapig eláll. Utána sem romlik meg, csak ilyenkor már egyre jobban veszít az ízéből, idővel gyengébb lesz.

Mihez használjuk?

Húsos vagy zöldséges indiai egytálételekhez elengedhetetlen, ez adja ugyanis karakteres, komplex aromájukat. A házi keverék fényévekkel jobb a boltinál, mert saját ízlésünkre alakíthatjuk, és a különböző fűszereke aránya teljesen rajtunk múlik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Pakold tele izgalmas ízekkel a konyhád:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek