Így alakítsd kicsattanóan tavaszivá a krumplisalátád

Ha van egy olyan köret, amit egész évben szívesen készítünk, az valószínűleg a krumplisaláta lesz. Ez pedig lehetőséget is ad arra, hogy az évszakok váltakozásával a salátánkat is alakítsuk: jöjjön most a friss, tavaszi verzió!

Megszokott ételeinket érdemes néhanapján felpezsdíteni kicsit – így nem fogunk teljesen rájuk unni, és ki tudja, talán egy új kedvenc is születhet valamelyik hasonló kísérletből. Figyelmünket irányítsuk most a krumplisaláta felé, amely majonézes, csemegeuborkás formájában egész évben elkísér minket: rántott húsok és csirkecombok mellett, hűségesen köríti főételeinket. De tavasz lévén talán vágyhat egy kis változásra az ember gyomra, szezonális ízekre, állagokra, hangulatokra. Tömjük tele ezekkel a krumplisalátát, varázsoljunk belőle egy hamisítatlan, tavaszi köretet! De mégis hogyan?

Így alakítsd kicsattanóan tavaszivá a krumplisalátád

Készítsük újkrumpliból

Tavasz van, a régi, ráncos burgonyáknak se híre, se hamva. De nem is baj, hagyjuk őket most egy kicsit pihenni és készítsük a salátánkat a friss, rózsaszín kis gumókból. Megfőzhetjük őket, de akár egy főzés-sütés kombinációval is dolgozhatunk – így kerül némi texturális izgalom is a tálra.

Ha találunk a boltban/piacon, készítsük aprószemű parázsburgonyából a salátát, ez még különlegesebbé teszi.

Legyen joghurtos

Egy tavaszi krumplisaláta ugyan laktató, azonban egy fokkal könnyedebb, mint a klasszikus majonézben és tejfölben úszó köret. Hagyjuk is el ezeket a hozzávalókat, helyettük pedig keverjünk egy friss, joghurtos mártást. Kerülhet bele joghurt, mustár, olívaolaj illetve só és bors. Enyhén savanykás aromája és alacsonyabb zsírtartalma sokak számára szimpatikusabbá teheti, mint a klasszikus verziót.

Kerüljön bele szezonzöldség

A burgonyán kívül persze más zöldség is szerepelhet a salátában. Gondoljunk a bevásárlásnál olyan, szintén szezonális, alapanyagokra, mint a retek, a spárga vagy a cékla. Mindegyiket párolva/sütve keverjük el a krumplival – minél több zöldséget használunk, annál laktatóbb salátát kapunk.

Cseréljünk savanyút

A csemegeuborka ugyan hűséges kísérője a krumplinak (és nem mellesleg ízben-állagban is kiválóan állnak egymásnak), míg tart a tavasz, lehet, hogy érdemes egy kicsit búcsút intenünk neki. Helyette készítsünk gyors, savanyított lilahagymát vagy újhagymát. Ez utóbbit akár frissen is beleapríthatjuk a tálba, ha egy fokkal ütősebb hagymaízt szeretnénk elérni.

Talán egy kis zöldfűszer?

Ha pedig mindezek után még mindig nem elég a tavasz, nyúljunk a zöldfűszerbokrok felé: használjunk friss petrezselymet, esetleg koriandert vagy rozmaringot (külön-külön természetesen), ezzel is fokozva az aromák örömtáncát a salátástálban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a tavaszi ötleteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...