Tölts tavaszi zöldséges batyut spárgával és borsóval

Háromszögbe hajtott tésztabatyu zöldellő idényzöldségekkel, spárgával, spenóttal vagy mángolddal és zöldborsóval, valamint sok-sok finom sajttal. Ennél jobb tavaszi ropogtatnivalót még nem ettél!

Sokat gondolkodtam, hogy 500-adik receptemnek mit is készíthetnék az oldalra, de egyet kiválasztani, mint kedvenc a sok millióból, nem lehet. Olasz, kínai, francia? A tájolás is nehéz dió, minden nap más. Ahogy általában, most is a szezon döntött, spárga és eper közül pénzfeldobással az előbbi nyert, de jövő héten lesz még epres mennyországsüti, amibe egy csepp rozé bort is belecsempészek.

Tavaszi tésztabatyuk sütés előtt - receptért kattints a képre!

Tésztabatyu

Samosát már nagyon régen csináltam, ezt hajtogatják hasonlóan, mint az alábbi gyors spárgás batyut. A folyamatos hajtás-forgatás által nem marad nyitott oldal, ahol a töltelék kikandikálhat, tökéletesen záródó tésztaháromszöget készíthetünk. Rétestésztát nyújtani nem két perc, de szerencsére a bolti, méretre vágott tészta is nagyszerű ehhez a recepthez.

Zöldellő töltelék

Ilyenkor, tavasszal minden a spárgáról szól, amihez illik, beleteszem, néha még akkor is, ha nem illik oda. Három perc az enyhén bugyborékoló, forrásban lévő, citromos, sós vízben, és kész. Van ennél egyszerűbb munkafolyamat, mint a blansírozás? Ennyi elég, és a mennyekben járhatunk, amikor a roppanós, friss, zöld spárgára harapunk. Ha zöldségpucolóval hajszálvékonyra szeleteljük, akkor elég csak citrommal lecsöpögtetni, nem kell a nyakába a forró víz sem, mehet a töltelékbe. Tökéletes társa a zöldborsó, ha fagyasztott, az sem ördögtől való. Melléjük szuper jól befér a bébispenót, nálam most bébi mángold volt, ez, ha lehet, még pompásabb.

Tavaszi zöldséges batyu spárgával, spenóttal és borsóval, recept a képre kattintva!

Ízeket a batyuba

Krémsajt vagy ricotta lehet az alapja annak a krémnek, amibe a zöldeket keverjük. Sózzuk borsozzuk, és sajttal pakoljuk.

A reszelt parmezán krémesít, és fantasztikus ízbomba, nem érdemes sajnálni a töltelékből, ha nem használunk hozzá tojást, akkor segít összetartani a masszát. Mehet még bele mozzarella, így ha még melegen beleharapunk, lesz, ami olvad a szánkban.

Minél ducibb, annál jobb a spárgás-zöldborsós batyu - receptért katt a képre!

Tojás kívül belül

Egy adag tésztához egy tojást használjunk, ez 9 batyura elegendő, ezért érdemes rögtön duplázni, mert a tavaszi tésztabatyu csak úgy eteti magát! A tojássárgáját tegyük félre a kenéshez. A fehérjét felhabozva keverjük a töltelékhez, ettől még krémesebb lesz, és összetartja azt. A sárgáját csak a vajjal való lekenés és pár perc után kenjük a háromszög alakú tészta tetejére, így szép zebracsíkos lesz. Szépségfaktor lehet még, ha fekete-fehér szezámmagokkal szórjuk a tetejét, ízben is dob rajta, érdemes ezzel fejelni.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk