5 tipp a világbajnok krumplipüréért

Egyszerűnek tűnik a feladat, mégis vannak buktatók, amikkel nem árt tisztában lenni, még mielőtt nekiállnál elkészíteni. Nem is titkoljuk őket tovább!

Krumplipürét készíteni mindenki tud, nem? Megfőzzük a krumplit, áttörjük, némi tejtermékkel krémesítjük, és megesszük. Nem olyan bonyolult ez! Valóban nem, de ha tényleg világbajnok krumplipürét akarunk az asztalra tenni, akkor nem árt megtanulni öt alapszabályt, aminek betartásával még a szomszéd is a miénkből fog átvinni a vasárnapi ebédhez!

Krumplipüré karamellizált hagymával recept

1. Rossz fajta krumplit használsz

Hogy mi van? Hát a krumpli az krumpli, nem? Jó, oké, van újburgonya meg régi, aztán ennyi. Pontosan ezt gondoltam régebben én is. Bementem a boltba, vettem egy kilóval, aztán megfőztem. Minden bizonnyal ez az a hiba, amit a legtöbben elkövettünk, de nem árt tisztában lenni vele, hogy jóval sokszínűbb a felhozatal. Általában két nagy csoportba lehet osztani a burgonyákat: lisztes, illetve kemény fajtákra. Ha valóban a tökéletes püréállagra törekszünk, akkor ez előbbiből kell választanunk. Ezt pedig legbiztosabban a színéből tudhatjuk: a sárga héjú burgonyát kell keresnünk, ezek a fajták többnyire a lisztes társaságba tartoznak.

Guinness sörben sült marhapofa recept

2. Nem ízesíted eléggé a vizet

Semmi esetre sem szabad kihagyni a főzővízből a sót, hiszen ha már az elején hozzáadjuk, akkor a vízzel elkeveredve sokkal jobban eloszlik a burgonyában, mintha utólag sóznánk. Ráadásul így még kevesebbet is kell hozzáadni, mint amikor utólag kapunk észbe. Ennél én még messzebb megyek, mert nemcsak sót, hanem babérlevelet, esetleg kakukkfüvet, és néha fokhagymát is dobok mellé, hogy még ízesebb legyen a kész püré.

3. Egyből forró vizet öntesz rá

Hova ez a nagy sietség? Ezzel több kárt csinálsz, mint hasznot. Én is türelmetlen vagyok a konyhában, én is felforralom a kávéfőző helyett a vizet, hogy gyorsabban hozzájussak a reggeli koffeinadagomhoz, de krumplival ezt nem szabad megcsinálni! Miért? Mert ha egyből forró vizet öntesz rá, akkor egyenetlenül fog megfőni, azaz kívül sokkal hamarabb megpuhul és széttöredezik, belül pedig még kemény lesz. Helyette inkább öntsd fel hideg vízzel, annyival, amennyi ellepi, forrald fel, majd mérsékeld alatta a lángot, és így főzd készre.

Krumplipüré karamellizált hagymával recept

4. Túltolod a pürésítést

Tudom, itt könnyen elcsábul az ember, hogy a hosszadalmasabb és fárasztóbb krumplinyomó helyett inkább az expressz gyorsaságú botmixerhez nyúljon, de ebben a pillanatban kezdjen villogni a piros lámpa, hogy ne tedd! A turmixolós módszernek köszönhetően összetörik a burgonya, ez tény, de ezzel együtt a benne lévő keményítő is, és nem, ennek nem örülünk. Ilyenkor túl sok keményítő szabadul fel, így a végeredmény a gumis, nyúlós massza lesz. Szóval irány vissza a jó öreg kézi módszerhez!

5. Hideg vajat és tejet adsz hozzá

Ha egyenesen a hűtőből zúdítod a vajat és a tejet az áttört krumpliba, akkor azzal nem elég, hogy lehűtöd, nem is tudod egyenletesen elkeverni benne. Nekem az a tippem, hogy egy edénybe tegyük bele a tejet – de még jobb, ha tejszínt használunk – , adjuk hozzá a vajat is, és a kettőt együtt kezdjük el melegíteni. Amint teljesen elolvadt benne a vaj, már jók is vagyunk, és most már mehet a krumplihoz!

Ha meg már a pürékészítés mesterei vagyunk, akkor lehet cifrázni! Próbáljuk ki reszelt sajttal, fűszerekkel (fehérbors, szerecsendió, mustármag), a bátrabbak wasabival, extra zöldségekkel, vagy ahogy én is tettem, kevés karamellizált hagymával. Rögtön nem lesz unalmas, hiába mégis szinte ugyanaz a köret.

Guinness sörben sült marhapofa recept

És hiába szól most ez a bejegyzés a krumplipüréről és fordul meg a szerepkör, hogy ebben az esetben a hús a köret, muszáj róla is néhány szót ejteni. Készítettetek már marhapofát? Nem? Pedig kellene! Egyetlen titka a lassú főzés, mivel a marha egyik legizmosabb része, ezért kell neki idő, de aztán meglesz a jutalmunk. Hihetetlenül omlós és szaftos marad, egy valódi élmény megkóstolni. A Guinness sörrel én most kicsit angolosra vettem a figurát, de használhatunk helyette vörösbort is, akkor viszont ne kakaózzunk. Bizony, ebben a receptben ugyanis némi cukrozatlan, masszív kakaópor tesz varázslatot, ami szuperül megy a barna sör kesernyés zamatához. Enném megint!

(via the kitchn)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én személy szerint fokhagymás sült zsírt szoktam még használni hozzá.

witch

Nekem a hejaban sult krumplival izlik jobban, mert ugy tomenyebb az ize. Legkozelebb kiprobalom egy kilo sora pakolva megsutni es utana puresiteni.

Puliszkas

Háááát...szerintem meg a piros krumpli is jó,persze ha nincs jobb,a vajat hidegen teszem bele(a forró krumpliban pillanatok alatt elolvad),a tejet forrón és mixerrel keverem jó pár éve(na nem a botmixerrel,azzal tényleg nyúlós lesz),és még eddig nem volt panasz,a tizenpár embert etet? anyósom is lenyúlta t?lem a módszert.

wpetersejt

Tapasztalatom szerint, ha kézivel töröm át, lesznek benne darabok, és akkor már nem püré. Amióta habver?vel töröm össze a megf?tt burgit, a vajjal együtt, és utána szép fokozatosan hozzáadagolom a tejet, isteni pürét kapok, ami egyáltalán nem csirizes, isteni selymes lesz! Érdemes kipróbálni.

Törölt felhasználó

Kezi habvero,langyos vaj es tejszin,szerecsendio es sutotok. Isteni,erdemes kiprobalni:) Nalunk nagyon bejott.

pkrisztaaa

nem hiszem,hogy a krumplinyomó nem töri szét a keményít?t,csak a botmixer...a lényeg,hogy a krumplipüré csak frissen jó,bárhogy készíted.nekem a rucolás a kedvencem,de parmezánnal is nagyon finom!

Törölt felhasználó

Zsírral - disznó, liba, - sokkal finomabb, mint vajjal - szerintem. Ki kell próbálni!

Doktor Jánosné

Tej helyett tejföllel pürésítem, + vaj, és libazsír, vagy kacsazsír. Kézi nyomóval töröm meg. Valóban a legjobbak a sárga krumplik a püréhez.

Vivike

Nálunk a férjem a nagy krumplipüré készít?. A krumplit Zepterben f?zi víz nélkül, jó sok fokhagymával, sóval, és amint megf?tt a krumpli rögtön ad hozzá jó sok igazi házi vajat, azzal töri össze, majd apránként a tejet. És piros krumplit használunk, igaz, vidéken vesszük, ismer?st?l. Isteni finomat készít, még az is megszereti, aki korábban nem szerette. Azt a karamellizált hagymát azért ki fogom próbálni.

terranova56

Víz nélkül, hogy f? meg a krumpli?

Vivike

Kedves Terranova56! Azért írtam, hogy Zepterben f?zzük a krumpli, mert abban megf? víz nélkül. Az edény aljára kb. fél deci vizet kell önteni, egyb?l rátesszük a tet?t, hagyjuk, hogy felforrjon, kb. 3-5 perc múlva már le is kapcsoljuk alatta a lángot, még 5 perc és puha a krumpli. Nagyon szeretem a Zepter edényeit, igaz, nem az olcsó kategória, de nagyon energiatakarékos. Például a húslevest feltesszük f?zni - no nem víz nélkül (ez vicc volt) - 1 óra múlva lekapcsolom alatta a gázt, és még kb. 1,5-2 órát úgy hagyom és kész is a húsleves. A pörkölt is hasonló módon készül. Ez nem reklám, de ebben az edényben minden nagyon gyorsan elkészül, és a zöldségeket, nem csak a krumplit nagyon minimális vízzel lehet benne megf?zni. A zöldségek íze nem f? ki a vízbe, amit kiöntünk, ugyanolyan marad, mintha nyersen ennéd, csak nem ropog. Ha van rá anyagi kapacitásod, érdemes 1-1 edényt beszerezni. A neten megtalálod, hogy hol van a központjuk - ha érdekel. Üdvözlettel: Vivike

terranova56

Van 3 Zepter edényem 2 tet?vel, de így még nem próbáltam ?ket, hát itt az ideje, hogy kipróbáljam. Azt tudom, a gáz legkisebb lángjának takarékán, forr a víz, tehát mindíg le kell vennem a fed?t, és ha kész és rajta a fed?, órákig nem h?l ki az étel. Kösz a választ. üdv: Ticcsi

Vivike

Szia Ticcsi! Próbáld ki, majd meglátod egész más az íze a krumplinak. Nem lesz olyan elázott íze, mintha vízben f?zöd. Egy ismer?sünk már többször evett nálunk krumpli pürét, de nem tudta, mit?l van más íze, pedig ? is úgy csinálja, ahogyan a férjem, sok fokhagymával. Aztán egyszer elárultam neki, hogy víz nélkül f?zzük a Zepterben. Neki sajnos nincs ilyen edénye. Ha készítesz valami zöldségfélét víz nélkül, számolj be a végeredményr?l. Amikor kihozták annak idején a Zepter készletet, össze kellett hívnom egy pár embert, akinek bemutatót tartott a Zepteres hölgy. Zöldségeket f?zött, egymásra halmozva többféle zöldséget. Az edény aljára tette a legnehezebben f?v?t, aztán szépen sorba mindet. A zöldségfélékre már nem emlékszem, de az volt az érdekessége, hogy ilyen módon f?zve, a zöldségek nem veszik át egymás ízét sem. Várom a beszámolód az edényr?l.

terranova56

Szia Éva! Tényleg jó. De én egy kicsit másképp nézem. Nálunk otthon, nem volt felesleg, anyám és már én is, ha krumplit f?ztünk, a léb?l krumplileves lett, ha zöldséget, akkor zöldségleves, ha karfiolt...., ha kelkáposztát....., s?t, ha tésztát f?zünk akkor tésztaleves pirított kenyérkockákkal. Ha ezeket nem f?zzük azonnal, akkor mélyh?t?, és nincs jobb, ha egy húslevesbe karfiol lé, vagy kelkáposztalé kerül stb. Az edényr?l az a véleményem, nagyon jó, elképeszt?en takarékos, a harmadik edényt ajándékba kaptuk, kis négyszögek vannak a f?z?felületen (azt gondoltam, na ezt tisztítani!) de nem, mert nem ragad rá az étel. Itt kicsit feljebb is ajánlottak tésztát f?zni benne, na azt is ki fogom próbálni! üdv: Ticcsi

babyeva65

terranova56!A Zepterben a tésztát is meg lehet víz nélkül f?zni.Én egy kis tejfölt kikavarok tejjel,azt öntöm alá.Hihetetlenül finom lesz a tészta!

terranova56

Na várjunk csak, ha nem gond, egy kicsit részletesebben, mert érdekel, és kb az arányok is. üdv: Ticcsi

Vivike

Kedves Éva! Húúúúúúúú, ez engem is érdekel, erre még nem használtam a Zeptert. Léci részletesebben, hogy milyen tészta, mennyi tej és tejföl, stb. El?re is köszi: Vivike

Törölt felhasználó

Ezért nem volt érdemes ennyit írni.Mindegy milyen szín?.Jó a zsír is persze nem a kocka kilós- a krumplinak meg tök mindegy hideg e a vaj ?! Meg tojik rá hogy Zepter vagy milyen edény !

Vivike

Kedves Zsuzsa! Bizony nem mindegy, hogy vízben kif?zöd a krumpli ízét, aztán a levét kiöntöd a vízcsapba, vagy a Zepterben víz nélkül készíted. Egész más lesz az íze. Ha a vízben f?tt krumpli levéb?l levest készítesz, bizony az lesz a finom és nem a krumpli. Még biztosan így nem próbáltad, ezért nem tudod, hogy egészen más. De ezen nem is akarok vitatkozni, csak leírtam a véleményem. Hiszen ahány ház, annyi szokás.

Jutka - Barrie

Hat bizony sokkal jobb a lisztes krumplibol, meleg tejjel es nem zsirral, hanem vajjal a krumlipure. Szinte habosra lehet keverni.

Rixi

Hát a zsír nem vaj! Teljesen más a két dolog, ennek megfelel?en másképp is m?ködik, más lesz az íze.

MolnarE

En 1 db edeskrumplit is szoktam bele fozni, attol nagyon szep sarga lesz. Ha unjuk a tejes valtozatot, akkor tejfolt teszek bele.

hetedik

A krumplipüré az, amit szintén változatossá lehet tenni. Van, hogy a vízébe fokhagymát teszek, van, hogy vöröshagymát - akkor pirított hagymakarikákkal tálalom. De van, hogy nem tejjel, hanem tejföllel és (keményre f?tt) tojásnak a sárgájával kavarom ki. Van, hogy szerecsendiót (picit) teszek bele, van, hogy kevés chilli paprikát. Mikor, milyen az amit "kísérnie" szükségeltetik. De egy a biztos, hogy nagyon szeretem, még hidegen is.

etella

Igaz itt most a krumpli pürér?l van szó, amit én is nagyon szeretek és valóban gusztustalan gumivá válik a botmixer használatával. Egyszer én is kipróbáltam. Most viszont szeretném veletek tudatni, hogy a sárga héjú krumpli nem csak pürének jó. /én is azt hittem sokáig/ hanem roseblinek is Kívül isteni ropogós, belül pedig vaj puha.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.