Ez az olaj károsíthatja a legféltettebb edényed

A Le Creuset edényeknek igazi kultusza van. Amellett, hogy csodaszépek és jól használhatóak, az élettartamuk is hosszú – feltéve, hogy nem használod ezt az alapanyagot bennük!

A Le Creuset nemrég arra hívta fel a vásárlói figyelmét, hogy bizony nem mindegy, hogy milyen olajat használnak az öntöttvas edényeikben. És itt most nem az egészségügyi vagy környezetvédelmi szempontokról van szó, hanem a Le Creuset edények élettartamáról. Mi ez az olaj, ami képes tönkretenni még a legstrapabíróbb Le Creuset edényt is? Az olívaolaj.

Ez az olaj károsíthatja a féltett Le Creuset edényed

A cég arra figyelmeztetett, hogy ha a füstpontig melegítjük az olívaolajat vagy akár addig, hogy égni kezdjen, akkor csúnya barna foltot hagyhat a serpenyőn. Ez a barna maradék egyfajta gátat képez a serpenyő és az étel között, ezáltal megváltoztathatja annak ízét. Az olasz konyhai eszközöket gyártó Smeg is egyetértett ezzel a figyelmeztetéssel. Azt javasolják, hogy a vásárlók ne használjanak olívaolajat főzés közben, mivel a füstölés ronthatja az edények általános minőségét.

Minden edényre igaz ez a tilalom?

Attól függ. Ha az olaj túllépi a füstpontot, akkor leszedheti a tapadásmentes serpenyőről a teflonbevonatot. Ezzel lényegében a tapadásmentessége megszűnik, ami nem ideális. Az olívaolaj a kerámia edényeket és serpenyőket is károsíthatja, mivel elszenesedett réteget képez az aljukon.

Ha olívaolajon főzöl, mindenképp ügyelj arra, hogy alacsony vagy közepes lángon tedd ezt.

Mit használj helyette?

A napraforgóolaj egy remek alternatíva, mivel a füstpontja 230°C, míg az olívaolajé 207°C. Ezzel szemben a finomított kókuszolaj füstpontja legfeljebb 203°C; azonban rendkívül ellenálló a magas hőmérsékleten történő oxidációval szemben.

Forrásunk volt.


Még több otthoni praktika itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.