Egy jó kis marharagu a legpuhábbra, leglágyabbra egy igazi Le Creuset edényben fő - a legtöbben ezt nem személyes tapasztalatból tudjuk, csak sejtjük, hogy valószínűleg a fenti állítás igaz lehet. Titkon reménykedünk abban, hogy Julia Child csak tudta, milyen egy igazán jó sütőedény - a Le Creuset ugyanis az ő kedvenc márkája volt. Annak, hogy Juliával szemben a legtöbben csak álmodozunk erről a francia öntöttvas csodaedényről, nagyon prózai oka van. A francia cég edényei ugyanis nagyon drágák.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Uw/zP/ICVLBze16VoaTa7CvbkGozQnv5UaY3s3hE1V2wX6.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9e3745f6132a3b57b0ca4b0cd29c9bc5)
Egy 28 cm átmérőjű öntöttvas Le Creuset sütőedény több, mint kilencvenezer forintba kerül.
Az amerikaiLodge’s cég szintén öntöttvas edényeket gyárt, és kedvezőbb áron értékesíti őket, mint francia versenytársa.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/7x/uG/NlAPwckXBvfCtbkFK2KzTuLhoqijYFNkJB9JGhhH.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7b7fef7fd8797f99f4e1c59ff5d22d45)
Egy nagy méretű Lodge's edényt már 13 ezer forintért ismegrendelhetsz- igaz, Magyarországra 20 ezer forintért szállítják ki az árut.
Jelen esetben úgy tűnik, az "olcsó húsnak híg a leve" mondás itt nem állja meg a helyét. Az Amazon kommentelői egészen odáig vannak a termékekért, amelyek mind megjelenésükben, mind egyéb tulajdonságaik tekintetében hasonlítanak a Le Creuset edényeire. Egyikőjük szerint "a kétféle sütőalkalmatosság között semmilyen különbség nincsen, sőt, az amerikai verzió fémből készül fogantyúval érkezik - a Le Creuset pedig külön értékesíti ezeket." Sokan dicsérik az edények súlyát, hibátlan zománcát és könnyű tisztíthatóságát. Noha a pozitív vélemények abszolút túlsúlyban vannak, néhány kommentelő arról panaszkodik, hogy lepattant a zománc a termékről.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ms/um/J1oiHMKjmc2iWamJDje8WGDw8ikYhbILtFpTc3Nw.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=dcef4468ee92f1fae1a1f74ffac9014f)
AGood Housekeeping által kifejezetten konyhai eszközök és konyhagépek tesztelésére létrehozott "laboratórium" szakértői is kipróbáltak egy Lodge's edényt, és ők elégedettek voltak. Megjegyezték, hogy a lábas jól használható elektromos és gáztűzhelyen is, ráadásul könnyen tisztítható. És miért érdemes ilyen edényeket használni?
Az öntöttvas sütő- és főzőedények vastag falukkal és még vastagabb talpukkal nagyon jól tartják a hőt, és egyenletesen közvetítik azt az ételek felé. Ha ezeket használjuk, nem fordulhat elő, hogy a lábas közepén már odaég az étel, míg a szélén még nem is kezdett el pirulni.
Bodor Tamás cikkéből te is tájékozódhatsz, hogyan érdemes bánni egy ilyen szuper edénnyel.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Egy ilyen tortával garantált a siker - Így varázsold látványossá a húsvéti sütidet!