Ne dobd ki! Komposztáld!

Minden kerttulajdonos találkozott azzal a jelenséggel, hogy a kert gondozása során sok zöldhulladék keletkezik, amit nem szabad belepréselni a háztartási hulladékgyűjtőbe.

Van megoldás, komposztáljunk!

Így csináld!

• A komposzttároló mérete legyen közel 1 m3. Anyagát tekintve készülhet fából, ez azonban kevésbé tartós, mivel elkorhad. Kezelt fát sem ajánlatos használni, mivel a kioldódó vegyszerek szennyezhetik a komposztot. Ma már kapható műanyag komposztáló edény, mely minden kívánalmat kielégít:

• a jó levegőzést légzőnyílások biztosítják, így nem rothad, hanem korhad a szerves anyag, nem keletkezik kellemetlen szag

• a tetővel ellátott edény megakadályozza, hogy eső esetén elázzon a komposzt

• alul nyitott, így a talajban lévő élőlények hozzáférnek a lebontandó szerves anyaghoz

• tartós, könnyű mozgatni, szétnyitható, ami megkönnyíti a komposzt átforgatását.

Jó vízelvezetésű, árnyékos helyet válasszunk. Fontos, hogy közvetlenül a talajra helyezzük. Az edény megtöltése a következő anyagokkal történhet: konyhai zöldhulladék, tojáshéj, kávé- és teazacc, fahamu, faforgács, növényevő kisállatok ürüléke, a kertből lomb, tűlevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, lehullott gyümölcs, gyomok (virágzás előtt), fű és thujalomb szárítva. Előbbi a nedvesség hatására rothadni kezd, utóbbi friss lombjában a lebontó baktériumokat, gombákat károsító anyag van. A dió levelét is nyugodtan a komposzthoz adhatjuk, mivel a növekedésgátló vegyületek is elbomlanak. Minél többféle összetevőt használunk, annál jobb.

Fontos, hogy aprítsuk fel és keverjük össze őket, de semmi esetre se tömörítsük. A komposzt legyen nedves (száraz nyári napon szükség szerint adjunk hozzá némi vizet). Adalékanyagként tehetünk hozzá istállótrágyát, alginitet, zeolitot vagy más ásványi anyagot. Az edény tartalmát először az 5-6. hét körül, ezt követően a 4. hónapban keverjük át. Körülményektől függően 6-9. hónap múlva sötétbarna, földszerű, egynemű komposztot kapunk. Használat előtt rostáljuk át, 1 cm vastagságban terítsük el, majd dolgozzuk be a talajba. Segítségével javul a talaj szerkezete, levegő- és vízháztartása, fokozódik a növények kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenállóképessége.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!