Kedvenc olasz tésztáink

Olasz tésztákkal nem tévedhetünk, szósszal párosítva mennyei vacsorákat rittyenthetünk belőlük! De milyet válasszunk? Sárdi Dani erre is tudja a megoldást!

Spagetti alla puttanesca recept

Olasz tészta mindig legyen otthon, mert ha nincsen, akkor nem tudunk spagettit, pennét, fusillit, farfallét, vagy bármilyen más típusú tésztaétket készíteni. Semmilyet. Pedig annál egyszerűbb és gyorsabb étel alig létezik, ráadásul nagyon finom, és az elhatározástól számítva fél órán belül már ehetjük is.

Ahány ház, annyi tészta...

Tésztafajta kapható sokféle, de nekünk elég, ha egy-, vagy ha már haladók vagyunk, akkor többféle van otthon. Eredetileg mindegyik jellegzetes tésztaételnek megvan a maga szúgója (szósza) és hozzá passzoló száraztésztája – például a penne all arrabiatát egy rendes olasz háziasszony sosem készítené spagettiből, de bevallom, velem már előfordult. Mindenki olyan formájú tésztát tartson otthon, amilyet szeret, nálunk a spagetti a legnépszerűbb. A tészták a formájukat leszámítva a szószmegkötő tulajdonságukban különböznek, egyesek a hígabb, mások a sűrűbb szószokhoz valók inkább.

Krémsajtos torchetti

Lágy krémsajttal bolondítottam meg a húsos zöldségragut, amelyet egy fáklya formájú olasz tésztával, a torchettivel tálaltam. Friss fűszerek, ropogós kaliforniai paprikák, illatos ...

Egy átlagos személynek 10 dekányi tésztát kell számítani, vagyis ha négyen eszünk, akkor egy fél kilós csomagból érdemes egy kicsit kivenni, és a többit megfőzni. Ha nagy az étvágy, akkor fél kilót is főzhetünk, legfeljebb lesz egy kis maradék.

Hogyan bánjunk vele?

Ha tésztát készítünk, figyeljünk arra, hogy lehetőleg minden esetben extra szűz olívaolajat használjunk, ennek a zamata ugyanis máris garantálja a sikert. A szószok általában egyszerűek, legtöbbször 4-5 hozzávalóból állnak. Alap, hogy majdnem mindegyik fokhagymás, sok a paradicsomos, és az is, hogy érdemes a főzési folyamat végén egy kis friss zöldfűszert szórni a szószba (petrezselymet vagy friss bazsalikomot.)Ha az adott tésztához illik a sajt, akkor igyekezzünk parmezánt használni, igaz, hogy elég drága, de nagyon kiadós és finom is, szóval megéri a beruházást.

Jamie paradicsomszósza tagliatellével recept

Az olasz tészták főzési ideje a csomagoláson általában fel van tüntetve. Fontos, hogy sok és teljesen forrásban lévő vízbe dobjuk és jó alaposan sózzuk, mert különben sótlan lesz a tészta. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg a tésztát, ha ráharapva még egy icipici ellenállásba ütközünk, akkor jó, akkor al' dente.

Padlizsános farfalle

Amikor nagyon sok maradék zöldség felgyűlik a hűtőben, és meg kell őket menteni, általában mind tészta feltétként végzik. :) Ez a variáció annyira jól sikerült egy zöldségmentő ...

Tipp:

A sofritto titka az, hogy jó hosszú ideig főzzük, vagyis hogy a hozzávalókne legyenek felismerhetőek benne.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Krumplifőzelék csirkefasírttal

Hát nekem a férjuram, soha nem volt oda a krumplifőzelékért....de mikor csinálok magamnak, mindig fogyasztott belőle. Most ott tartunk, hogy már ő kéri, hogy főzzek neki, hisz annyira ...

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...