Kedvenc olasz tésztáink

Olasz tésztákkal nem tévedhetünk, szósszal párosítva mennyei vacsorákat rittyenthetünk belőlük! De milyet válasszunk? Sárdi Dani erre is tudja a megoldást!

Spagetti alla puttanesca recept

Olasz tészta mindig legyen otthon, mert ha nincsen, akkor nem tudunk spagettit, pennét, fusillit, farfallét, vagy bármilyen más típusú tésztaétket készíteni. Semmilyet. Pedig annál egyszerűbb és gyorsabb étel alig létezik, ráadásul nagyon finom, és az elhatározástól számítva fél órán belül már ehetjük is.

Ahány ház, annyi tészta...

Tésztafajta kapható sokféle, de nekünk elég, ha egy-, vagy ha már haladók vagyunk, akkor többféle van otthon. Eredetileg mindegyik jellegzetes tésztaételnek megvan a maga szúgója (szósza) és hozzá passzoló száraztésztája – például a penne all arrabiatát egy rendes olasz háziasszony sosem készítené spagettiből, de bevallom, velem már előfordult. Mindenki olyan formájú tésztát tartson otthon, amilyet szeret, nálunk a spagetti a legnépszerűbb. A tészták a formájukat leszámítva a szószmegkötő tulajdonságukban különböznek, egyesek a hígabb, mások a sűrűbb szószokhoz valók inkább.

Egy átlagos személynek 10 dekányi tésztát kell számítani, vagyis ha négyen eszünk, akkor egy fél kilós csomagból érdemes egy kicsit kivenni, és a többit megfőzni. Ha nagy az étvágy, akkor fél kilót is főzhetünk, legfeljebb lesz egy kis maradék.

Hogyan bánjunk vele?

Ha tésztát készítünk, figyeljünk arra, hogy lehetőleg minden esetben extra szűz olívaolajat használjunk, ennek a zamata ugyanis máris garantálja a sikert. A szószok általában egyszerűek, legtöbbször 4-5 hozzávalóból állnak. Alap, hogy majdnem mindegyik fokhagymás, sok a paradicsomos, és az is, hogy érdemes a főzési folyamat végén egy kis friss zöldfűszert szórni a szószba (petrezselymet vagy friss bazsalikomot.)Ha az adott tésztához illik a sajt, akkor igyekezzünk parmezánt használni, igaz, hogy elég drága, de nagyon kiadós és finom is, szóval megéri a beruházást.

Jamie paradicsomszósza tagliatellével recept

Az olasz tészták főzési ideje a csomagoláson általában fel van tüntetve. Fontos, hogy sok és teljesen forrásban lévő vízbe dobjuk és jó alaposan sózzuk, mert különben sótlan lesz a tészta. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg a tésztát, ha ráharapva még egy icipici ellenállásba ütközünk, akkor jó, akkor al' dente.

Tipp:

A sofritto titka az, hogy jó hosszú ideig főzzük, vagyis hogy a hozzávalókne legyenek felismerhetőek benne.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!