Kását egyek? Dehát az gyerekkaja!

Én gyerekkoromban a tejbegrízen kívül más kását nem ismertem, aztán amikor megszületett a nagyfiam, felfedeztem újra ezt a remek ételt. Tévhit, hogy csak gyerekeknek való!

Közel 10 évvel ezelőtt nagyfiam hozzátáplálása során fedeztem fel a zabkását. Ő imádta enni, én imádtam készíteni, hiszen seperc alatt elkészül, tényleg semmi dolog nincs vele. A mai napig egyik kedvenc reggelije, most már az öccsének is.

A kása jellemzően gabona alapú étel - használhatunk hozzá natúr gabonapelyheket (pl. zab-, árpa- vagy búzapelyhet, stb.), kölest, puffasztott amaránt magot, kukoricadarát, gabonakorpákat. Főzhetjük vízben, tejben, növényi tejpótló italokban (pl. zab-, rizs-, kókusztej). Készülhet édes verzióban - mézzel, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, de lehet sós is - olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, zöldségekkel készítve. Tovább krémesíthető joghurttal, görög joghurttal.

A felhasznált gabonák összetett szénhidráttartalma miatt kiváló energiaforrás, magas élelmirost-tartalmú (különösen ha 1-2 kanál korpával is dúsítjuk), reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára önmagában, de ebédnél köretként tálalva is megállja a helyét.

Kiválogattam nektek kínálatunkból 10 db kásareceptet, próbáljátok ki őket! Higgyétek el, nem csak gyerekeknek való!

  1. 1.

    Fahéjas sült almás tejbezab

  2. 2.

    Sült köles

  3. 3.

    Almás-zabpelyhes diétás reggeli

  4. 4.

    Amarant kása

  5. 5.

    Zabkása fahéjas ringlóval

  6. 6.

    Sütőtökös zabkása

  7. 7.

    Mazsolás-aszalt sárgadinnyés köles

  8. 8.

    Zabkása Cilantro konyhájából

  9. 9.

    Kókusztejbe - köles

  10. 10.

    Zabkása 9. -zabkorpából

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...