A szénhidrát nem ellenség!

Jó szénhidrát? Rossz szénhidrát? Segítünk eligazodni!

Az utóbbi években rájár a rúd a szénhidrátokra, sokfelől halljuk, hogy károsak, sokan gondolják, hogy teljesen el kell hagyni az étrendünkből őket, hogy egészségesek lehessünk. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy érdemes különbséget tenni a szénhidrátok között is.

Személy szerint nem igazán szeretem a „jó" illetve a „rossz" bélyegeket biggyeszteni a szénhidrátokra, bár gyakran találkozhatunk ezekkel a jelzőkkel. Étrendi jelentőségük szempontjából inkább szerkezetük alapján különböztetjük meg őket. E szerint a legegyszerűbben az alábbi két csoportba sorolhatjuk őket:

  • Egyszerű (gyorsan felszívódó) szénhidrátok például a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), illetve a két cukorból álló vegyületek, mint pl. a kristálycukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz) stb.

  • Összetett (lassan felszívódó) szénhidrátok azok a vegyületek, amelyek sok egyszerű szénhidrátból épülnek fel, ilyen pl. a gabonaszemekben, a kukoricában, a burgonyában található keményítő.

Ennek a kémiai szerkezetbeli különbségnek a jelentősége, hogy befolyásolja az adott szénhidrát felszívódásának sebességét, így a vércukorszint emelkedésének sebességét is. Az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, különösen, ha egyidejűleg élelmi rostot is fogyasztunk - mint pl. a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a zöldségek esetében. A lassabb felszívódás élettanilag kedvezőbb, mivel kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez, ami segít az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne fogyasszunk egyszerű szénhidrátokat tartalmazó gyümölcsöket vagy tejtermékeket, hiszen ezek kitűnő vitamin, ásványi anyag, fehérje és kalcium források. Inkább arra ügyeljünk, hogy a cukron kívül más, a szervezet számára hasznos tápanyagot jellemzően nem tartalmazó alapanyagok - pl. magas hozzáadott cukor tartalmú üdítőitalok, péksütemények, cukorkák és édességek - ne szerepeljenek rendszeresen az étrendünkben.

A szénhidrátok fontos tápanyagok, hiszen szervezetünk legfőbb energiaforrásai. Az étrendből őket elhagyni nem szükséges, sőt én nem is ajánlanám, még fogyókúrában sem. Fordítsunk inkább figyelmet arra, hogy az étrendünkben az összetett szénhidrátok kapják a főszerepet, és csökkentsük az egyszerű szénhidrátot tartalmazó alapanyagok fogyasztását!

A szénhidrátok szerepének megértésére készítettük olvasóink számára az alábbi ábrát, reméljük, hasznukra válik!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...