Zabkorpa

Zabkorpa

Leírás

Zabkorpa – receptek, leírás, tippek

A zabkorpa a zab feldolgozása során keletkező melléktermék, amely a zab szem külső héjából származik. Nagyon tápláló és egészséges alapanyag, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Sokféleképp felhasználhatjuk, mégis ritkán aknázzuk ki kedvező tulajdonságait.

A zabkorpa sokrétű alapanyag, aminek rengeteg pozitív hatása van a testünkre. Hozzáadhatjuk joghurthoz, zabkásához és müzlikhez, de kerülhet süteményekbe, palacsintába, levesekbe és főzelékekbe, ha egy kicsit egészségesebb alternatívákra vágyunk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a zabkorpa?

A zabkorpa valójában nem más, mint egy malomipari melléktermék: a zabszemről az őrlés során leválasztott anyag, amely nagyrészt maghéjat tartalmaz. A zabkorpa élelmi rostokban illetve nyomelemekben gazdag. Rendszeres fogyasztása rendkívül egészséges, csökkentheti a koleszterinszintet, jó hatással van a bélműködésre, miközben védi a bél és a gyomor nyálkahártyáját, kiváló méregtelenítő. Gátolja továbbá a zsírok és szénhidrátok felszívódását, így fogyasztása fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. A zabkorpát használhatjuk édes sütemények, kenyerek, péksütemények készítéséhez is.

Hogyan vásároljuk?

Bioboltokban vagy akár online is könnyen beszerezhető, de akár egy szuper- vagy hipermarketben is rálelhetünk erre az egészséges alapanyagra. Évszaktól függetlenül bármikor meg tudjuk venni, általában előrecsomagolva. A csomagolásmentes kisboltok pultjain kimérős változatban is találkozhatunk vele.

Mire jó a zabkorpa?

A zabkorpa különösen gazdag oldható rostban, különösen béta-glükánban, amely jótékony hatással van az emésztésre és a vércukorszintre. Tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket. Közepesen magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely hasznos lehet a növényi alapú étrendekben. Jó választás fogyókúrázóknak és azoknak, akik figyelnek a kalóriabevitelre.

A zabkorpában található béta-glükán segít csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterinszintet. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segít stabilizálni a vércukorszintet. A magas rosttartalom elősegíti a bélmozgást, és megelőzi a székrekedést. Hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet biztosít, ami segíthet a testsúlykezelésben is. 100 grammjában 246 kcal található, amiből több mint 17 gramm a fehérje, és körülbelül a fele szénhidrát.

Mi készülhet zabkorpából?

Készíthetünk zabkorpás zabkását idénygyümölccsel, zabkorpás banánturmixot, zabkorpás durum bagettet, zabkorpás muffinokat és akár zabkorpás reggeli italt is. Délutáni nasinak készülhet zabkorpás-csokoládés keksz és mozzarellás-zabkorpás répa, ha pedig szuperegészséges reggelit szeretnénk, akkor jöhet egy zabkorpás tojáslepény.

Még több zabkorpás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, bioboltokban, egészségboltokban és webshopokban, de nagyobb élelmiszerboltokban is.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Zabkorpa

fehérjetartalom

17.3 g

zsírtartalom

6.47 g

szénhidráttartalom

66.22 g

víztartalom

6.55 g

gramm zabkorpa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

734 mg

Magnézium

235 mg

Kalcium

58 mg

Mangán

5.63 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.165 g

Kolin

32.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.494 mg

Tiamin - B1 vitamin

1.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.3 g

Zsír

telített zsírsav

1.328 g

egyszeresen telített zsírsav

2.376 g

többszörösen telített zsírsav

2.766 g

ásványi anyagok

Kalcium

58 mg

Vas

5.41 mg

Magnézium

235 mg

Foszfor

734 mg

Nátrium

4 mg

Cink

3.11 mg

Réz

0.403 mg

Mangán

5.63 mg

Szelén

45.2 µg

szénhidrát

rost

15.4 g

cukor

1.45 g

víz

6.55 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

1.17 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

0.934 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.494 mg

Folát

52 µg

Kolin

32.2 mg

Lutein+zeaxantin

180 µg

E vitamin

1.01 mg

K vitamin

3.2 µg

B6 vitamin

0.165 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek