A kudarcmentes cukormentes "karamell", amit főzni sem kell

A karamellkészítés még a legbátrabb cukrászokon is ki tud fogni. Ha meg akarjuk úszni a kudarcot, próbáljuk ki a datolyakaramellt.

A természet bonbonjai, az aszalt és szárított gyümölcsök híresek sokoldalú felhasználásukról. Ebben a sorban a legújabb találmány a datolyából készült karamell. Elképesztően édes, pedig cukrot nem adunk hozzá, összesen két hozzávalóból el tudjuk készíteni. Ha nem hiszünk a szövegelésnek, próbáljuk ki magunk, és „főzzünk” egy adag datolyából készült karamellt.

A kudarcmentes "karamell", amit főzni sem kell

Milyen datolyát válasszunk?

A boltok polcain legtöbbször megtalálható, tálcás verzióban még benne van a mag. Ez nem jelent problémát, csak egy extra lépést a karamellkészítésben. Ha találunk alapból kimagozott gyümölcsöt, annyival is könnyebb dolgunk lesz.

Datolyából a legjobb választás a nagy szemű, tömör és ragacsos fajta, ezt nyilván a csomagoláson keresztül nem fogjuk tudni ellenőrizni, de a lényeg, hogy látszatra válasszunk olyat, amiben nagyobb szemek vannak.

Hogyan készítsük elő?

Mindössze két hozzávalóra lesz szükségünk: datolyára és meleg vízre. Ezeket leturmixolva kapjuk majd a krémes masszát.

Ha túl száraznak ítéljük a datolyát, áztassuk 10 percre forró vízbe. Így megszívja magát, és egyszerűbb dolgunk lesz a krémesítésnél. A vizet ne öntsük a lefolyóba, tartsuk meg, hiszen tudjuk majd vele lazítani a karamell állagát, és a beleázott ízeket sem veszítjük el.

Abban az esetben, ha nem kell áztatnunk, mert elég puha a datolya, akkor is figyeljünk a víz hőmérsékletére. Érdemes forró vízzel dolgozni, ettől lesz igazán krémes a karamell állaga.

A „főzés”

A legjobb az egészben, hogy főzni egyáltalán nem kell. Egy aprító- vagy turmixgépben készül a karamell pár perc alatt. A datolyákat kezdjük el aprítani, majd fokozatosan adjuk hozzá a forró vizet.

Egyszerre csak keveset öntsünk bele, nehogy túl folyósra sikerüljön. Ha azt látjuk, hogy még nem elég krémes, és a gép nehezen dolgozik, lazítsuk még vízzel. Amikor elértük a tetszésünknek megfelelő állagot, tegyük a krémet dobozba vagy sterilizált üvegbe.

Tartsuk a hűtőben, és használjuk bármilyen édességben a karamell helyett. Természetesen édes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, íze komplex, nagyon jól illik kekszekhez, fagylalthoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyszerű megoldások, nagyszerű ízek:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...