A kalcium és a kálium megvédhet ettől a betegségtől

A visszatérő vesekő igazi rémálom, de a kalcium és a kálium segíthet a megelőzésében.

A vesekövek nemcsak szinte elviselhetetlen fájdalmat okozhatnak, hanem krónikus vesebetegséggel, csontritkulással és szív- és érrendszeri betegségekkel is járhatnak együtt. Ha egyszer valakinél vesekő alakul ki, nagyjából 30 százalék az esélye annak, hogy öt éven belül kiújul a probléma.

A kalcium és a kálium megvédhet ettől a betegségtől

Ennek megelőzésére gyakran étrendbeli változtatásokat ajánlanak, csakhogy nagyon kevés kutatás foglalkozott eddig azzal, hogy van-e különbség az ajánlásokban az egyszeri vagy a visszatérő vesekövek esetén.

A Mayo Klinika kutatói most azt találták, hogy a magas kalcium- és káliumtartalmú étrend segíthet megelőzni a vesekövek visszatérését.

A kutatók az étrendi tényezőket egy kérdőív alapján állapították meg, amelyet 411 olyan betegnek adtak ki, akiknél először fordult elő vesekő, és egy 384 főből álló kontrollcsoportot is gyűjtöttek, akik mindegyikét a Mayo Klinikán látták el 2009 és 2018 között. A Mayo Clinic Proceedings folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy az alacsonyabb étrendi kalcium- és káliumszint, valamint az alacsonyabb folyadék-, koffein- és fitátbevitel nagyobb eséllyel jár vesekő kialakulásával.

Azoknál a betegeknél, akiknél először jelentkezett vesekő, 73 fő tapasztalt újraképződést az utánkövetéstől számított átlagosan 4,1 éven belül. A további elemzések azt mutatták, hogy az étrendi kalcium és kálium alacsonyabb szintje előre jelezte a kiújulást.

Ezek az étrendi eredmények különösen fontosak lehetnek, mert a vesekő megelőzésére vonatkozó ajánlások elsősorban az első alkalommal előforduló kőképződéshez kapcsolódó táplálkozási tényezőkön alapulnak, nem pedig a visszatérő vesekövekhez

– mondta el egy sajtóközleményben Andrew Rule, a Mayo Klinika orvosa és a tanulmány vezető szerzője. „Valószínűleg a betegek nem igazán módosítják étrendjüket a vesekő megelőzése érdekében, de nagyobb valószínűséggel módosítanak az evési szokásaikon, ha az segíthet megelőzni a kiújulást.”

A tanulmány megállapítja, hogy a napi 3400 milliliternél kevesebb folyadékbevitel, valamint a koffein- és fitátbevitel kapcsolódik szorosan az első vesekövek képződéséhez. A napi folyadékbevitel magában foglalja az élelmiszerekből, például gyümölcsökből és zöldségekből kinyert folyadékot is. Az alacsony folyadék- és koffeinbevitel alacsony vizeletmennyiséget és megnövekedett vizeletkoncentrációt eredményezhet, ami hozzájárul a kőképződéshez. A fitát egy antioxidáns-vegyület, amely a teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és más élelmiszerekben található, és fokozhatja a kalcium felszívódását.

A szakértők szerint a megújuló vesekövek megelőzésére a legfontosabb faktort az étrend megváltoztatása jelenti. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a napi 1200 milligramm kalciumot tartalmazó étrend segíthet megelőzni az első és a visszatérő vesekő kialakulását is.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek