Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

A túlzott sófogyasztás nagyon káros, van viszont egy megoldás, amivel ezt csökkenthetjük: egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a nátriumszegény sóhelyettesítők segítségével emberek millióinak életét lehetne megmenteni.

A konyhaművészet elengedhetetlen alapeleme a só, nélküle nagyjából nincs is konyha, ami fennmaradhatna. A túl sok sófogyasztás azonban nagyon káros – egészen pontosan a só nátriumtartalma az, ami nem tesz jót a szervezetnek.

Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az egészséges sófogyasztás megáll napi 5 grammnál, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg. Ehhez képest legtöbben azért többet fogyasztunk, a férfiak tíz, a nők pedig nyolc grammot átlagosan. A túlzott nátriumfogyasztás keringési betegségekhez és magas vérnyomáshoz vezethet – a szív- és érrendszeri betegségek pedig a világ vezető halálokai közé tartoznak. Ugyanakkor más tanulmányok az emberi étrendben az elégtelen mennyiségű kálium egészségre gyakorolt hatásait mutatták ki, ami szintén negatív hatással van a vérnyomásra.

A külföldön népszerű, minden szupermarketben megtalálható sóhelyettesítők remek megoldást jelenthetnek a problémára. Eddig nem készült tudományos kutatás arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezetre, és mennyit számíthat a használatuk, most azonban egy nagy kísérlet Kínában kimutatta, hogy rengeteg ember életét lehetne megmenteni az alacsony nátriumtartalmú megoldásokkal.

A kutatók szerint szinte mindenki a világon több sót eszik a kelleténél, és milliónyi korai halálozást lehetne megelőzni azzal, ha ezeket a sóhelyettesítőket használnánk. A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 20 ezer falulakót vizsgált meg Kínában, akiknek korábban volt sztrókjuk vagy keringési betegségük. Az alanyok egyik fele sóhelyettesítőt kapott – nehéz kitalálni – a só helyett, a másik fele ugyanúgy használt sót, mint korábban.

A sóhelyettesítőben kevesebb nátrium és több kálium volt, a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a résztvevők használjanak nyugodtan többet belőle, mint amennyit sóból szoktak.

A kutatás végén komoly különbségeket figyeltek meg a két csoport egészségi állapota között. A kísérletet öt évre tervezték, de a lefolyásba beleszólt némileg a koronavírus-járvány is, így végül kicsit rövidebb lett az időtartam.

A 65 éves átlag életkorú alanyok közül négyezer elhunyt a majdnem öt év alatt, több mint 3 ezer sztrókot kapott, és 5 ezernek volt valamilyen keringési problémája. A sóhelyettesítős csoportban azonban mindegyik kategóriából sokkal kevesebb volt. A kutatók szerint Kínában a sóhelyettesítők bevezetése évente 460 ezer ember életét mentené meg, ez világszinten több millió korai halálozás megelőzését jelentené.


Még több a sóról:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...