Ennek a szervednek sem tesz jót a jojódiéta

Egy friss kutatás szerint az, ha rövid időn belül leadsz, majd felszedsz jelentősebb mennyiségű felesleget, megterheli a szívedet, és cukorbetegséghez vezethet.

A jojódiétázás, egészen pontosan a bevitt kalóriamennyiség drámai fluktuációja komoly egészségkárosodáshoz vezethet – derült ki egy friss állatkísérletből. A Georgetown Egyetem tudósai azt mondják, hogy eredményeik betekintést nyújtanak a súlycsökkentő diéták hosszú távú hatásaiba, valamint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága miatti akaratlan kalóriacsökkenésbe. A legtöbb korábbi, embereken és állatokon végzett tanulmány a fogyás rövid távú hatásaira összpontosított, de keveset tudunk arról, hogy a jojódiéta hogyan befolyásolhatják a hosszú távú egészséget.

Ennek a szervednek sem tesz jót a jojódiéta

A kísérlethez a kutatók 16 patkányt két csoportra osztottak. Az egyik csoport normál mennyiségű táplálékot kapott a kutatás végéig, míg a másik csoport három ciklusban korlátozott diétát követett: a szokásos napi táplálékbevitel 60 százalékát egy hétig, amit három hét normál étrend követett. A vizsgálati időszak végén a kutatócsoport ultrahanggal mérte fel a patkányok szív- és veseműködését, vérvizsgálattal pedig az inzulinérzékenységet, amely a szervezet cukorfeldolgozási mértékét méri.

Azt találtuk, hogy azok az állatok, amelyek több hízási és fogyási cikluson mentek keresztül, a végén csökkent szív- és veseműködést tapasztaltak

– mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Aline de Souza. „Rosszabb volt az inzulinrezisztenciájuk is, ami a cukorbetegség egyik előjele lehet. Annak ellenére, hogy az állatok egészségesnek tűntek a hízás után, szívük és anyagcseréjük sokkal rosszabban működött, mint a nem jojódiétázó patkányoké.”

A kutatók szerint az eredmények közegészségügyi kérdéseket is felvetnek, például azt, hogy a koronavírus-járvány miatt karanténba kényszerült, az élelmiszerekhez kevésbé hozzájutó emberek nagyobb veszélyben vannak-e a szív- és érrendszeri, illetve metabolikus rendszert érintő betegségekre.

A kutatók úgy vélik, hogy a génexpresszióban a kalóriakorlátozás hatására bekövetkező változások megváltoztathatják a vérnyomást és az inzulin anyagcserét szabályozó biológiai utakat.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tartalom a fogyással kapcsolatban:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...