Ne csak a kilókat nézd, sokkal inkább így mérd a változást!

Kattanj le a napi mérlegelésről, és inkább erre az öt dologra figyelj egészséged érdekében!

Mára gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy az egészségünk fő (ha nem az egyetlen?) mérőszáma, hogy hány kg-t mutat a mérleg - függetlenül attól, hogy vékony, átlagos vagy telt testalkatúak vagyunk. A hozzám fordulók nagy részének a gondolatai is gyakran a kilók körül forognak - sajnos nagyon gyakran CSAK a kilók körül. Ezt a “kilóközpontúságot” erősíti körülöttünk minden: a fogyókúrás divatdiéták, a barátnőnk kérdései, az orvos terápiás (?) javaslata, a ránk ömlő média.

Ettől nagyon eltorzul az értékelésünk, és szélsőséges utakra lépünk annak érdekében, hogy pár kilóval kevesebbet mutasson a mérleg.

Felejtsük el a mérleget, hiszen rengeteg mindentől függhet a súlyunk

Pedig a "kg" csak egy szám. Csak egy szám, ami önmagában értékelve biztosan nem mutatja egészségi állapotunkat. Ahelyett, hogy valamilyen kívülről ránk kényszerített (és akár magunkévá is tett) elvárás miatt nyomorúságban töltenénk a napjainkat, csak azért, mert a mérleg nem azt a számot mutatja, amit valamilyen, valós indok nélkül szeretnénk, szerintem inkább az alábbi mutatószámokra érdemes koncentrálni:

Laboreredmények - tapasztalataim szerint ezek jelentőségét csak egy bizonyos életkor fölött értékeljük. Mondjuk jobb későn, mint soha. Rendszeresen végeztess el laborvizsgálatokat (vérvétel, vizelet), hiszen pl. a vércukor-, a koleszterin-, a triglicerid-, a húgysavszintünk fontos mutatói egészségi állapotunknak. Törekedj életmódoddal arra, hogy minél kevesebb “csillagos” érték legyen a laboreredményeidnél.

Állóképesség - ha kiköpöd a tüdődet, amikor ötven métert kell szaladni a busz után, vagy felmenni tizenöt fokot a lépcsőn - akkor valószínűleg van még hova fejlődnöd. Sportolj rendszeresen, ez javítja az állóképességedet, hozzájárul a keringési-, a légző- és a mozgásszervrendszer egészségének megőrzéséhez. Odafigyeléssel, kitartással nagyon szép, erősen motiváló hatású eredményeket lehet elérni. Keress olyan mozgásformát, amit élvezel, így könnyebb lesz rendszeressé tenni az életedben. Értékeld a fejlődést - ha pl. először csak 1 km-t tudtál lefutni, majd egy fél év múlva már 5 km-t - lásd be, hogy ez szuper eredmény akkor is, ha közben a mérleg nyelve meg sem mozdult. Kevés fontosabb dolgot tehetsz magadért, minthogy rendszeressé teszed a testmozgást az életedben.

Tükörkép - nézz néha tükörbe! Na persze ne azért, hogy az utolsó kis hibádat is feltárd újra és újra - hanem azért, hogy lásd, ha tónusosabbak az izmaid, ha egyenesebb a tartásod. 60 és 60 kg között is van különbség - lehetsz ugyanannyi kg vékonyan, tónustalan izmokkal, vagy feszesen, formásan is. 

Figyelj oda az étkezésre! Ez persze nem egy újabb, szélsőségesen, veszélyesen korlátozó, fenntarthatatlan divatdiétát jelent. Válassz friss alapanyagokból, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, étkezz változatosan - és ne korlátozz semmit feleslegesen!

Aludj jól! Nagyon gyakran hallom a klienseimtől, hogy alvásproblémáik vannak. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés komolyan veszélyezteti az egészséged. Tárd fel az alvásproblémád hátterét - ez lehet pl. akár stressz, rossz étkezési szokások, túl sok kütyühasználat, sorozatfüggőség, túlzott alkoholfogyasztás, munkamánia -, és tegyél annak érdekében, hogy ezek rendeződjenek!

Ha tehát:

  • jók a laboreredményeid
  • kiegyensúlyozottan étkezel
  • rendszeresen sportolsz
  • tónusos az izomzatod,
  • jó az állóképességed, és 
  • jól alszol, 

akkor máris sokkal többet tettél az egészségedért, mintha azon problémáznál, hogy többet mutat a mérleg, mint szeretnéd.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért válogasd meg, hogy kivel eszel a munkahelyeden

Ha te is együtt szoktál ebédelni a kollégákkal békeidőben, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint nagyon befolyásolja az étkezési szokásainkat az, ahogyan a többiek esznek, így ha egészségesen akarsz élni, egy gyorskajafüggő társaság nagyon meg tudja nehezíteni az életedet.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek