Ha eddig hanyagoltad, itt az idő megismerni a MÁNGOLDOT

Az egyik legértékesebb leveles zöldség - színes, hihetetlenül egészséges, és igen, még sokféleképpen is felhasználható!

Méltatlanul elhanyagolt a magyar konyhában a mángold - pedig áprilistól októberig az egyik legjobb leveles zöldség, amit fogyaszthatsz! Színes, tiszta vitamin, és a hazai piacokon is elengedhetetlen szereplő.

Ha épp nem találsz friss spenótot, nem is helyettesíthetnéd jobb levelessel, mint a mángolddal. Ez a színes kis finomság piros, fehér és sárga szárral is létezik, nagyon könnyen megfonnyasztható, kissé földesebb, mogyoróra emlékeztető ízvilággal, ha a spenóthoz képest vizsgáljuk. Szicíliából származik, először Karl Koch, német botanikus különböztette meg a spenóttól. Sajnos nem áll el sokáig, de azért gondosan becsomagolva három napig friss marad. Semmiképp se felejtsd el megmosni felhasználás előtt hideg, folyó vízben, de csak közvetlenül az elkészítés előtti pillanatokban öblítsd át.

Az egyik legegészségesebb és legízletesebb leveles zöldség

  • K-vitaminból a napi szükségleted 700-szorosát tartalmazza (ez a vitamin a csontok épségéért felel)
  • A-vitaminból pedig az ajánlott beviteli mennyiség 200-szorosát, ami általános immunerősítő, és a szemek egészségéért, a bőr épségéért is felel
  • Az emésztésre gyakorolt hatásából is kihasználhatod az előnyeit, magas rosttartalma ugyanis nagyban könnyíti a bélrendszer működését
  • Foszfor, vas, kalcium, magnézium is található a mángoldban, és nem szabad megfeledkezni magas antioxidáns-tartalmáról sem
  • Nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem képes a vércukorszintünket is kordában tartani - nem érdemes kihagyni a mángold szezonját.

Hogyan készítsd el?

Egyfelől ázsiai módra, szezámolajjal, kis szójaszósszal is megpiríthatod a leveleket, miután leválasztottad őket a szárakról - ne felejts kis fokhagymát is hozzájuk adni. Ha ez kevésbé szimpatikus, akkor nem kell bonyolítani, jöhet kevés vaj vagy olívaolaj, és az összetépkedett levelek egy serpenyőbe, ahol rövid fonnyasztás után készen is állnak a fogyasztásra.

Olyanra is láttunk már példát, hogy valaki megtölti, és wrapként használja a mángold leveleit. Ha kipróbálnád, akárcsak hagyományosan, itt is pakolhatsz bele csirkét, más zöldségeket felaprítva. Tojáshoz is isteni, igazi egészségbomba egy rántottában, de ha más nem, akkor a spenóthoz hasonló főzeléket is készíthetsz belőle. Itt az idő rászokni a mángoldra, értékes növény, tegyél vele egy próbát!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Unsplash

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek