Hogyan és miért lesz még jobb a paradicsom a SÓTÓL?

Nem csak ízesítésre jó a só! Ha például paradicsomhoz használod, másképp tekintesz majd ezentúl a salátáidra is - mutatjuk, miért!

és paradicsom hosszú ideje összekapcsolódnak: valaki leszokik róla, hogy csökkentse a sóbevitelét, más el se tudja képzelni plusz ízesítés nélkül a piros gerezdeket. A sónak viszont van egy olyan tulajdonsága, hogy bármilyen zöldségből segít “kioldani” a nedvességet, így nem marad más, csak a zöldség/gyümölcs karakteres, jellegzetes íze.

Mutatjuk mikor, és miért érdemes sóznod a paradicsomodat!

Salátát ezentúl csak így!

Ugye te is rendszeresen úgy jársz, hogy a salátástál alján ott lötyög a paradicsom leve, eláztatva az egész keveréket? Hogy ezt elkerüld, a felvágott paradicsomokat sózd meg, és tedd félre jó 15-20 percre, hogy ki tudják engedni a levük nagy részét - ezután mehetnek a salátába, sokkal erősebb, finomabb ízt fogsz tapasztalni.

Az ebédedhez is használd

Ha tudod, hogy piknikhez, házi, eldobozolt ebédhez fogsz nyers paradicsomot tálalni, mindenképpen számolj a fenti 15 perces szabállyal - higgy nekünk, a végeredmény kárpótol az extra erőfeszítésért.

Tedd el a kinyert levet!

A paradicsomból kinyert nedvesség isteni frissítő önmagában is - nehogy kiöntsd! Hűtsd le, és ebben a melegben szuper frissítő lesz, ha koktéloznál, Bloody Mary-be is keverheted. Felhasználhatod későbbi salátaöntetek alapjaként is, vagy ha más nem, a gazpacho, andalúz paradicsomleves kitűnő alapjaként.

Aszendvicsben utolsó pillanatban sózd

Ha van egy remek szendvicsed reggelire, akkor ne habozz megtölteni pár paradicsomszelettel, és csak az utolsó pillanatban sózd meg. A paradicsom így éppen csak kiengedi a levét, pont annyira, hogy átitassa minden harapással a szendvicsedet - isteni, szuperegyszerű trükk!

Melyik a legjobb só?

Igazából nincs erre konkrét szabály, a lényeg, hogy fél kiló paradicsomra nagyjából egy evőkanál tengeri sót számolj, kisebb adagoknál természetesen részarányosan. Próbáld ki a különböző fűszersókat, ezekből számos variációt tudsz elkészíteni akár házilag is: szárított fűszerek és só keverékéből összeállíthatod a saját, egyedi ízvilágodat.

Ezeket olvastad?

{ KEPDOBOZ = 1, 3}

{ KDKEP = 283536, kép_útvonal }{ KDKEP = 283695, kép_útvonal }
{ KDKEP = 283703, kép_útvonal }
{ KDKEP = 283558, kép_útvonal }

via Seriouseats

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...