Az igazi dél-olasz konyha

Abban, hogy az olasz konyha világhírű lett, hatalmas szerepe van a déli tartományoknak. A kivándorlók egyszerű receptjei meghódították a világot – na, meg minket is!

Az északi és a középső tartományokban tett túrák után megérkeztünk délre. A spagetti és a pizza hazája teljesen új világ – az egyszerű, olcsó, helyi ételek nagy része ki sem kerül az országhatáron túlra. Ami viszont egyszer kijutott, az rögtön világhírű is lett. A századforduló alatt tömegesen Amerikába vándorló olaszok nagy része a déli területekről, Campaniából, Pugliából, Calabriából és Szicíliából származott – ezeknek a bevándorlóknak a receptjei tették híressé az olasz konyhát az óceán túlsó felén, majd az egész világon.

Ha egyszer délre kerülünk, Nápolyt és környékét, Campaniát biztosan útba ejtjük, hiszen Nápoly a pizza hazája. Már a római időkben is készítettek lapos lepénykenyeret, de a mai pizza elődje a 19. században született ebben a nyüzsgő városban. Mivel Nápoly a tenger partján fekszik, rendkívül népszerűek a tenger gyümölcsei minden formában. A legismertebb olasz tészta, a spagetti szintén a dél gyermeke, az itteni kisebb városokban, falvakban még találhatunk olyan mestereket, akik kézzel készítik a különböző tésztákat. Az ország ezen részén amúgy is virágzik a kézműves ipar. Európa legtöbb részével szemben ennek itt még tényleg hagyománya van, nemcsak turistalátványosság. Campania emellett az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke. A citrusféléket gyakran használják édességekbe, nyári tésztaételekbe, és a híres, hűsítő citromlikőr, a limoncello is innen származik. Az édeskés likőrt a helyiek a legnagyobb kánikulában, jéghidegre hűtve frissítőként fogyasztják.

Puglia tartomány konyhája igazán különleges. Egyszerű, rusztikus ételeket készítenek, nagyrészt helyi alapanyagokból. A tartomány az ország egyik legismertebb olívatermő vidéke – gyakorlatilag minden étel elkészítéséhez használják. Az olajban eltett zöldségeknek, marinált halaknak vezető szerepe van a pugliai konyhában. Mivel a tartomány nagy része tengerparttal rendelkezik, elképesztő mennyiségű halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Tésztában itt sincs hiány, a nálunk is népszerű, apró, kagyló alakú orechiettének Puglia a hazája – főként sűrű raguk mellé fogyasztják. A hüvelyesek rendkívül népszerűek, főként babot és csicseriborsót fogyasztanak sűrű levesként, krémként vagy főzelékszerű raguként. Az arab hatásnak köszönhetően a desszertek egyre édesebbek, mézesebbek, sűrűbbek Pugliában. Nagy kedvenc a ricotta – bármikor megtalálhatjuk a helyi tortákban, krémekben, péksüteményekben.

A legdélebbi, különálló konyha a szicíliai. A maffiájáról elhíresült dél-olasz sziget igazi gasztroparadicsom. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg arab behatás érte, sok tipikus fogás első ízlelésre inkább hasonlít a marokkói, mint az olasz konyhára. A halászat nagyon fontos, ha szeretjük a tengeri herkentyűket és a halakat, itt nem nagyon nyúlhatunk mellé. A legnépszerűbb halfajták közé tartozik a tonhal és a kardhal. A padlizsán és az olajbogyó itt (is) verhetetlen, tészták és halak állandó kísérői, de önálló fogásként a sziget egyik legnépszerűbb előételét, a caponatát is belőlük készítik. A ricotta itt is benne van majdnem az összes édességben, és mivel az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke, rengeteg desszert készül belőle.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...