Az igazi dél-olasz konyha

Abban, hogy az olasz konyha világhírű lett, hatalmas szerepe van a déli tartományoknak. A kivándorlók egyszerű receptjei meghódították a világot – na, meg minket is!

Az északi és a középső tartományokban tett túrák után megérkeztünk délre. A spagetti és a pizza hazája teljesen új világ – az egyszerű, olcsó, helyi ételek nagy része ki sem kerül az országhatáron túlra. Ami viszont egyszer kijutott, az rögtön világhírű is lett. A századforduló alatt tömegesen Amerikába vándorló olaszok nagy része a déli területekről, Campaniából, Pugliából, Calabriából és Szicíliából származott – ezeknek a bevándorlóknak a receptjei tették híressé az olasz konyhát az óceán túlsó felén, majd az egész világon.

Ha egyszer délre kerülünk, Nápolyt és környékét, Campaniát biztosan útba ejtjük, hiszen Nápoly a pizza hazája. Már a római időkben is készítettek lapos lepénykenyeret, de a mai pizza elődje a 19. században született ebben a nyüzsgő városban. Mivel Nápoly a tenger partján fekszik, rendkívül népszerűek a tenger gyümölcsei minden formában. A legismertebb olasz tészta, a spagetti szintén a dél gyermeke, az itteni kisebb városokban, falvakban még találhatunk olyan mestereket, akik kézzel készítik a különböző tésztákat. Az ország ezen részén amúgy is virágzik a kézműves ipar. Európa legtöbb részével szemben ennek itt még tényleg hagyománya van, nemcsak turistalátványosság. Campania emellett az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke. A citrusféléket gyakran használják édességekbe, nyári tésztaételekbe, és a híres, hűsítő citromlikőr, a limoncello is innen származik. Az édeskés likőrt a helyiek a legnagyobb kánikulában, jéghidegre hűtve frissítőként fogyasztják.

Puglia tartomány konyhája igazán különleges. Egyszerű, rusztikus ételeket készítenek, nagyrészt helyi alapanyagokból. A tartomány az ország egyik legismertebb olívatermő vidéke – gyakorlatilag minden étel elkészítéséhez használják. Az olajban eltett zöldségeknek, marinált halaknak vezető szerepe van a pugliai konyhában. Mivel a tartomány nagy része tengerparttal rendelkezik, elképesztő mennyiségű halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Tésztában itt sincs hiány, a nálunk is népszerű, apró, kagyló alakú orechiettének Puglia a hazája – főként sűrű raguk mellé fogyasztják. A hüvelyesek rendkívül népszerűek, főként babot és csicseriborsót fogyasztanak sűrű levesként, krémként vagy főzelékszerű raguként. Az arab hatásnak köszönhetően a desszertek egyre édesebbek, mézesebbek, sűrűbbek Pugliában. Nagy kedvenc a ricotta – bármikor megtalálhatjuk a helyi tortákban, krémekben, péksüteményekben.

A legdélebbi, különálló konyha a szicíliai. A maffiájáról elhíresült dél-olasz sziget igazi gasztroparadicsom. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg arab behatás érte, sok tipikus fogás első ízlelésre inkább hasonlít a marokkói, mint az olasz konyhára. A halászat nagyon fontos, ha szeretjük a tengeri herkentyűket és a halakat, itt nem nagyon nyúlhatunk mellé. A legnépszerűbb halfajták közé tartozik a tonhal és a kardhal. A padlizsán és az olajbogyó itt (is) verhetetlen, tészták és halak állandó kísérői, de önálló fogásként a sziget egyik legnépszerűbb előételét, a caponatát is belőlük készítik. A ricotta itt is benne van majdnem az összes édességben, és mivel az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke, rengeteg desszert készül belőle.

Címlapról ajánljuk

További cikkek