Az igazi dél-olasz konyha

Abban, hogy az olasz konyha világhírű lett, hatalmas szerepe van a déli tartományoknak. A kivándorlók egyszerű receptjei meghódították a világot – na, meg minket is!

Az északi és a középső tartományokban tett túrák után megérkeztünk délre. A spagetti és a pizza hazája teljesen új világ – az egyszerű, olcsó, helyi ételek nagy része ki sem kerül az országhatáron túlra. Ami viszont egyszer kijutott, az rögtön világhírű is lett. A századforduló alatt tömegesen Amerikába vándorló olaszok nagy része a déli területekről, Campaniából, Pugliából, Calabriából és Szicíliából származott – ezeknek a bevándorlóknak a receptjei tették híressé az olasz konyhát az óceán túlsó felén, majd az egész világon.

Ha egyszer délre kerülünk, Nápolyt és környékét, Campaniát biztosan útba ejtjük, hiszen Nápoly a pizza hazája. Már a római időkben is készítettek lapos lepénykenyeret, de a mai pizza elődje a 19. században született ebben a nyüzsgő városban. Mivel Nápoly a tenger partján fekszik, rendkívül népszerűek a tenger gyümölcsei minden formában. A legismertebb olasz tészta, a spagetti szintén a dél gyermeke, az itteni kisebb városokban, falvakban még találhatunk olyan mestereket, akik kézzel készítik a különböző tésztákat. Az ország ezen részén amúgy is virágzik a kézműves ipar. Európa legtöbb részével szemben ennek itt még tényleg hagyománya van, nemcsak turistalátványosság. Campania emellett az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke. A citrusféléket gyakran használják édességekbe, nyári tésztaételekbe, és a híres, hűsítő citromlikőr, a limoncello is innen származik. Az édeskés likőrt a helyiek a legnagyobb kánikulában, jéghidegre hűtve frissítőként fogyasztják.

Puglia tartomány konyhája igazán különleges. Egyszerű, rusztikus ételeket készítenek, nagyrészt helyi alapanyagokból. A tartomány az ország egyik legismertebb olívatermő vidéke – gyakorlatilag minden étel elkészítéséhez használják. Az olajban eltett zöldségeknek, marinált halaknak vezető szerepe van a pugliai konyhában. Mivel a tartomány nagy része tengerparttal rendelkezik, elképesztő mennyiségű halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Tésztában itt sincs hiány, a nálunk is népszerű, apró, kagyló alakú orechiettének Puglia a hazája – főként sűrű raguk mellé fogyasztják. A hüvelyesek rendkívül népszerűek, főként babot és csicseriborsót fogyasztanak sűrű levesként, krémként vagy főzelékszerű raguként. Az arab hatásnak köszönhetően a desszertek egyre édesebbek, mézesebbek, sűrűbbek Pugliában. Nagy kedvenc a ricotta – bármikor megtalálhatjuk a helyi tortákban, krémekben, péksüteményekben.

A legdélebbi, különálló konyha a szicíliai. A maffiájáról elhíresült dél-olasz sziget igazi gasztroparadicsom. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg arab behatás érte, sok tipikus fogás első ízlelésre inkább hasonlít a marokkói, mint az olasz konyhára. A halászat nagyon fontos, ha szeretjük a tengeri herkentyűket és a halakat, itt nem nagyon nyúlhatunk mellé. A legnépszerűbb halfajták közé tartozik a tonhal és a kardhal. A padlizsán és az olajbogyó itt (is) verhetetlen, tészták és halak állandó kísérői, de önálló fogásként a sziget egyik legnépszerűbb előételét, a caponatát is belőlük készítik. A ricotta itt is benne van majdnem az összes édességben, és mivel az ország egyik legnagyobb narancstermő vidéke, rengeteg desszert készül belőle.

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!