Eláruljuk az igazán szaftos RAKOTT KRUMPLI titkát

Mitől lesz igazán szaftos a rakott krumpli? Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott recepttől, próbáld ki a klasszikus mellett a francia változatot is!

A jó rakott krumplihoz csak egy kis türelem kell, az alapanyagok előkészítése ugyanis nem ötperces munka, a végeredmény azonban mindig megéri. Ez a laktató, kiadós étel sok magyar háztartásban számít kedvenc fogásnak. A jó rakott krumpli nem száraz, éppen ellenkezőleg, inkább nagyon is szaftos és puha. A következőkben mutatunk nektek két szuper receptet, amivel nem érhet csalódás!

A klasszikus, "magyaros" rakott krumpli

Az első hivatalos rakott krumpli receptje Czifray István- Magyar Nemzeti Szakácskönyvének 1840-es kiadásában jelent meg, alapvetően burgonya, tejföl, tojás, kolbász és szalonna felhasználásával készült.

Hozzávalók: 4 közepes db burgonya, 5 db főtt tojás, 25 dkg kolbász, 660 g tejföl, 2 evőkanál sertészsír, só ízlés szerint

Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Ha megfőttek, pucoljuk meg mindkettő alapanyagot, és vágjuk őket karikákra. Míg a krumpli és tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is.
A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, és picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki.

Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit ugyancsak zárásként locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, és zárásként a maradék burgonyát.

A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit "tocsog" a tejfölben a rakott krumpli, másnap annál jobb lesz.

A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 1 órán át süssük a krumplit. Ha kész, vegyük ki, egy picit pihentessük, aztán már fogyaszthatjuk is!

A teljes receptet itt találod, ments el receptkönyvedbe, vagy ajánld valakinek, akinek pont jól jönne!

Mitől lesz igazán szaftos?

Ehhez egy kicsit érdemes elrugaszkodnunk a magyaros recepttől, és a tejföl mellett egy extra hozzávalót is hozzácsapnunk a készülő ételhez, nem mást, mint a habtejszínt! Igen, egy kevés habtejszín különösebb magyarázat nélkül szaftosabbá, krémessé teszi az ételt, akár már az elején használjuk, akár a végén, a sütő előtt öntjük rá a készülő ételre.

Szaftos rakott burgonya

Hozzávalók: 1 ek vaj, 3 dl habtejszín, 5 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 3 szál kakukkfű, 2 db babérlevél, szerecsendió ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 dkg parmezán sajt, 15 dkg kolbász, 1 nagy db vöröshagyma, 5 közepes db burgonya

Egy edényben összekeverjük a tejet a tejszínnel és hozzáadjuk a vajat. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.

Ha már forr, akkor belereszeljük a sajtot, és addig főzzük tovább, amíg el nem olvad.
A kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben kisütjük belőle a zsírt. Szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük. A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk.

A burgonyát meghámozzuk, majd megmossuk és legyaluljuk. Fontos, hogy ezután már ne áztassuk, mert így veszít a keményítőtartalmából, és nem fog besűrűsödni a szósz.
Hőálló tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: burgonya, hagyma, kolbász, és a tetejére újból burgonya.

Ezek a fogások is a tejszíntől lesznek szaftosak:

Az egészet nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, hogy teljesen ellepje.
125 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni.

Te melyiket választod legközelebb?


Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek