Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mentás bodza sorbet

Mentás bodza sorbet
Mentás bodza sorbet
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első idei fagyim bodzával és mentával készült, aminek az alapja tulajdonképpen egy házi készítésű bodzaszörp, megfűszerezve apróra vágott mentával. Igazi frissítő nagy melegben.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fagyigép nélkül is elkészíthető: ebben az esetben a bodzás alapot egy jól záródó műanyag edénybe öntjük, és betesszük a fagyasztóba. Mikor elkezd dermedni, óránként botmixerrel átturmixoljuk, összesen 4-5 alkalommal.

További képek az elkészítésről a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágokat lefelé fordítva folyóvíz alatt óvatosan megmossuk, és papírra tesszük száradni, kb. 1 maréknyi megmosott, friss menta társaságában.
  2. A citromokat nagyon alaposan megmossuk és felkarikázzuk.
  3. A cukrot és a vizet egy lábasba öntjük, megvárjuk, míg a cukor teljesen elolvad, és további 10 percig forraljuk, míg egy híg szirupot kapunk belőle.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkarikázott citromot és így hagyjuk hűlni kb. 15 percet.
  5. A bodzavirágokat és a mentát egy kancsóba/dunsztos üvegbe tesszük, és ráöntjük az idő közben kicsit kihűlt cukorszirupot a citromkarikákkal együtt, és lefedve így hagyjuk állni 1-2 napig.
  6. Pár nap múlva leszűrjük az egészet, és legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.
  7. A sorbet elkészítése előtt egy marék friss mentát egészen apróra felaprítunk.
  8. Ezután már nincs más dolgunk, mint a bodzás sziruphoz hozzáadni a finomra vágott friss mentát, és az egészet a fagyigépbe tölteni. Kb. 20 perc alatt eléri a sűrű, jégkásaszerű állagot.
  9. Ekkor egy jól záródó műanyag dobozba tesszük, és berakjuk a mélyhűtőbe, hogy teljesen megfagyjon (érdemes 3-4 alkalommal óránként egy villával átkeverni, így még több levegő jut közé és még lágyabb lesz).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 420
elküldve: 3
receptkönyvben: 203
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: sorbet
hasonló kategóriák: karamellfagyi, vaníliafagyi, fagyikehely, házi fagyi, parfé, fagyitorta, gyümölcsfagyi

egyéb elnevezések

bodza fagyi, mentás fagyi, sorbet, bodza jégkrém, mentás bodza fagyi

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

labionda
labionda / labionda Sun, 2013-07-21 13:53

Látom másoknak az a problémája, nincs bodzája, esetleg n incs mentája.. nekem minden van itthon, szörp formájában és friss ment is mindig van , de itt a bökkenő!!! Nincs fagyigépem.. enélkül csak jeget lehet csinálni, vagy van hozzá valakinek tanácsa?

TKAniko
TKAniko Tue, 2013-07-23 20:12

Sorbeteknél be kell rakni a fagyasztóba a sorbetet, és óránként összetörni villával, és az összetörések miatt lesz sorbet és nem jégkocka. Viszont akinek nincs bodzája, az még szedhet, mert néhol van még bodza virág is a bokrokon. (ritka de található) A bodza bogyók pedig napról napra sötétebbek. Viszont nagyon fontos információ, hogy most virágzik a gyalog bodza (mérgező) is, és azzal nem keverendő össze. ( A bodza bokor, a gyalog bodza paré kinézetű) Szerintem ebből a receptből elhagyható a menta is.

marta580403
marta580403 Sun, 2013-07-21 09:39

Kár, hogy már lejárt a bodzaszezon, és csak most vettem észre a receptet, de elmentettem mert nagyon szeretem a bodzás dolgokat.

TKAniko
TKAniko Tue, 2013-07-23 20:14

Mi a napokban még találtunk bodzavirágot az árnyékos részeken. (most virágzik a gyalogbodza is, nem azzal összetévesztendő!)

vikki
vikki / vikki Mon, 2012-06-04 22:08

Szia!

Ahogy az ajánlatban írtam is, óránként botmixerrel átturmixolod fagyasztás közben.

Shephard
Shephard Wed, 2012-05-30 16:25

Szia, mivel épp bodza lázban égek, biztos elkészítem, nagyon jól hangzik a recept :)

vikki
vikki / vikki Wed, 2012-05-30 19:46

A bodza láz ismerős, szerintem fertőző is...:) Ha nálad is megvan, akkor ez a fagyi bizony kötelező!:)

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2012-05-30 15:23

Nagyon szép fotó, mintha apró hópelyhek lennének a pici viágocskák. :)

259
bodzavirág 10 db
víz 1 l
cukor 25 dkg
citrom 2 db
menta 2 marék