Házi fagylaltalap, amit kedvedre variálhatsz!

Ugye milyen jó lenne, ha bármikor előkaphatnál a fagyasztóból egy adag hűs, krémes fagylaltot? Itt van hozzá a recept, most már minden csak rajtad múlik!

Elég sokáig halogattam a fagylaltgép beszerzését, de aztán be kellett ismernem, hogy nincs mese: ha igazán krémes és könnyen kanalazható fagylaltot szeretnék, akkor bizony szükség van egy masinára. Persze létezik egy-két módszer vagy recept, amellyel gép nélkül is működik a dolog, ilyen a tejfölfagyi, amit Dacotával alkottunk. Itt azért jártunk sikerrel, mert annyira zsíros az alap, hogy amikor kifagy, még akkor is krémes. A másik, ami nálam bevált, az ez a két hozzávalós móka, ami finom és szuper alternatíva, de mégsem az igazi. Azt pedig, hogy elkészítjük a krémet és betesszük a fagyasztóba, majd időnként átkeverjük, jobb ha el is felejtjük, mert a végén csak egy jégtömböt kapunk.

Feketeszezám-fagylalt recept - Kattints!

De mit tud a gép, amit nem lehet utána csinálni? A titok abban van, hogy megállás nélkül hűti a fagylaltalapot, és közben folyamatosan keveri is. Az eredmény pedig egy habos, könnyű, krémes és kristályoktól mentes, isteni fagylalt.

Nálam ez a feketeszezámos verzió volt az, amelynek láttán azt mondtam, hogy oké, ezért hajlandó leszek beruházni. Egyébként viszonylag jó áron beszerezhetünk egy fapados fagylaltgépet, én is egy ilyet vettem, mert amire nekem kell, hogy egy nyár alatt 5-6-7 alkalommal előbányásszam a szekrényből, hogy jeges hűsítőt csináljak, bőven megteszi.

Feketeszezám-fagylalt recept - Kattints!

Amikor elkészült, nem bántam meg - nem csalt a megérzésem, hogy ez pont jó lesz. Bár még sosem kóstoltam szezámos fagylaltot, de gondoltam, miért ne működhetne? Az íze egyébként kissé a mákot idézi, főleg miután ledaráljuk. A vaníliával együtt szuper páros, a haladó szint pedig az, ha a gombócok tetejét megszórjuk kevés nagy szemű tengeri sóval.

Ha elhagyjuk belőle a szezámot, akkor meg egy szuper fagylaltalapot kapunk, amit aztán úgy ízesítünk, ahogy csak szeretnénk! Tehetünk bele kicsivel több vaníliát, és már mehet is a brownie tetejére, vagy adhatunk hozzá kevés étcsokoládét, de turmixolt gyümölcsöket is!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek