4 tipp, amiért érdemes az Őrségbe utazni

A Dunántúlra nemcsak a Balaton miatt érdemes ellátogatni! A dimbes-dombos Őrség legalább olyan vonzó, mint a magyar tenger. Gasztronómiailag is!

Az Őrség

Az Őrség vidéke eredetileg hazánk legnyugatibb szeglete, féltve őrzött határvidéke volt, ma Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb úti célja. A vidék roppant sokszínű, dombok, völgyek, folyók és tavak teszik izgalmassá, megunhatatlanná a tájat. Ahogy a helyi népszokások, úgy a gasztronómia is a környező országok és régiók lakóinak segítségével lett fantasztikus egyveleg: a stájer, a Mura-vidéki, a vendvidéki, a horvát és szerb jellegzetességek éppúgy felbukkannak az őrségi konyhában, mint a hamisítatlan magyar ízek.

Így csomagolj elemózsiát! >>

NoSalty-tipp: Az Őrség egyik legszebb, legüdébb színfoltja a Hegyhátszentjakab határában elterülő Vadása-tó! A dombok között megbúvó falu és tó a tökéletes iskolapéldája annak, hogy mennyi alig ismert, felfedezésre váró tája van Magyarországnak!

Dödölle

A dödölle, más néven ganca vagy gánica, tulajdonképpen egy gombóc- vagy galuskaféle. Az olcsó, egyszerű, de nagyon laktató ételt hagyományosan főtt burgonyából és búzadarából készítik, majd pirított hagymára szaggatják és sütőben átsütik.

{ GALÉRIA = title:%C5%90rs%C3%A9gi%20d%C3%B6d%C3%B6ll%C3%A9k, 0,1,2,3,4,5,6 }

Gibanica

A kacifántos nevű gibanica nem egy bonyolult különlegesség, hanem egyféle rétes! A rétestésztába azonban az Őrségben nem feltekerik a tölteléket, hanem két réteslap közé kerül a lényeg, majd ezt aranybarnára sütik. A gibanica édes rétes, kerülhet bele dió, mák, tök és túró is. De gyakran sósan sütik ezt a finomságot.

5 tipp hétköznapi vacsorára >>

Tököt tökkel

Igazi tájjellegű finomság hazánk nyugati részében, az Őrségben, de a környező régiókban is a sütőtök! Már nyár végén minden sárgállik a kisebb-nagyobb tököktől, amelyekből aztán számtalan finomságot készítenek a háziasszonyok! A hol kerek, hol hosszúkás tököcskékből leves, főétel és desszert is készülhet. Ha magas vitamintartalmú, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal szeretnéd ízesebbé és egészségesebbé tenni az ételeidet, spájzolj be őrségi, hidegen sajtolt tökmagolajból! Salátaöntetként, pirítóson vaj helyett, de akár önmagában, naponta egyszer kanalazva is kiváló.

Hajhullás ellen: dió és sütőtök >>

Itt a gombaszezon!

A vadregényes dombvidék számtalan kiváló gombaszedő helyet rejt. Ha te nem értesz a gombákhoz, megbízható, helyi „gombavadászoktól” is vásárolhatsz. Az őrségi vargányák, rókagombák, galambicák, őzlábgombák messze földön híresek! A gomba persze frissen isteni, de szárítva akár télen is fenséges étkeket készíthetsz belőle – levest, pörköltet, szószt, salátát, tésztát, omlettet. Ebből is láthatod, hogy mennyire sokoldalú alapanyag.

Imádjuk a gombát! >>

Imádjuk a leveseket! >>

Imádjuk az őszt! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások

Lolaci

csak egy kis igazitás....Az ?rség Vas megyében van... :D

Törölt felhasználó

köze nincs a dödölének a buzadarához... ;) Ha már olyan helyröl írsz ahol életedbe nem jártál akkor legalább nézz utána... ;) Dödölle Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 0,25 kg liszt, 4 kanál zsír, 1-2 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 0,25 l tejföl Elkészítése: Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megf?zzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a f?z?vízben, és a t?zhelyr?l félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is f?ni tudjon), lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben (egy er?sebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott ev?kanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréb?l, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú t?zön, inkább szárítva - mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük. Frissen, forrón, tejfölözve tálaljuk, de a maradék hidegen, vagy újra felmelegítve is finom. Tálalás: Köretként, többnyire szarvaspörkölthöz ajánlják. Adható vadhús, vagy birkaételekhez mellé köretként. Önálló fogásként fogyasztva hideg tejföllel kell meglocsolni, vagy csalamádéval, esetleg valamilyen idénysalátával fogyasztani. Tipp:Sok hagymával és pirított füstölt szalonnával is ízletes. Tejfölösen elkészítve sajtot is reszelhetünk rá, vagy túróval tálaljuk. Sokan vízben párolt aszalt szilvával kedvelik.

Címlapról ajánljuk

További cikkek