9 hagyományos zsidó étel hanuka időszakára

Hanuka a fény ünnepe, amikor is a zsidó családokban nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a menórán, a kilencágú gyertyatartón (egy ág a szolgagyertyáé). Lássuk, milyen finomságokat fogyasztanak ilyenkor hagyományosan.

Hanuka, azaz a fény ünnepe 2022-ben december 18-án kezdődik, és december 26-án ér véget. Mint minden más ünnepnek, a hanukának is megvannak a maga sajátságos ételei. Kétféle étkezési hagyomány létezik:

  • az olajban sütött finomságok fogyasztása az olaj csodájához kapcsolódik (a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (I.e. 165), illetve a Szentélyben talált kis kancsónyi olaj történetére emlékeznek, amely egy nap helyett nyolc napig égett)
  • a tejes ételek evése pedig a bibliai Jehudit történetéhez kötődik, melynek eredete szintén a görögök elleni harc idejére nyúlik vissza

Mivel az első tradíció sokkal elterjedtebb, ezért most mi is ezekre az ételekre koncentrálunk - az édes és sós fánkok, latkeszek, azaz krumplis lepények, tócsnifélék, zöldséglepények mind-mind előszeretettel kerülnek a zsidó családok asztalára. De a flódni és a sólet sem marad ki!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek