Így lesz biztonságos a fagyasztott hal kiolvasztása

A fagyasztott hal a modern konyha egyik nagy csodája, és könnyebbé teszi a mindennapokat. Ha van a mélyhűtőben valamilyen filé, pár perc alatt összedobhatunk belőle egy gyors ebédet. Persze csak akkor, ha előtte kiolvasztottuk. Nézzük, hogyan tehetjük ezt biztonságosan!

Egyáltalán nem mindegy, hogyan történik a konyhánkban a fagyasztott hal kiolvasztása. A fagyasztás egy kiváló módszer, mivel teljesen megakadályozza a baktériumok terjedését. Ezt az állapotot viszont egy rossz döntéssel teljesen elronthatjuk, ugyanis könnyen veszélyessé válhat az étel, ha nem megfelelő módon történik a fagyott hal kiolvasztása.

Így lesz biztonságos a fagyasztott hal kiolvasztása

Milyen halakra vonatkozik?

Bármilyen halat, legyen egész, darabolt vagy filé, amit a fagyasztóból veszünk ki, ilyen módon kell kiolvasztani. Természetesen a szabály nem vonatkozik az előre panírozott darabokra, ezeket ugyanis fagyos állapotban kell kisütni.

Kiolvasztásnál mindig vegyük ki az eredeti csomagolásból a halat. Ez alól kivétel bármilyen vákuumcsomagolt termék.

Kiolvasztás a hűtőben

A legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabb módszer az olvasztásra a hűtőben történik. A felhasználás előtti este tegyük át a kívánt mennyiséget a hűtőbe, és mire másnap felkelünk, már teljesen használható lesz.

Érdemes egy mélyebb tálba tenni, esetleg légmentesen zárható fagyasztózacskóba, hogy a kiolvadó vizet felfogja.

Főzés előtt öntsük le róla a vizet, és töröljük meg papírtörlővel. A legtöbb elkészítési módnál fontos, hogy száraz legyen a hal felülete.

A módszer előnye, hogy kényelmes, nem kell érte szinte semmit dolgozni. Szintén nagyon fontos, hogy a hal sosem kerül olyan meleg környezetbe, hogy a baktériumok el tudjanak terjedni rajta, így biztonságos lesz a fogyasztása.

Egyedüli hátránya, hogy emlékeznünk kell arra, hogy előző nap áttegyük a hűtőbe.

Hideg vizes kiolvasztás

Ez egy fokkal gyorsabb mód az olvasztásra, ha elfelejtettük a hűtőbe tenni a halat. A darabokat tegyük jól záró zacskóba és merítsük egy tál hideg vízbe.

Tehetjük a tálat a mosogatóba, így könnyebb lesz cserélni a vizet. Egy közepes darab hal 30 perc alatt kiolvad, azonban eközben érdemes 2-3 alkalommal új vizet önteni rá, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet.

Kifejezetten fontos, hogy ne érintkezzen a filé a vízzel, mert ez károsíthatja a szerkezetét, és a kiolvadt végeredmény puha és mállós lesz. Ebben lesz segítségünkre a fent említett fagyasztózacskó. A levegőt teljesen préseljük ki belőle, mielőtt a vízbe tesszük.

Ezt tilos csinálni

Meleg víz

Soha, de soha ne tegyük langyos vagy meleg vízbe a fagyott halat. Semmivel sem gyorsabb, mint az előző módszer, ráadásul kifejezetten veszélyes a baktériumok elterjedése miatt.

Szobahőmérséklet

Szintén nem szabad a pulton, szobahőmérsékleten hagyni a halat. Ez a legrosszabb, amit tehetünk vele, hiszen semmi sem védi meg a megromlástól.

Nem is beszélve arról, hogy a nem megfelelő kiolvasztási módszer hatására kellemetlen változások állhatnak be a hal textúrájában. Ezt is elkerülhetjük azzal, ha a hűtőbe vagy hideg vízbe tesszük.

Összességében legyünk fokozottan óvatosak, ha nyers hallal vagy hússal dolgozunk, és figyeljünk az alapos konyhai higiéniára.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Biztonságos sütés és főzés a konyhában:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek