Hajtsd finomra! Hajtogatós falatok

A hétköznap a gyorsan elkészíthető nyalankságoké, a hét vége azonban nyugodtan lehet a hosszú elkészítést ígénylő nyalánkságok időszaka. Éljenek a hajtogatós sütik és pogácsák!

A hajtogatós sütiknek sokan neki sem mernek állni, mondván túl nehéz, és úgysem sikerülne. Pedig a hajtogatós sütik, legyen szó hagyományos vagy leveles verzióról, egyáltalán nem nehezek – csak éppen időigényesek. Tulajdonképpen még ez sem teljesen igaz, hiszen nem kell állandóan a süteménnyel foglalkozni – csak fél óránként, óránként egyszer meghajtogatni. Ha betartunk pár szabályt, a legfinomabb hajtogatott sütit hozhatjuk össze – miért ne éppen ezen a hétvégén?

Az egyszerűbb változat

Végy egy kész leveles tésztát, töltsd meg tetszés szerint, és 20 perc múlva élvezheted. Természetesen nem erre gondoltunk. Az egyszerűbb hajtogatós falatok közé azok tartoznak, amelyeket csak önmagában kell hajtogatni, de a rétegek közé nem kell extra zsiradék, például vaj vagy háj. Általában töltetlen, élesztős tésztáról van szó, melyet az tesz igazán omlóssá, hogy pihentetési ideje alatt többször meghajtogatjuk, majd tovább kelesztjük. Ettől a tészta levegős lesz – fogyasztáskor rétegenként szét tudjuk szedni. Ebből a fajta tésztából főleg klasszikus pogácsákat készítünk. Hogyan nem ronthatjuk el?

  • Ügyeljünk arra, hogy az élesztő friss legyen – ha a tészta nem kel meg, a levegő sem marad meg a rétegek között.
  • Tartsuk be a pihentetési időket! A tésztának szüksége van arra, hogy a gyúrás után kissé „magához térjen"!
  • Minél többször hajtogatjuk meg, annál rétegesebb lesz a tésztánk. Az alapszabály az, hogy legalább háromszori hajtogatás szükséges!
  • Ügyeljünk a hajtogatás irányára! Jegyezzük meg, hogyan kezdtük, és a következő hajtogatásnál is azt kövessük – ha össze-vissza hajtogatjuk, saját munkánkat rontjuk el.

Isteni tésztarakottasok vasárnapra >>

Kicsit még bonyolítjuk!

Ha már biztos kézzel készítünk hajtogatós tésztát, jöhet a kicsit bonyolultabb falat: amikor a tésztát valamilyen zsiradékkal is megkenjük. Ez lehet háj, értelemszerűen hájas sütihez, vaj a leveles tésztához, esetleg zsír vagy tepertőkrém egy bonyolultabb pogácsához. Ezeket a sütiket sem ördöngösség elkészíteni, de előfordulhat, hogy hiába kezdünk neki reggel, csak estére lesz kész a finomság. Hájas tésztából érdemes egyszerre többet készíteni, hiszen nagyon jól bírja a fagyasztást. Ha erre esik a választásunk, sajnos a háj tisztításával is meg kell küzdenünk, ami plusz 1-2 órát is jelenthet. De ha megvan a tésztánk, tölthetünk bele lekvárt, gesztenyekrémet, sós tölteléket, és egy isteni hájas pogácsa is készülhet belőle. A vajas tésztából készíthetünk croissant-t, szerelmes levelet, de egy házi krémesnek is tökéletes alapja lehet. Hogy mire ügyeljünk?

  • Akár hájjal, akár vajjal, akár zsírral dolgozunk, csak akkor álljunk neki, ha nagyon hideg.
  • Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk melegétől és a súrlódástól könnyen melegszik, és akkor használhatatlan lesz.
  • Pontosan dolgozzunk! Ha túl sok/túl kevés a zsiradék vagy nincs megfelelően becsomagolva az alaptésztába, nem lesz szép leveles a tésztánk!
  • A kész, formázott sütit csak forró sütőbe tegyük! Ha nem elég meleg, a zsiradék megmelegszik, eláztatja a tésztát és kifolyik – így hiába dolgoztunk.

A hájas sütik kora >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.