r
Nosalty Logó

Tökéletes croissant (Croissant 3.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tökéletes croissant (Croissant 3.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 888 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 3553 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 384 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    58.8 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    854.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    570 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 888 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.2 g

Zsír

  • Összesen
    235.2 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    602 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3419.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    2279 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    314.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1915 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1879 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    443 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 3553 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    204 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 384 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal összegyúrunk, majd ha nagyon megpuhult, egy kb. 15 x 20-as téglalapot formázunk belőle. Ezt egy tálcán hűtőbe tesszük.
  2. A sót és a maradék lisztet összekeverjük. Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a liszthez hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a vajas téglát a közepére helyezve mindkét oldalról be tudjuk burkolni vele (ráhajtjuk a tészta két oldalát).
  3. A vajas téglát a tészta közepére helyezzük, a tészta szélét a vajas részre hajtjuk, hogy ne nyomódjon ki a vaj a nyújtáskor, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát.
  4. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és szemmel 3 részre osztjuk, a két szélső tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk.
  5. Szemmel 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat is egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás. Ez után még egy szimpla hajtást végzünk, majd 2-3 órára nedves konyharuhával letakarva pihentetjük a tésztát a hűtőben. (Én alufóliával fedtem le.)
  6. Min. 2 óra leteltével, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 2 db 20 cm-es, széles csíkot vágunk belőle. Ezeket hosszúkás, 10 cm széles alapú, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk (vagyis átlósan keresztbe félbevágjuk).
  7. A tészta sarkait kicsit meghúzzuk, és a háromszöget a szélesebb irányból feltekerjük, majd tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben (sütőpapírral bélelt tepsiben), aranybarnára sütjük. (Én nem légkeveréses módon, 14-15 percig sütöttem).
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 74
  • Össznézettség: 137313
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 11.

Ajánló

Tipp: A tepsiben hagyjunk helyet bőven a croissant-ok között, mert még ott is sokat fognak nőni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A receptet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában találtam. Csináltunk már korábban is croissant, más recept alapján, és mindig elégedettek voltunk az eredménnyel. De ez a recept tényleg TÖKÉLETES croissan-nal ajándékoz meg! Omlós, lágy, vajas, levegős, szép... Az eredmény csodálatos! Próbáljátok ki! :)  

Hozzászólások

Durcsó

Szia! Jól értem, hogy ebb?l a hatalmas adagból összesen 4 croissant jön ki? Nem lehet kisebbre csinálni? Köszi! durcs

Törölt felhasználó

Kedves Durcs! Ebb?l a mennyiségb?l kb. 16-18 db lesz. De ha kevesebbet szeretnél csinálni, felezheted nyugodtan a mennyiségeket. De én nem csinálnék kevesebbet :) Szép napot! Escudete

Törölt felhasználó

Kedves Escudete, Több croissant receptet kipróbáltam már, de ilyen finom egyik sem lett. Köszönöm a receptet. Hajni

Törölt felhasználó

Rájöttem, mi lehet kicsit félreérthet?, úgyhogy most tisztáznám: A két darab 20 cm-es csíkból kell a háromszögeket levágni, de úgy, hogy el?bb 10 cm oldalú téglalapokat vágunk, és azokat vágjuk átlósan keresztbe. Így jönnek ki a 10 cm-es alapú háromszögek.

Törölt felhasználó

Szia!Szerintem is klassz a recept, én is a N?k Lapja Konyhában találtam rá, ajánlom mindenkinek.üdv.orsi

Törölt felhasználó

Nagyon örülök! :) Remélem sokan örömöt leltek majd ebben a finomságban!

Törölt felhasználó

Kedves Hajni! Ennek nagyon örülök! Ugye tényleg nem túloztam amikor méltattam milyen lágy és omlós :) Örülök, hogy neked is ennyire tetszett! További kellemes sütögetést! Escudete

Törölt felhasználó

Kedves Escudete! Azt szeretném kérdezni, hogy a tésztát a hajtogatások után be lehet-e tenni a h?t?be egy egész éjszakára? Vasárnap reggelire szeretném kipróbálni a receptedet. :) Ígéretesnek hangzik, s a kép is olyan csodás, remélem, nem szúrok el semmit! :) Köszi, Györgyi

Törölt felhasználó

Kedves Györgyi! Persze, szerintem egész biztosan, a 6-7-es pontok akkor úgyis csak reggel kerülnek sorra. Biztos neked is nagyon jól fog sikerülni! :) Jó étvágyat majd hozzá! :) Escudete

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm! :) Ja, még egy dolog: a hajtogatásoknál nem kell pluszban vajazgatni a tésztát?

Törölt felhasználó

Szívesen! És nem kell több vaj rá. Pont elég amit már el?tte belegyúrunk!

Törölt felhasználó

Köszönöm! Várom a szombatot nagyon, majd megírom, hogy sikerült. A fóti Cora-ban vagy egy francia pékség, meg?rülök a croissant-jukért, de elég drága, így nem tudunk annyit enni bel?le, amennyi csak belénk fér.... :) Remélem, hasonló íze lesz!

Törölt felhasználó

Várom a beszámolódat! De szerintem nem fogtok csalódni :)

P.

Szia! Én is kérdeznék, mielött nekiállok és elrontom... :-) 1. Milyen állagúnak kell lennie annak a tésztának kb. amibe aztán késöbb a vajat csomagolod bele? 2. Hogy nyújtod ki anélkül, hogy a vaj kinyomódna a tésztából és mindent összemancsolna? Köszi! :-) Eszter

Törölt felhasználó

Szia Eszter! A tészta állaga, amibe csomagolod a vajat, összegyúráskor még elég ragadós, amikor a lisztes felületen kinyújtod, akkor már "van tartása", nem ragacsos, szépen nyújtható. Amikor a vajat belecsomagolod, a széleit be kell jól nyomkodni. Ez a titka :) Üdv, Escudete

Törölt felhasználó

Szia Escudete! Megcsináltam. :) Annyira, de annyira hálás vagyok, hogy ilyen csodás receptet kaptam! Olyan finom lett, de olyan.... ! Jobb, mint a francia pékségé!!! Legközelebb kétszeres mennyiséget kell csinálnom. :) Köszönöm szépen, Escudete!

Törölt felhasználó

Szia Györgyi! Nagyon-nagyon örülök, hogy nektek is így ízlett! :) Én is megcsináltam megint most vasárnap, úgyhogy ma reggel is ezt ettünk :)) További sok-sok jó étvágyat hozzá :) Evelin

Törölt felhasználó

Köszönöm, Evelin! Most még egy igazi, fehér, francia, ropogós, de belül puha baguette recept kellene... Nem tudsz véletlenül adni? :) Vajjal és eperlekvárral ettem anno Franciaországban, az is isteni volt.

Törölt felhasználó

Szia D. Györgyi! Itt egy bagett recept: http://limarapeksege.blogspot.com/2009/04/bagett.html Nem próbáltam még, de ígéretesnek t?nik! Ha esetleg hamarabb próbálod ki mint én, kíváncsi lennék az eredményre! Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Szia Szurosp! Most vettem észre, hogy Te is írtál! Ráadásul milyen guszta az a baguette! :) Megcsinálom ezt is! Nagyon-nagyon köszönöm!

Törölt felhasználó

Szia Györgyi! Igaz, ez francia kenyér recept, de szerintem simán lehetne baguette-eket formázni bel?le. Ezt elég gyakran megcsinálom kenyérsüt?ben: 1 1/2 csésze langyos víz (1 csésze = 220 gr/ml) 4 csésze liszt 1 1/2 tk só 2 1/2 tk száraz éleszt? Innen van: http://www.recipezaar.com/Basic-Machine-French-Bread-46501 És köszi a recept ötletet Mrs Smith :)

Törölt felhasználó

Szia Evelin! Köszönöm szépen! Kipróbálom!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek