r
Nosalty Logó

Fűszeres édes meggymártás

dorcus89
Fűszeres édes meggymártás
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Szósz

Dara

292
Kalória
3.4g
Fehérje
58.6g
Szénhidrátok
4.1g
Zsír
118.8g
Víz
11.8g
Koleszterin
1g
Rost
10.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 89 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    118.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    475.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 89 kcal

Elkészítés

Szósz

  1. A meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy lábosba. Ha friss meggyünk van, akkor annyi vízbe tesszük a meggyet, hogy ellepje. A vízben nyomkodjuk ki a magokat, majd a magokat leszűrve ezzel a vízzel együtt tesszük fel melegíteni.
  2. Teatojásba tesszük a fűszereket, ezt beletesszük a meggylé mellé, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, ez függ a meggy savanyúságától is. Belereszeljük a citrom héját, majd így felforraljuk.
  3. Míg melegszik, a tejfölt jól elkeverjük a liszttel. A felforrt meggy levéből 1 merőkanállal a tejfölös liszthez merünk, és csomómentesre elkeverjük. Utána ezt a meggyes-tejfölt visszaöntjük a fűszeres meggyekhez. Jól elkeverjük, besűrítjük egy-két forralás alatt kész is van.

Dara

  1. A szósz kész is van, jöhet a "köret". Itt nem pontosak a mennyiségek, mivel folyamatosan figyelni kell és adagolni. Víz helyett lehet tejjel is készíteni a darát. Tehát egy lábosba beleöntjük a búzadarát, elkezdjük melegíteni, közben odakészítjük a vizet.
  2. Ezután a darához öntünk 1-2 dl vizet, jól elkeverjük, közben folyamatosan közepes lángon hagyjuk a tűzhelyet. A vizet felveszi a dara, és elkezd dagadni, fokozatosan hozzáadunk a maradék vizet, jól elkeverjük, melegítjük közben. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a számunkra megfelelő állagot el nem érjük. Ha hígabban szeretjük több vizet/tejet öntünk hozzá, ha olyat szeretnénk mint ami a fotón is látható, akkor közepes keménységnél húzzuk le az edényt és tálaljunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Kollégiumos receptjeim egyike. Egyetemi éveim alatt, de főleg a kollégiumban az emberlánya az ország minden feléről érkező emberekkel él és főz együtt a közös konyhában. Innen kezdődött ez a recept is. A szobatársam gyakran készített édes gyümölcs/meggyszószt, és pirított hozzá darát. Mindig megkívántam, mert ínycsiklandó az illata. Nem mellesleg egyszerű, két előadást közt egy hosszabb ebédszünetben el is készíthető, és a legfontosabb, hogy olcsó! Nekem a pirított dara annyira nem jött be, ezért én átfejlesztettem a saját ízlésem szerint, és így amolyan tejbegrízes meggyszószos dolog lett belőle. Mi imádjuk.

További receptek

Almaméz

Sok almád termett, vagy pont mindenki almát vásárolt a családban, és nincs kedved, időd almás pitét sütni belőle? Akkor készíts almamézet, most az őszi almákból lesz a legfinomabb!

Gréti

Meggymártás

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...