Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres édes meggymártás

Fűszeres édes meggymártás
Fűszeres édes meggymártás
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kollégiumos receptjeim egyike. Egyetemi éveim alatt, de főleg a kollégiumban az emberlánya az ország minden feléről érkező emberekkel él és főz együtt a közös konyhában. Innen kezdődött ez a recept is. A szobatársam gyakran készített édes gyümölcs/meggyszószt, és pirított hozzá darát. Mindig megkívántam, mert ínycsiklandó az illata. Nem mellesleg egyszerű, két előadást közt egy hosszabb ebédszünetben el is készíthető, és a legfontosabb, hogy olcsó!

Nekem a pirított dara annyira nem jött be, ezért én átfejlesztettem a saját ízlésem szerint, és így amolyan tejbegrízes meggyszószos dolog lett belőle. Mi imádjuk.

hozzávalók / 4 adag

Szósz

Dara

ajánlat

A dara állaga egyéni ízlés dolga, a testvérem hígabban szereti, ő szereti összekutyulni a szószt a darával, én keményebben szeretem a darát, és külön (mint a képen) tálalom. Kísérletezzünk bátran, elrontani nem fogjuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

Szósz

  1. A meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy lábosba. Ha friss meggyünk van, akkor annyi vízbe tesszük a meggyet, hogy ellepje. A vízben nyomkodjuk ki a magokat, majd a magokat leszűrve ezzel a vízzel együtt tesszük fel melegíteni.
  2. Teatojásba tesszük a fűszereket, ezt beletesszük a meggylé mellé, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, ez függ a meggy savanyúságától is. Belereszeljük a citrom héját, majd így felforraljuk.
  3. Míg melegszik, a tejfölt jól elkeverjük a liszttel. A felforrt meggy levéből 1 merőkanállal a tejfölös liszthez merünk, és csomómentesre elkeverjük. Utána ezt a meggyes-tejfölt visszaöntjük a fűszeres meggyekhez. Jól elkeverjük, besűrítjük egy-két forralás alatt kész is van.

Dara

  1. A szósz kész is van, jöhet a "köret". Itt nem pontosak a mennyiségek, mivel folyamatosan figyelni kell és adagolni. Víz helyett lehet tejjel is készíteni a darát. Tehát egy lábosba beleöntjük a búzadarát, elkezdjük melegíteni, közben odakészítjük a vizet.
  2. Ezután a darához öntünk 1-2 dl vizet, jól elkeverjük, közben folyamatosan közepes lángon hagyjuk a tűzhelyet. A vizet felveszi a dara, és elkezd dagadni, fokozatosan hozzáadunk a maradék vizet, jól elkeverjük, melegítjük közben. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a számunkra megfelelő állagot el nem érjük. Ha hígabban szeretjük több vizet/tejet öntünk hozzá, ha olyat szeretnénk mint ami a fotón is látható, akkor közepes keménységnél húzzuk le az edényt és tálaljunk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 51 897
elküldve: 2
receptkönyvben: 107
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyszósz, darás meggymártás, édes meggymártás, meggymártás édesen, fűszeres meggyszósz

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2017-08-27 17:26

Anyám így készítette, köszi, hogy emlékeztettél, mert én már elfelejtettem, de most újra éledt, mentettem,

291
meggybefőtt 680 g
fahéj 2 kávéskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
cukor 4 ek
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 4 ek
finomliszt 2 púpozott ek
búzadara 4 púpozott ek
víz 4 dl