r
Nosalty Logó

Fűszeres édes meggymártás

dorcus89
Fűszeres édes meggymártás
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Szósz

Dara

292
Kalória
3.4g
Fehérje
58.6g
Szénhidrát
4.1g
Zsír
118.8g
Víz
11.8g
Koleszterin
1g
Élelmi rost
10.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Szósz

Dara

Összesen 89 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    118.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    234.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    475.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 1168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 89 kcal

Elkészítés

Szósz

  1. A meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy lábosba. Ha friss meggyünk van, akkor annyi vízbe tesszük a meggyet, hogy ellepje. A vízben nyomkodjuk ki a magokat, majd a magokat leszűrve ezzel a vízzel együtt tesszük fel melegíteni.
  2. Teatojásba tesszük a fűszereket, ezt beletesszük a meggylé mellé, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, ez függ a meggy savanyúságától is. Belereszeljük a citrom héját, majd így felforraljuk.
  3. Míg melegszik, a tejfölt jól elkeverjük a liszttel. A felforrt meggy levéből 1 merőkanállal a tejfölös liszthez merünk, és csomómentesre elkeverjük. Utána ezt a meggyes-tejfölt visszaöntjük a fűszeres meggyekhez. Jól elkeverjük, besűrítjük egy-két forralás alatt kész is van.

Dara

  1. A szósz kész is van, jöhet a "köret". Itt nem pontosak a mennyiségek, mivel folyamatosan figyelni kell és adagolni. Víz helyett lehet tejjel is készíteni a darát. Tehát egy lábosba beleöntjük a búzadarát, elkezdjük melegíteni, közben odakészítjük a vizet.
  2. Ezután a darához öntünk 1-2 dl vizet, jól elkeverjük, közben folyamatosan közepes lángon hagyjuk a tűzhelyet. A vizet felveszi a dara, és elkezd dagadni, fokozatosan hozzáadunk a maradék vizet, jól elkeverjük, melegítjük közben. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a számunkra megfelelő állagot el nem érjük. Ha hígabban szeretjük több vizet/tejet öntünk hozzá, ha olyat szeretnénk mint ami a fotón is látható, akkor közepes keménységnél húzzuk le az edényt és tálaljunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 10 p

Kollégiumos receptjeim egyike. Egyetemi éveim alatt, de főleg a kollégiumban az emberlánya az ország minden feléről érkező emberekkel él és főz együtt a közös konyhában. Innen kezdődött ez a recept is. A szobatársam gyakran készített édes gyümölcs/meggyszószt, és pirított hozzá darát. Mindig megkívántam, mert ínycsiklandó az illata. Nem mellesleg egyszerű, két előadást közt egy hosszabb ebédszünetben el is készíthető, és a legfontosabb, hogy olcsó! Nekem a pirított dara annyira nem jött be, ezért én átfejlesztettem a saját ízlésem szerint, és így amolyan tejbegrízes meggyszószos dolog lett belőle. Mi imádjuk.

További receptek

Almaméz

Sok almád termett, vagy pont mindenki almát vásárolt a családban, és nincs kedved, időd almás pitét sütni belőle? Akkor készíts almamézet, most az őszi almákból lesz a legfinomabb!

Gréti

Meggymártás

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az ...

Rosanics Petra

Zsenge zöldborsópesztó

A friss zöldborsónál nehezebb üdébb és ropogósabb tavaszi zöldséget találni, ezért bátran használhatjuk ha zsenge végeredményre vágyunk. Mi most egy roppant egyszerű és gyors ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek