r
Nosalty Logó

Meggylekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Meggylekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 199 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2385 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 159 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    578 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 199 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    406.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    609.5 g
  • Cukor
    575 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    775.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6930 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 2385 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    462 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 159 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk.
  2. Egy vékony tüllön jól lecsöpögtetjük, hogy csak a meggyhús maradjon.
  3. Kilógrammonként 500 g cukrot számítunk, és a gyümölcshöz keverjük.
  4. Egy ép zománcú lábasba tesszük, és közepes lángon, állandó kevergetés közben főzni kezdjük.
  5. Először habosan forr, majd miután elfőtte a habját, még kb. 3 órán keresztül főzzük.
  6. Merőkanállal jól kimosott, szaliciles vízzel átöbíletett (vagy mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt csírátlanított) üvegekbe töltjük. Celofánnal jól lekötjük.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 179900
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 01.

Receptkategóriák

Meggylekvár
ze(n)derta 188 recept

Gyakorlatilag kettő az egyben felhasználási lehetőség: meggyszörp és meggylekvár.

Hozzászólások (9)

szibur

Én lével együtt f?ztem.Idén kipróbálom a receptedet!Keményebbnek néz ki,így tudom buktában használni,másként nem fogy. Én ha pincés meggyet készítek télire,a megmaradt lét teszem hidegen üvegekbe,igaz ebben van szalicil. A nagyitól tanultam.

ze(n)derta

kedves Szibur! köszi a kommentedet. sok likert a lekvárf?zéshez! üdv, toma

szibur

Kedves toma! Annyira rá készültem,hogy idén a te recepted szerint f?zöm be a meggyet.Mit ád isten egy kilóra való meggy sem lett a fán,sajna nem lett idén eprem se bef?zni való mennyiség.Az id?járás! Talán jöv?re! Üdv:Szilvi

ze(n)derta

szia Szilvi! sajnos az idei év nem kedves semilyen bef?zésnek. anyukámmal pont azt beszéltük, hogy ha tavaly nem tettünk volna el ipari mennyiségben sárgabaracklekvárt, akkor az idei termésb?l (vagy 20-25 darab) semmi sem lett volna. de a népi megfigyelés szerinte a silány év után mindig egy jó következik, úgyhogy jöv?re újra el? lehet venni a lekvárf?z? üstöket és óriási fakanalakat. üdv, toma

Törölt felhasználó

  érdekes, nekem nem habzott egyáltalán....de nagyon fincsi lett, köszönöm a receptet :-)

ze(n)derta

szerencsed volt ;-) udv, toma

Törölt felhasználó

  félretettem kb egy kilónyit amit külön edényben f?ztem picit kevesebb cukorral, és miel?tt levettem volna a t?zr?l, belef?ztem egy tábla étcsokoládét, 70%-osat. Érdemes kipróbálni, ha szereted a "feketeerd?s" édességeket

ze(n)derta

huh de jol hangzik! koszi! udv, toma

Törölt felhasználó

Én is leírtam,aztán vettem észre,hogy már létezik.Én pici vaníliát és leheletnyi szegf?szeget is tettem bele. Olyan sikere volt,hagy az idén többet szándékozom f?zni.

ze(n)derta

kedves Zsoka! az sosem baj... ahany haz, annyi meggylekvar ;-))) udv, toma

Törölt felhasználó

Fekete ribizli eltevésr?l van receptje valakinek?Nem akarom paszírozni,lekvárnak gondoltam.

Törölt felhasználó

Elfelejtettem leírni:a legújabb kutatások szerint a szalicil nem tesz jót a gyomornak,helyette ajánlják a Na-benzoátot. Más:én évek óta MINDENT édesít?szerrel sütök-f?zök.Tökéletesen megfelel.

Törölt felhasználó

Zsókamama, megkérdezhetem milyen édesít?szert használsz?

Törölt felhasználó

Leginkább Polisett tablettát a bef?zéshez, és kávéhoz,teához folyékony Ezerédes.Ha nincs Polisett, akármelyik tabletta megfelel, kivéve az aszpartámból készültet.(most az tartalmaz káros anyagokat) Próbáltam a Steviát,mellékaze van,a legújabb a Xilit,ami nyítfakéregb?l készült,de a magas ára nem indokolja,hogy azt vegyem.Egy id?ben a Canderel volt a men?,az készül aszpartámból.A Poliszettnagyon jól bevált.

Törölt felhasználó

Én tavaly /2010-ben/ eltettem a lányoméknak meggy lekvárt de nem passzíroztam át, csak összetörtem. Nagyon finom lett, Az idén csak így f?z?k be lekvárt magamnak is.

Margosz

Gyerekek! Ne sz?rjétek le! Szánjátok rá az id?t, forrjon el a leve, mert így az ízanyag bennmarad. MEGTÉRÜL A BEFEKTETÉS! Zepter edénnyel f?ztem egyszer lekvárt, ahol a sz?r?edényb?l lecsöpög a lé alulra és fent megmarad a lekvár. Nem volt olyan íze, mint a hagyományos módszerrel f?zött lekvárnak. Üdv.. Margosz

ze(n)derta

kedves Margosz! egyetértek veled ;-) de kinek van annyi ideje, hogy órákat álljon még a t?zhely mellett ;-))) de való igaz, hogy ami finom, annak meg kell adni a módját! további jó sütés-f?zést és köszönöm a kommentedet! üdv, toma

Zuzu Petasz

Kedves Zenderta, ha nem f?zöm 3 órán keresztül akkor mi történik? Ha csak 50 percig f?zöm azért az még jó lehet? Üdv. Zuzu

Törölt felhasználó

Üssetek agyon, hogy nem vagyok hagyománytisztel? háziasszony, de én a kimagozott meggyet betettem cukorral elkeverve a teszkógazdaságos kis kenyérsüt?nk "JAM" programjára. 2 órát kavarja, és majd meglátjuk... Az átpaszírozott paradicsomot is ebben szoktam megcsinálni, ha házi ketchup-ot készítek, és nem kell felette állni, kevergetni. Utána betöltöm tiszta üvegekbe, és száraz dunsztba teszem.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Mi mindig rakunk el bef?ttnek házi meggyet és a lekvárt most ebb?l csináltam. Sokkal kevesebb id? alatt bes?r?södik és nem kell vagy csak minimális cukor kell bele. El?nye hogy közepes lángon ÁLLANDÓ (!) kevergetés mellett 30 perc alatt kész lett. Hagytam kih?lni, csak úgy a lábasban, mert egyb?l felhasználtam cupcake tölteléknek:) Egyébként tetszik a recept! köszi az ötletet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.