Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyszörp ahogy Gonoszka készíti

Meggyszörp ahogy Gonoszka készíti
Meggyszörp ahogy Gonoszka készíti
50 perc / előkészület: 35 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Férjem első meggyszedő akciójának az eredménye, a meggyes-túrós rétessel együtt. Ebből a mennyiségből 4 db 720 ml-es üvegem lett tele. Nem bonyolult, nagyon egyszerűen elkészíthető szörp (bár az elkészítése egy kicsit hosszabb a várakozási idő miatt). Ráadásul szerintem, az összes szörp közül a legolcsóbb, hisz akinek nincs otthon meggyfája, és nem onnan szedi le, a piacon a legolcsóbb gyümölcsként vásárolhatja meg. És nagyon-nagyon finom!

hozzávalók / 4 adag

  • 3,5 kg meggy
  • 1,8 kg kristálycukor
  • 4 db lédús citrom
  • 20 g citromsav

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet leszárazzuk, alaposan megmossuk. Rozsdamentes edénybe tesszük, és krumplinyomóval, kézzel szétnyomkodjuk a meggyeket. (A magokat nem szedjük ki, sőt pár magot széttörve visszarakhatunk!) 3-4 napig érlelődni hagyjuk lefedve, letakarva.
  2. Majd ha ez az idő letelt, a meggyeket szűrön átpasszírozzuk, kinyomkodjuk, lecsöpögtetjük.
  3. A citromokat kicsavarjuk, és a meggyléhez öntjük.
  4. A kristálycukrot is a rozsdamentes edénybe öntjük a meggyléhez, felkeverjük (ha valaki édesebben szereti, akkor tegyen hozzá 2 kg cukrot).
  5. A meggylevet felforraljuk, közben lehabozzuk. Forrástól számítva 10 percet főzzük, az utolsó percben tegyük hozzá a citromsavat.
  6. Mikróban sterilizált üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejüket, és pár percre fejre állítjuk az üvegeket.
  7. Száraz dunsztba rakva hűtjük ki 2-3 nap alatt.
  8. Buborékos vagy mentes vízzel nagyon finom, kellemes üdítőital.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 52 448
elküldve: 12
receptkönyvben: 213
elkészítve: 15/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi meggyszörp, meggyszörp télire, meggyszörp házilag

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2015-08-07 07:14

Kedves Karamella! Köszönöm szépen! Igen, nálunk is ez a baj! Nem lehet eleget készíteni belőle! Üdvözlettel: Kinga

krisztini
krisztini Sun, 2015-06-21 17:16

Tapasztalatlanabb szörpfőzők kedvéért jó lett volna a citromsavas résznél egy kis figyelmeztetés, mert így sajnos egy vulkán tört ki a konyhámban. Ennek ellenére a szörp finom lett, de sajnos a fele elfolyt és a takarítás is elég sok időt vett igénybe.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2015-06-21 18:00

Kedves Krisztini! Igazad van, ebben a receptben nem írtam arról (van ahol írtam erről), hogy óvatosan kell beleszórni, különben sajnos valóban kisebb vulkán keletkezik. Ettől függetlenül azért örülök, hogy a szörp ízlik, és remélem nem vette el a kedvedet a szörpkészítéstől ez a malőr, és máskor is el fogod készíteni, és remélhetőleg akkor már nem kell utána a konyhában nagytakarítást csinálni! Üdvözlettel:Kinga

danduka
danduka Wed, 2014-07-16 16:53

Szia Kinga! Először egy fél adagot készítettem, de isteni lett, így most állok neki a második fordulónak! Köszönjük a szupi receptet! ANDI ;)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-07-16 17:03

Kedves Andi! Nagyon szívesen, és nagyon köszönöm! Az idén én is több adagot készítettem, mert a meggytermésünk bőséges volt, és annyi lekvárt, süteményt, levest nem tudtam már készíteni. És a mélyhűtő befogadó képessége is adott, arról nem is beszélve, hogy a rokonok, ismerősök is térdig jártak benne. Így meggyszörp készült belőle bőven, és majd milyen jó lesz a cudar, hideg téli időkben. Üdvözlettel:Kinga

Lucám
Lucám Mon, 2014-07-14 13:53

Lehet, hogy butaságot kérdezek, ma 2 napos a trutyi, és kicsit alkoholos illata van... Nem baj?? Dóri

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2014-07-14 14:13

Kedves Dóri! Én lefedtem, nem nézegettem. A teteje egy kicsit matt lesz, de ez nem baj, mert ettől nem rossz. Ha esetleg egy kicsit meg is erjedne, akkor is a főzés során az alkoholtartalma kimegy belőle. Én minden évben így készítem (az idén három adagot is), és mindig finom, és eláll egy jó darabig. Szerintem nincs semmi baja. Holnap nyugodtan elkészítheted belőle a szörpöt. Üdvözlettel:Kinga

Rékuci44
Rékuci44 Wed, 2014-07-09 15:33

Szia Kinga! Szuper lett a szörp! :-) Nagyon szépen köszönöm a receptet és a gyors segítségedet is!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-07-09 16:29

Szia Rékuci! Köszönöm a visszajelzést, és nagyon örülök, hohy ízlik a szörp! Nagyon szívesen osztottam meg a receptemet, és szívesen segítettem Neked! Kellemes nyarat, és sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Rékuci44
Rékuci44 Fri, 2014-06-27 16:24

Szia Gonoszka! Két kérdésem lenne: 1) ha csak 1,5 kg meggyem van, a többi hozzávalót is csak simán felezzem? 2) az érlelés során kell-e néha kevergetni a meggyet? Válaszodat előre is köszönöm! :-)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2014-06-27 16:43

Szia Rékuci! Persze, akkor simán csökkented a többi hozzávalóit is a meggyel arányosan. Én nem kevergettem sohasem (pedig idén már ma csináltam a második nagy adagnyit), és soha semmi baja nem volt. Ha az megnyugtat, akkor a tetejére pár deka cukrot hintsél. A teteje egy picit szürkés lesz, de ez egy természetes folyamat, és ez nem azt jelenti, hogy a meggynek bármi baja van. Én amit ma készítettem 5 napig pihentettem, mert tegnap nem volt időm rá. És semmi baja nem lett. Persze ízlés szerint lehet esetleg több cukorral, vagy több/kevesebb citrommal is készíteni. Jó szörp készítést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Rékuci44
Rékuci44 Fri, 2014-06-27 17:27

Kedves Kinga! Köszönöm a gyors választ, majd beszámolok a végeredményről. :-) Életem első szörpje lesz, a két kicsi lányom velem izgul, hogy jól sikerüljön. :-)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2014-06-27 17:41

Kedves Rékuci! Nagyon szívesen, és várom a beszámolodat a szörpről. Remélem jól fog sikerülni, és két kicsi lánykádnak is ízleni fog. Sok sikert életed első szörpjéhez!
Üdvözlettel:Kinga

mauglina
mauglina Sun, 2014-06-15 19:55

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a megmaradt gyümölcshúsból szoktál valamit csinálni?

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2014-06-15 20:18

Szia! Nem, mert először is tele van maggal, másodsorban pedig teljesen kiszárad, mert még átpaszírozom. Az eperből, áfonyából lekvárt szoktam csinálni, de azt nem is passzírozom, csepegtetem annyira le. Egyébként szerintem likőrt lehetne esetleg belőle készíteni, mert arra viszont tökéletes. Vodkával, vagy gyógyszertári alkohollal osszeérlelni cukorral. Üdvözlettel:Kinga

márti1218
márti1218 / márti1218 Thu, 2014-05-15 14:37

Szia! Én úgy készítem,hogy beleteszem a citromsavat is és fél teáskanál tartósítószert, napon érlelem 4 napig,leszűröm,elkeverem a cukorral és mehet az üvegbe.Így is nagyon finom.
Márti

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2014-05-15 15:06

Kedves Márti!
Én nem teszek bele tartósítószert. Dunsztba teszem, és így eláll, mert a cukor és a dunszt tartósítja. Így is elég "szemetet" eszünk meg, ha nem muszáj, akkor nem használom. Újabban már a málnaszörpbe sem teszek tartósítószert, mert rájöttem, hogy így is tökéletesen tartósítva van. A bodzaszörpöm, amit nem is dunsztolok, hónapokig eláll. Abból mindig sokat szoktam csinálni, és még egyéb más szörpöket is. És a tavalyi bodzaszörp utolsó üvegét a férjem pár hete nyitotta ki, és tökéletesen finom volt (én nem iszom, csak gyártom a szörpöket). Gondolom Te azért teszel bele tartósítószert, mert nem főződ, hanem hidegen készíted. Így még nem próbáltam, de lehet, hogy idén 1-2 üveggel megpróbálom ezzel a módszerrel, csak a tartósítót kihagyom belőle. Üdvözlettel:Kinga

tiptop
tiptop Mon, 2013-07-08 09:37

Kedves Gonoszka1
Szeretném megkérdezni, hogy a citromsavat mikor kell beletenni? a citrommal együtt? vagy már akkor amikor összenyomkodtam a meggyet és állni hagyom? Csak mert az én meggyeim megbuggyantak 3 nap után, dobhatom ki sajnos az egészet :(

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-07-08 11:46

Kedves Tiptop!
Nem hiszem, hogy megbuggyantak, csak a teteje ilyenkor kap egy kicsit szürkés színt. De ha átkevered, lepaszírozod, felforralod, akkor tökéletes lesz! Tehát én azt javasolom, hogy ne dobjad ki, persze kívétel ha nem hűvösebb helyen tartottad, hanem a tűző napon. Én minden évben így készítem, és nagyon finom. A Férjem már megivott idén egy egész üveggel. A citromsavat amikor lehaboztad már, az utolsó percben kell hozzátenni. Remélem sikerülni fog, és időben válaszolok így még nem dobtad ki, mert tényleg "mennyeien" finom.

tiptop
tiptop Mon, 2013-07-08 12:38

Köszönöm a gyors választ! :) a teteje kissé szürkés, fehéres, nem büdös egyébként. Rendben, akkor végigcsinálom! :) Köszönöm még egyszer, hogy megnyugtattál! :)

Hencsa
Hencsa Sat, 2013-06-15 11:19

A citromsav elengedhetetlen? Várom válaszod, köszi...

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2013-06-15 12:06

Kedves Hencsa! Ha valamilyen oknál fogva nem akarsz beletenni, akkor tegyél bele több citromlevet. Mondjuk a citromsav az egy erősebb "citrom koncentrátum", ami bizonyos fokig tartósít is, persze nem úgy mint más tartósítók. Nálunk elég gyorsan fogynak a szörpök a Férjem jóvoltából (én csak nagyon ritkán iszom), de az nem biztos, hogy mondjuk így elállna 1-2 évig. (Mondjuk az is igaz, hogy sosem maradt meg a szörp nálunk olyan sokáig.) Szóval szerintem próbáld meg, de elöször inkább kisebb mennyiségbe.