Ezekben a gyümölcsökben van a legkevesebb szénhidrát

A szénhidráttal alapvetően nincs sok probléma, hiába démonizálja a fél világ – de ha olyan gyümölcsöket keresel, amelyeknek alacsony a cukortartalma, akkor ezeket érdemes levenni a polcról.

A gyümölcsöket gyakran nem ajánlják diétázóknak, mert magas lehet a cukortartalmuk – ez azonban teljesen téves elképzelés, ugyanis a gyümölcsben található cukor felszívódását segítik a benne található egyéb tápanyagok, többek között a rostok, amelyek lassítják is a beépülést. Így ég és föld a különbség a gyümölcscukor és a hagyományos finomított cukor között még akkor is, ha szerkezetükben nagyjából megegyeznek.

Ezekben a gyümölcsökben van a legkevesebb szénhidrát

Ha azonban drasztikusan csökkentened kell valamiért a szénhidrátbeviteledet (például olyan betegségben szenvedsz), vagy csisszre kiszámoltad a napi makrotápanyag-beviteledet, és nem fér bele több szénhidrát, akkor érdemes az alábbi gyümölcsök közül válogatni:

Dinnye

A dinnyének lényeges része víz, a többi meg nagyjából rost és gyümölcscukor. Nagyon alacsony azonban a cukortartalma, egy csészényi szeletelt gyümölcsben mindössze 11 grammot találsz, ami 46 kalóriának felel meg.

Azon túl, hogy a tested hidratálásához is hozzájárul, még rengeteg C-vitamint is tartalmaz, amitől az egyik legegészségesebb gyümölccsé válik.

Eper

Egy csésze eperben 13 gramm gyümölcscukor található, ezzel 53 kalóriára rúg a tápanyagtartalma. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy ekkora mennyiség elfogyasztása fedezi a napi C-vitaminszükségleted 163 százalékát. Ezen kívül korábbi kutatások kimutatták, hogy jót tesz a szíved egészségének, illetve segít szabályozni a vércukorszintedet.

Sárgadinnye

Édes íze miatt nem is hinné az ember, de ez a gyümölcs is viszonylag szénhidrátszegény: egy csészényiben 13 grammnyi szénhidrát van, ami az eperhez hasonlóan 54 kalóriát jelent. Ezen felül ebben is van C-vitamin bőven, illetve kálium is, amit jellemzően inkább a banánhoz társítunk – ha szeretnéd növelni a káliumbeviteledet, de csökkentenéd a bevitt szénhidrátot, a banán helyett a sárgadinnye lesz a legjobb barátod.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!