Fűtsd fel magad zöldségekkel!

Én hatalmas zöldségrajongó vagyok, gyakorlatilag bármikor, bármennyit. Most bemutatok 10 zöldségfélét, amelyeket egy amerikai kutatás igazi tápanyag-erőműveknek titulált!

A jelenlegi ajánlások szerint napi legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt érdemes az étrendünkbe illeszteni egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Ezt jellemzően a hazai lakosságnak nem sikerül teljesítenie, de így vannak ezzel az Egyesült Államokban is. A nyughatatlan amerikai kutatók azonban nem hagyták ennyiben, nekiálltak feltérképezni, hogy mely zöldségek azok, amelyek igazi tápanyagbombák, melyeket érdemes mindenképpen a tányérunkon rendszeresen szerepeltetni.

Zöldségerőművek

Természetesen Amerikában még erre a termékkörre is külön kategóriát találtak ki, ezek a Powerhouse Fruits and Vegetables - PFVs, azaz a „zöldség- és gyümölcserőművek" - az elnevezés önmagáért beszél. Kutatásuk során először is definiálták magát a kategóriát, majd 47-féle zöldséget és gyümölcsöt vizsgáltak 17, élettanilag kedvező hatású, a krónikus betegségek megelőzése szempontjából jelentős tápanyag szemszögéből (pl. élelmi rost, fehérje, vitaminok, ásványi anyagok.) A 47 kijelölt versenyzőből a zöldségek kerültek ki győztesen, 41-nek sikerült teljesítenie az erőmű-kritériumokat.

Lássuk a Top 10-et!

10. Leveles kel

10. helyen végzett a leveles kel, ez mondjuk hazánkban nem könnyíti meg a dolgunkat, mert jellemzően nem kapható, nem termesztik. Azért ha valahol szembejön vagy külföldön élünk, vásároljunk be belőle.

9. Római saláta

Fűszeres sertéskaraj zöldséges-balzsamecetes salátával recept

Megmondom őszintén, hogy én nagyon megkedveltem ezt a salátafélét, igazi roppanós, nem szétázós, és ma már azért majdnem mindenhol kapható. Próbáljátok ki a római salátát!

8. Petrezselyem

Citromos-petrezselymes vaj recept

Nálunk csórikám leginkább a húslevesben ázik, pedig valódi értékei nyersen fogyasztva érvényesülnek leginkább. Fűszerezzünk vele túrókrémet, készítsünk belőle fűszervajat, vágjunk petrezselymet a salátánkba!

7. Kerti saláta/tépősaláta

Kicsit nehéz eligazodni a sokféle salátatípus között, mindenesetre a kerti saláta/tépősaláta is előkelő helyen végzett a rangsorban. Én ezt a fajta salátát a helyi kertészetben szoktam venni palántaként (50 Ft/db!), tényleg folyamatosan hozza a friss zöld leveleket, mindig lehet belőle tépni a napi salátánkba, szendvicsünkbe. Balkonon is megél, nem nagy a helyigénye.

6. Cikória

Endívia néven is ismert, világos levelű, erős torzsájú roppanós zöldség. Kemény torzsája miatt jól párolható, süthető, nem esik, fonnyad össze, kiváló köretalapanyag. De természetesen fogyaszthatjuk nyersen is salátákban!

5. Spenót

Ó igen, ő is itt van. De kicsit helyezzük háttérbe a parajmártást meg a főzeléket, és nyissunk a spenótsaláták felé.

4. Céklalevél

Erre talán még egy kicsit várni kell itthon, hogy céklalevelet fogyasszunk rendszeresen (bár egy receptet nálunk is találhattok), de akinek van kiskertje és termel céklát, akár ki is próbálhatja!

3. Mángold

A mángoldért viszont én is rajongok, szezonban bármikor, bármennyit. Tényleg jó hír, hogy ráadásul még az egészségemnek is ennyire jót tesz.

2. Kínai kel

Mázlink van, ez a szépséges zöldség is sokfelé kapható már, én narancsos saláta formájában kedvelem a legjobban, de megígérem, hogy én is szélesíteni fogom a palettámat.

1. Vízitorma

És az abszolút nyertes a vízitorma! Sajnos ez is határeset még azért hazánkban, nem tölti meg a zöldségesek polcait, de bátran térjünk be egy kertészetbe és keressünk vetőmagot, ha érzünk ezirányban affinitást, hátha szerencsénk van. Ha még nincs, de elég sokan keressük, akkor pedig reméljük, előbb-utóbb kapható lesz.

(via CDC)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.