6 fűszernövény a párkányodra

Fűszernövényeket nevelgetni kis balkonládákban igazi kihívás. Elmondjuk, mi mit tartunk otthon és hogyan élik túl nálunk a nyarat!

Szerencsére vannak már olyan elszántak, akik felfedezték a társasházak gangjainak, kertjeinek üres tereiben rejlő potenciált és akár a paradicsom- vagy borsótermesztéstől sem riadnak vissza. Aki ilyen messzire nem merészkedik, az is megpróbálkozhat azért pár fűszernövény elültetésével. Ilyenkor júliusban tulajdonképpen mindennek szezonja van éppen, kis törődés, válogatás, átültetés után akár egy panellakás párkányán is szép fűszereskertet alkothatunk.

Az én nyári kedvencem a bazsalikom. Nincs mit tenni, szinte mindenbe (na jó, majdnem mindenbe) belefőzöm, persze csak a legvégén, hogy minél intenzívebb maradjon az íze. Nyáron amúgy is rengeteg olaszos ételt főzök, ezekbe tökéletesen passzol a bazsalikom, ami egyébként nagyon jól viseli a meleget, kivéve a tűző napot. Éppen elég, ha délután 2-3 órán át kapja a napsütést, amúgy tarthatjuk árnyékban. A rozmaring kevésbé igényes, kifejezetten hűvös helyeken is jól megél, az egyik ismerősöm teraszán csodával határos módon még a telet is átvészelte. Lehet belőle teát főzni, én első sorban a házilag sütött hamburgerek mellé sütött krumplikarikára szórom rá: a rozmaringos burgonya valami isteni, az egyik kedvenc hamburgeresemnél kínálják így, azóta nem tudom feledni és én is csak így készítem a húspogácsás szendvicseket. A petrezselymet senkinek sem kell bemutatni, a magyar konyha egyik tradicionális fűszernövénye, s ha nincs olyan szerencsénk, hogy csak ki kelljen szaladni érte a kertbe, hogy pár szálat metéljünk a borsólevesbe, akkor az a jó hír, hogy otthon is simán nevelhető.

A menta, ami nélkül nálam nyáron nincsen limonádé (szigorúan cukor nélkül, sok jéggel és citrommal) a kertek egyik kiirthatatlan vendége, képes egészen hosszú területen elszaporodni, sőt, láttam olyat is, ahol két kertet elválasztó épület repedéseibe is bevackolták magukat a kis zöld levelek. Olyannyira igénytelen, hogy sokáig bírja locsolás nélkül is, de a potya nedvességért cserébe még szebbre és nagyobbra nő. Tipikusan pakolható ablakpárkányra, jól bírja a gyűrődést.

Ami még biztos befutó, az a metélőhagyma. Szendvicsekhez, krémekhez szuper, csak odabattyogok, lenyisszantok belőle pár sornyit, és mehet a reggelibe – pár nap alatt vissza is nő az éppen elfogyasztott rész. Újabban a korianderrel kísérletezgetek – inkább kevesebb, mintsem több sikerrel. A legjobb kertészetekben beszerezni ezeket a kis cserepeseket és átültetni őket egy nagyobb kaspóba, hogy szabadon, kedvükre növekedhessenek!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.