Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tuti tippek FŰSZERNÖVÉNYEK szaporításához - Legyen még több zöld finomságod!

Fűszernövény-mániások, figyelem - mutatunk pár trükköt, hogy szépen virítsanak nálad otthon!

Igazi fűszernövény fanatikus vagy? Szeretnéd, hogy minél több legyen, de nem tudod, hogy állj neki a szaporításukhoz? Segítünk!

Tipp:

Ez a POZSGÁS növény illik legjobban a csillagjegyedhez

A legfontosabb lépések a következők:

1. Első körben 10 centis friss, egészséges hajtást kell levágnunk azokról a fűszernövényeinkről, amiket szaporítani szeretnénk. Ezzel ráadásul csak további hajtások növesztésére serkentjük őket, amitől szép dúsak lesznek.

2. Szedegessük le a dugvány alsó leveleit és az alsó rügycsomó alatt közvetlenül vágjuk le a szárat. Azért kell letépkedni a levelek egy részét, mert a nagy levélfelületen túlzott lenne a párologtatás, ami a dugvány kiszáradását okozhatná.

3. Mártsuk gyökereztető hormonporba a dugványt, majd 5-6 darabot dugdossunk el körbe a cserép szélén. (ha nem akarunk hormonport venni, az sem baj, csak akkor nem biztos, hogy minden dugvány gyökeret ereszt). Ezután öntözzük meg.

4. Utolsó lépésként pedig húzzunk egy átlátszó műanyagfóliát a cserépre, ahol magas páratartalmat tudunk tartani a gyökeresedéshez. Ha mindent jól csináltunk, 8 hét alatt gyökeret eresztenek a dugványok, amit aztán kiültethetünk.

Fontos, hogy a növényeink ne száradjanak ki, ezért figyelni kell a pontos és rendszeres öntözésre!

Könnyen szaporítható fűszernövények: rozmaring, levendula, zsálya és kakukkfű.
A rozmaring a homokos, meszes talajt kedveli, és jól tűri a szárazságot, a bazsalikom, fény-, és meleg igényes. Ennek az egynyári növénynek dús táptalaj és rendszeres öntözés kell.  Az oregánó pedig remek adottságokkal rendelkezik, igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is.

TIPP:

Ha évelő fűszernövényt veszünk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük.

 

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!