Félre a vörösborral, kóstold meg a fűszeres forralt cidert

A téli időszak forró, fűszeres italai közül kétségkívül a forralt bor a király. A klasszikus innivaló mellett viszonylag kevés hely marad más szereplőknek, a dominanciát nem tudja megtörni semmi más. Egészen mostanáig: idén kóstoljuk meg a forralt cidert!

Nehéz lenne átvészelni a tél hidegét és a hosszú családi-baráti korcsolyázásokat forralt bor nélkül. Minden benne van ebben az italban, ami kell: fűszeresség, forróság és persze némi alkohol is. De mi van akkor, ha nem vagyunk rajongói a vörösbornak? Vagy esetleg magát a bor ízét nem szeretjük? Nos, hálistennek mindenre van megoldás: bor helyett főzhetünk forralt cidert, ami ezt a jól megszokott, szinte kötelező hármast (fűszeres, forró, alkoholos) ugyanúgy hozza. Ráadásul némi újdonságként is szolgálhat a megszokotthoz képest.

Félre a vörösborral, kóstold meg a fűszeres forralt cidert

Cider vagy almalé?

Mivel a recept eredetét tekintve amerikai, először tisztáznunk kell néhány részletet. Ugyanis az USA-ban a „cider” nem az általunk ismert szénsavas, alkoholos italt, hanem az egyszerű, szűretlen almalevet jelenti.

Persze ezt is felforralhatjuk fűszerekkel, így egy gyerekbarát, alkoholmentes verziót kapunk, amit bárki poharába bátran beletölthetünk.

Ellenben, ha egy igazán felnőttes, alkohollal megspékelt változatot szeretnénk, készítsük az italt rendes almaciderből (ennek az amerikai megfelelője a „hard cider”). Hasonló elven működik a főzése, mint a forralt boré, lássuk, mi kell hozzá!

Főzzünk forralt cidert!

Először is vegyünk tetszőleges mennyiségű cidert (alkoholos vagy mentes változatban). Figyeljünk arra, hogy lehetőleg hozzáadott cukor nélküli, ízesítetlen terméket vegyünk, mivel utólag úgyis rengeteg fűszert fogunk belepakolni, így csak az alma egyszerű, enyhén alkoholos ízére lesz szükségünk.

Ahhoz, hogy ne főzzük el belőle túlságosan az alkoholt, készítsünk először egy ízes alapot. Forraljunk össze 1-2 deci vizet cukorral vagy mézzel, narancshéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Kóstoljuk meg, mielőtt hozzáadnánk a cidert, és az ízlésünknek megfelelően alakítsuk az ízeket.

Ezután adjuk hozzá az alkoholt, majd forraljuk az össze az egészet, nagyjából 2-3 percig. Az ital eredeti szénsavassága majdnem teljesen el fog tűnni, de mivel egy meleg italról van szó, ez nem is túl nagy baj. Kissé furcsa lenne egy forró, szénsavas lét szürcsölni.

Töltsük bögrékbe a gőzölgő innivalót, tegyünk bele narancsgerezdeket, almaszeleteket vagy fahéjrudat. A fűszeres-almás ital épp annyira alkoholos, hogy egy kis karácsonyi csillogást vigyen a szemünkbe, mellette pedig át is melegít, ünnepi hangulatba hoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ünnepi hangulatú ételek, italok sok más finomság:

Címlapról ajánljuk

További cikkek