Ezektől a feltétektől fixen nem lesz szottyos a sulis szendvics

Szeretjük a finom és tartalmas szendvicseket, most hogy kezdődik az iskola, még többet is kell gyártani belőlük, viszont állandó probléma, hogy hogy töltsük meg minél több egészséges, zöldséges hozzávalóval, anélkül, hogy eláztatná azt.

A szendvics egyszerre könnyű és nehéz műfaj, hiszen gyorsan tudunk egész főétkezésnek beillő finomságokat összeállítani úgy, hogy egyszerűen két szelet kenyér vagy félbevágott péksütemény közé teszünk mindenféle tápláló és változatos hozzávalót.

A jó szendvics titka a krémesség, ropogósság, könnyű és nehéz hozzávalók egyensúlya, amit ha utána hosszú távra csomagolni is kell, egyből nincs könnyű dolgunk.

Egy munkahelyi ebédre, vagy iskolába csomagolt tartalmas szendvics pillanatok alatt szottyos szörnnyé változik, ha a benne lévő zöldséges, krémes hozzávalók szétáztatják, ha viszont nem teszünk bele más egy szelet sonka, szalámi és egy kis kenésnyi vajon, talán egy vékony szelet sajton kívül, igaz, hogy tartja a formáját szinte egész nap, viszont nemcsak száraz, unalmas, hanem vitamin és rost híján is van az ilyen mindennapi ebéd vagy uzsonna.

Zöldséget lehet persze külön is csomagolni a szendvicsek mellé, sokszor ez a legpraktikusabb megoldás, de ha netán útközben kell elfogyasztani az ebédet, vagy épp olyan szétszórt iskolásnak csomagoljuk, akinél már az is nagy szó, ha magát a szendvicset megtalálja a táskájában, jobb mindent egyben letudni.

A következő trükkökkel egyszerre tehetsz extra rostot és vitamint a szendvicsbe, anélkül hogy eláztatnád azt:

Krémek a vaj helyett!

Ki mondta, hogy csak vajjal vagy majonézzel, netán margarinnal lehet alapozni egy szendvicsben?! A jól elkészített zöldségkrémek, zöldséges pestók nemcsak extra ízt és textúrát adnak egy-egy falatnak, hanem ezerszer egészségesebbé is tehetjük velük a szendvicseket.

A válogatósabbak számára a semlegesebb ízű cukkinikrémet vagy egyszerű hummuszt ajánljuk, de mehet bele céklakrém, tonhalkrém, paprikakrém, padlizsánkrém, de akár a túrós alapú, mindenféle zöldfűszerekkel turbózott kencék is.

Ha kellően krémes és gazdag a krém, akkor bátran kerülhet rá vékonyra vágott paprikaszelet, uborka, sőt akár paradicsom is, nem fogja eláztatni a péksüteményt vagy kenyeret.

Saláta – szárazan!

Bár sokak szerint a jégsaláta az ördög találmánya, ha jól használjuk, egész élvezetes is lehet. Akár fejes saláta, akár jégsaláta, akár más zöld kerül a szendvicsbe, fontos, hogy a belsőbb, vastagabb, húsosabb részét használjuk, ezek nem tudnak szinte felszívódni majd a szendvicsben, másrészt itassunk le a salátalevelekről minden nedvességet, hogy tényleg a ropogósságot adják meg az ételnek, ne pedig még jobban eláztassák  azt.

Vágj bele!

Vannak olyan zöldségek, amelyeket szinte mindegy, hogyan vágunk fel, mivel kevesebb a nedvességtartalmuk, jó ropogósak maradnak majd a szendvicsben is, másokat viszont különleges kezelésbe kell venni.

A paradicsomot éles késsel vágjuk fel, és ügyeljünk arra, hogy sose kerüljön közvetlenül a kenyérre vagy péksüteményre. Az uborka közepét érdemes kivágni, és lehetőleg ne a legvékonyabb szeletekre vágjuk, hogy megőrizhesse ropogósságát.

Ha reszelt répát tennénk a szendvicsbe, mindenképp nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, vagy aprítsuk julienne-re, így nem lesz pépes és vizes a szendvics tőle.

Hogy csomagold?

A csomagolás legalább annyira fontos kérdés ebben az esetben, mint az elkészítés. A műanyagfólia valóban tartós és jó megoldásnak tűnhet, viszont rémesen összenyomja a szendvicset, amitől az óhatatlanul szottyos lesz pár perc után. Minél kevésbé nyomódnak össze az összetevők, annál jobb. Tehát tehetjük a szendvicset egyszerűen egy szalvétába, amit aztán egy jól záródó dobozba teszünk, használhatunk különböző alternatív szalvétákat, amelyek nemcsak morzsamentesen zárják el a szendvicseinket, hanem újra is használhatók, de a folpacknál még az egyszerű alufólia is jobb megoldás, ha nincs lehetőség dobozolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.