A panzerotti az olaszok lángosa, természetesen „pizzával” töltve

Amerre járunk a világban, mindenhol lesz egy olyan étel, amit minden utcasarkon árulnak, és városnézés közben lehet falatozni belőle. Nos, Dél-Olaszországban ez a fogás a panzerotti, ami kívülről a magyar népléleknek is ismerős lehet.

Nem a magyar az egyetlen nép, aki szeret kelt tésztát egy valag olajban kisütni, az amúgy egészséges étrendjükről ismert olaszok is bűnbe esnek ilyen módon. A dél-olasz Puglia régió egy ismert street foodja a panzerotti, ami nem más, mint egy „pizzával” töltött lángos. Mármint természetesen nem egy egész pizza kerül még több tésztába, majd az olajba, hanem paradicsomszósz és mozzarella sajt. Ha ennyi beharangozás után már bejön a recept, akkor a többi része is biztosan tetszeni fog.

A panzerotti receptjét ITT találod!

Majdnem lángos

A panzerotti alapját egy egyszerű kelt tészta adja, ami majdnem olyan, mint a lángosé, már inkább a pizzára hajaz. Érdemes 00-típusú lisztet használni, ettől jobb lesz a tészta állaga. Ezen túl nincs benne sok furfang: liszt, víz, élesztő, olívaolaj.

Viszont az elkészítés valamelyest eltér a megszokottól: nem a nagy gombóc tésztát kell duplájára keleszteni, hanem a belőle formált kis gombócokat.

Belülről pizza

A panzerotti belseje úgy alakul át pizzává, hogy fűszeres paradicsomszószt és kockázott mozzarellát töltünk bele. A paradicsomszószba nem is kell más, mint só, bors, oregano és egy kevés olívaolaj. Éppen csak össze kell melegíteni, főzni nem nagyon kell.

Figyeljünk oda rá, nehogy túltöltsük a panzerottit, mert akkor szét fog robbanni az olajban. Csak egy kanál szósz és pár kocka sajt menjen bele, annyi bőven elég lesz. A széleit pedig ne csak kézzel nyomkodjuk össze, hanem használjunk egy derelyevágót, mert az nemcsak vágja, de le is zárja a tésztát.

A panzerotti receptjét ITT találod!

Készítsünk panzerottit!

Hozzávalók:

500 g 00-típusú liszt, 285 g víz, 5 g cukor, 8 g friss élesztő, 10 g só, 8 g olívaolaj, 100 g passzírozott paradicsom, 1 tk só, 1 tk bors, 1 tk oregano, 100 g mozzarella

Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük az olajat és a felfuttatott élesztőt. Ruganyos tésztát gyúrunk, majd 10 percig megdolgozzuk.

A panzerotti receptjét ITT találod!

80 grammos gombócokra osztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tepsibe tesszük őket egymástól távol, hogy legyen helyük nőni. Fóliával letakarjuk, és másfél óra alatt a duplájára kelesztjük őket.

A paradicsomszószt elkeverjük a fűszerekkel egy tálban. A mozzarellát felkockázzuk, és felhasználásig egy szitába tesszük egy tál fölött, hogy legyen ideje lecsöpögni.

A megkelt tésztagombócokat nagyjából tenyérnyi nagyságú körökké nyújtjuk, a közepükre teszünk egy kanál paradicsomszószt és pár kocka sajtot. Félbehajtjuk, majd kézzel lenyomkodjuk, és derelyevágóval lezárjuk-levágjuk a széleket.

A panzerotti receptjét ITT találod!

Bő, forró (170 fokos) olajban aranybarnára sütjük őket, nagyjából 1-2 perc alatt. Ha megfordulnának, fordítsuk át őket kanállal, és tartsuk az olaj alatt. Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk lecsöpögni. Tálaljuk frissen, egy pohár sörrel.

A panzerotti teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes, nemzetközi recept:

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek