Éppúgy, ahogy nem tarthatunk álarcos farsangi mulatságot olajban sült kelt tészták nélkül, a jeles napra készülő fánkok sem kerülhetnek a tányérokra szalag nélkül. Persze könnyebb azt mondani, mint megvalósítani – annak ellenére, hogy milyen egyszerű, triviális dolognak tűnik, mégis meglepően nehéz elérni azt a bizonyos világos sávot az aranybarnára sült fánkok derekán. Lássuk, milyen ballépések és baklövések tehetnek keresztbe a tökéletes külsőnek!

Kevés volt a dagasztás
Kedvenc fánkunk kelt tésztából készül, amelynek elsőszámú és legkedveltebb tulajdonsága foszlós, légiesen könnyű állaga. Ezt a megerősített gluténszerkezetnek és az ebben megrekedt, az élesztő által termelt légbuborékoknak köszönhetjük.
Azonban, ha ellustultuk a dagasztást, a tészta szerkezete gyengébb lesz, és nem tud majd olyan magasra nőni a forró olajban, hogy kialakulhasson a szalag.
Nem kelt meg rendesen
A kelesztés létfontosságú az összes efféle sütemény és édesség sikeréhez – figyeljünk arra, hogy ne öljük meg az élesztőt (sóval, túl forró alapanyagokkal), hogy kellően meleg helyen, és kellően hosszú ideig pihentessük a tésztát.
Elmaradt az utókelesztés
De nem elég egyszer keleszteni a fánkot: miután az első etapnak vége, átgyúrhatjuk, és kiszaggathatjuk a tésztát. Ezt követően adjunk további fél órát a megformázott fánkoknak, hogy ismét szép nagyra nőhessenek. Ha túl laposan kerülnek a forró olajba, esélyük sem lesz szalagot növeszteni.
Fedő nélkül sült a fánk
Ahogy több más kelt tészta, úgy a fánk is zárt közegbe tud egészen nagyra nőni. Mivel fazékban és nem sütőben sül, ezt a zártságot úgy érhetjük el, ha a sütés első felében fedővel zárjuk be az alakuló tésztakorongokat. Ekkor jöhet egy fordítás, illetve a másik fél sütése, ami már fedő nélkül folyhat.
Túl forró volt az olaj
Nemcsak azért bajos a túl forró zsiradék, mert így nyers marad a sütemények belseje, hanem azért is, mert sokkal gyorsabban megy végbe a sütési folyamat. Ez egyrészt sötétebb színt ad a fánkoknak, ami még nem is lenne akkora baj – azonban az extrán magas hőben a szalag sem tud szépen kialakulni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt: