A maceramentes narancshámozás és -filézés lépései + egy ízes salátarecept

Meghámozni egy narancsot nem nagy feladat. Már ha az ember csak úgy kézzel, barbár módra esik neki a külső buroknak. Ha azonban a lehető legtisztábban szeretnénk kinyerni a gyümölcshúst, ennél komolyabb módszerekhez kell folyamodnunk. Lássuk ennek lépéseit, képeken!

Télvíz idején jelentősen megnő a narancsfogyasztásunk, sokszor pedig olyan receptek keretében történik a citrusfalás, amelyekhez nem elég csak úgy kézzel megpucolnunk a gyümölcsöt. A narancspucolás, teljesen csupasz, hártyamentes gerezdek kinyerése borzasztóan macerás feladatnak tűnhet – legalábbis akkor, ha semmilyen vizuális segítségünk nincs hozzá. Az alábbi cikk ebben nyújthat segítséget, hiszen lépésről-lépésre bemutatja, mit kell tennünk ahhoz, hogyan ne maradjon hártya a gyümölcsön, hogyan ne vesszen kárba a narancs fele és mindeközben hogyan ne nyessük le egyik ujjunkat se.

Első lépés: stabil vágási felület

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
A levágott végeken stabilabban áll majd a gyümölcs

Ahhoz, hogy biztonságosan dolgozhassunk, először stabilizáljuk a vágódeszkánkat: tegyünk alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, hogy ne csúszkáljon. Majd vágjuk le a gömbölyű gyümölcs két végén a héjat, egyrészt hogy a citrus ne guruljon sehova, másrészt, hogy meglássuk, milyen vastag a héj, hol kell belevágnunk.

Második lépés: felső bemetszés

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
Dolgozzunk a gyümölcs domborulata mentén

A narancs azon vágott része nézzen felfelé, ahol jobban látjuk a gerezdek elkülönülését. Egy kisebb méretű, de nagyon éles pengéjű kést használjunk: ezzel metsszük be a héjat ott, ahol a fehér rész kezdődik. A gyümölcs görbülő oldalát követve vezessük a kést, egészen az aljáig. Nem baj, ha az első vágásnál még marad némi fehér rész a narancshúson: a következő metszéseknél már jobban fogjuk látni, hol kell a pengének haladnia.

Harmadik lépés: a hártya és héj eltávolítása

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
Nem baj, ha egy kis gyümölcs marad a héjon

Folytassuk a narancs héjának lemetszését, egészen, amíg teljesen csupasz nem lesz a gyümölcs. Ha maradna fehér rész a gerezdeken, azt is távolítsuk el.

Negyedik lépés: a gerezdek kimetszése

Narancsfilézés késsel
Dolgozzunk a hártyák mentén

A gyümölcshús kinyeréséhez keressük meg, hol helyezkednek el a jól látható hártyahatárok a gyümölcsben. Éles pengénkkel ejtsünk egy bevágást az első hártya mentén, majd a gerezd másik oldalán is. Emeljük ki a gerezdet és helyezzük egy tálba, majd folytassuk a pucolást.

Ötödik lépés: a narancslé felfogása

Narancsfilézés késsel
A késünk legyen jó éles!

A pucolás ezen fázisát végezzük egy mélyebb tányér vagy tál fölött, hogy a folyamatosan lecsöpögő narancslé se vesszen kárba.

Hatodik lépés: a maradékok felhasználása

Meghámozott narancsgerezdek tálban és a hátramaradt hártyás rész
A maradék se vesszen kárba!

A végül hátramaradt hártyás részeket se dobjuk ki: tegyük félre őket és egy sajtkendőben, konyharuhában vagy egy szűrőn keresztül facsarjuk ki őket. Ezt a narancslevet fel is használhatjuk az adott receptben vagy meg is ihatjuk.

Hetedik lépés: egy ízes recept a gerezdek elfogyasztására

Téli caprese saláta céklából, narancsból, hajdinából, mozzarellából és rukkolából
A téli caprese saláta receptjéért kattints a képre!

A narancsgerezdek felhasználása rengeteg módon történhet: kerülhetnek fordított tortába, palacsintába, húsételek mellé, lekvárba, szószokba vagy salátákba.

Ha egy szezonális, téli immunerősítő salátát dobnánk össze, essen a választásunk a téli capresére. Ez a jól ismert olasz előétel paradicsomját céklára és narancsra, a bazsalikomját pedig ilyenkor is kapható, friss rukkolára cseréli.

Ezen kívül kerül még a tálra mozzarella is, illetve egy nagy adag főtt hajdina, ami felfogja, magába issza az összes ízes marinádot, öntetet, valamint kellően laktatóvá teszi a fogást.

További narancsos receptek, amelyeket érdemes elkészíteni:

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Gyors narancsdzsem kumquattal

A kumquat vagy más néven törpemandarin az egyik legkedvesebb gyümölcsöm, és szerencsére már Magyarországon is bele lehet futni itt-ott ebbe a pici citrusfélébe. A kumquat ...

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több hasznos konyhai furfangot ezekből a cikkekből:

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...