Télvíz idején jelentősen megnő a narancsfogyasztásunk, sokszor pedig olyan receptek keretében történik a citrusfalás, amelyekhez nem elég csak úgy kézzel megpucolnunk a gyümölcsöt. A narancspucolás, teljesen csupasz, hártyamentes gerezdek kinyerése borzasztóan macerás feladatnak tűnhet – legalábbis akkor, ha semmilyen vizuális segítségünk nincs hozzá. Az alábbi cikk ebben nyújthat segítséget, hiszen lépésről-lépésre bemutatja, mit kell tennünk ahhoz, hogyan ne maradjon hártya a gyümölcsön, hogyan ne vesszen kárba a narancs fele és mindeközben hogyan ne nyessük le egyik ujjunkat se.
Első lépés: stabil vágási felület

Ahhoz, hogy biztonságosan dolgozhassunk, először stabilizáljuk a vágódeszkánkat: tegyünk alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, hogy ne csúszkáljon. Majd vágjuk le a gömbölyű gyümölcs két végén a héjat, egyrészt hogy a citrus ne guruljon sehova, másrészt, hogy meglássuk, milyen vastag a héj, hol kell belevágnunk.
Második lépés: felső bemetszés

A narancs azon vágott része nézzen felfelé, ahol jobban látjuk a gerezdek elkülönülését. Egy kisebb méretű, de nagyon éles pengéjű kést használjunk: ezzel metsszük be a héjat ott, ahol a fehér rész kezdődik. A gyümölcs görbülő oldalát követve vezessük a kést, egészen az aljáig. Nem baj, ha az első vágásnál még marad némi fehér rész a narancshúson: a következő metszéseknél már jobban fogjuk látni, hol kell a pengének haladnia.
Harmadik lépés: a hártya és héj eltávolítása

Folytassuk a narancs héjának lemetszését, egészen, amíg teljesen csupasz nem lesz a gyümölcs. Ha maradna fehér rész a gerezdeken, azt is távolítsuk el.
Negyedik lépés: a gerezdek kimetszése

A gyümölcshús kinyeréséhez keressük meg, hol helyezkednek el a jól látható hártyahatárok a gyümölcsben. Éles pengénkkel ejtsünk egy bevágást az első hártya mentén, majd a gerezd másik oldalán is. Emeljük ki a gerezdet és helyezzük egy tálba, majd folytassuk a pucolást.
Ötödik lépés: a narancslé felfogása

A pucolás ezen fázisát végezzük egy mélyebb tányér vagy tál fölött, hogy a folyamatosan lecsöpögő narancslé se vesszen kárba.
Hatodik lépés: a maradékok felhasználása

A végül hátramaradt hártyás részeket se dobjuk ki: tegyük félre őket és egy sajtkendőben, konyharuhában vagy egy szűrőn keresztül facsarjuk ki őket. Ezt a narancslevet fel is használhatjuk az adott receptben vagy meg is ihatjuk.
Hetedik lépés: egy ízes recept a gerezdek elfogyasztására

A narancsgerezdek felhasználása rengeteg módon történhet: kerülhetnek fordított tortába, palacsintába, húsételek mellé, lekvárba, szószokba vagy salátákba.
Ha egy szezonális, téli immunerősítő salátát dobnánk össze, essen a választásunk a téli capresére. Ez a jól ismert olasz előétel paradicsomját céklára és narancsra, a bazsalikomját pedig ilyenkor is kapható, friss rukkolára cseréli.
Ezen kívül kerül még a tálra mozzarella is, illetve egy nagy adag főtt hajdina, ami felfogja, magába issza az összes ízes marinádot, öntetet, valamint kellően laktatóvá teszi a fogást.
További narancsos receptek, amelyeket érdemes elkészíteni:
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Less el még több hasznos konyhai furfangot ezekből a cikkekből: