A maceramentes narancshámozás és -filézés lépései + egy ízes salátarecept

Meghámozni egy narancsot nem nagy feladat. Már ha az ember csak úgy kézzel, barbár módra esik neki a külső buroknak. Ha azonban a lehető legtisztábban szeretnénk kinyerni a gyümölcshúst, ennél komolyabb módszerekhez kell folyamodnunk. Lássuk ennek lépéseit, képeken!

Télvíz idején jelentősen megnő a narancsfogyasztásunk, sokszor pedig olyan receptek keretében történik a citrusfalás, amelyekhez nem elég csak úgy kézzel megpucolnunk a gyümölcsöt. A narancspucolás, teljesen csupasz, hártyamentes gerezdek kinyerése borzasztóan macerás feladatnak tűnhet – legalábbis akkor, ha semmilyen vizuális segítségünk nincs hozzá. Az alábbi cikk ebben nyújthat segítséget, hiszen lépésről-lépésre bemutatja, mit kell tennünk ahhoz, hogyan ne maradjon hártya a gyümölcsön, hogyan ne vesszen kárba a narancs fele és mindeközben hogyan ne nyessük le egyik ujjunkat se.

Első lépés: stabil vágási felület

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
A levágott végeken stabilabban áll majd a gyümölcs

Ahhoz, hogy biztonságosan dolgozhassunk, először stabilizáljuk a vágódeszkánkat: tegyünk alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, hogy ne csúszkáljon. Majd vágjuk le a gömbölyű gyümölcs két végén a héjat, egyrészt hogy a citrus ne guruljon sehova, másrészt, hogy meglássuk, milyen vastag a héj, hol kell belevágnunk.

Második lépés: felső bemetszés

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
Dolgozzunk a gyümölcs domborulata mentén

A narancs azon vágott része nézzen felfelé, ahol jobban látjuk a gerezdek elkülönülését. Egy kisebb méretű, de nagyon éles pengéjű kést használjunk: ezzel metsszük be a héjat ott, ahol a fehér rész kezdődik. A gyümölcs görbülő oldalát követve vezessük a kést, egészen az aljáig. Nem baj, ha az első vágásnál még marad némi fehér rész a narancshúson: a következő metszéseknél már jobban fogjuk látni, hol kell a pengének haladnia.

Harmadik lépés: a hártya és héj eltávolítása

Narancs hámozása késsel, vágódeszkán
Nem baj, ha egy kis gyümölcs marad a héjon

Folytassuk a narancs héjának lemetszését, egészen, amíg teljesen csupasz nem lesz a gyümölcs. Ha maradna fehér rész a gerezdeken, azt is távolítsuk el.

Negyedik lépés: a gerezdek kimetszése

Narancsfilézés késsel
Dolgozzunk a hártyák mentén

A gyümölcshús kinyeréséhez keressük meg, hol helyezkednek el a jól látható hártyahatárok a gyümölcsben. Éles pengénkkel ejtsünk egy bevágást az első hártya mentén, majd a gerezd másik oldalán is. Emeljük ki a gerezdet és helyezzük egy tálba, majd folytassuk a pucolást.

Ötödik lépés: a narancslé felfogása

Narancsfilézés késsel
A késünk legyen jó éles!

A pucolás ezen fázisát végezzük egy mélyebb tányér vagy tál fölött, hogy a folyamatosan lecsöpögő narancslé se vesszen kárba.

Hatodik lépés: a maradékok felhasználása

Meghámozott narancsgerezdek tálban és a hátramaradt hártyás rész
A maradék se vesszen kárba!

A végül hátramaradt hártyás részeket se dobjuk ki: tegyük félre őket és egy sajtkendőben, konyharuhában vagy egy szűrőn keresztül facsarjuk ki őket. Ezt a narancslevet fel is használhatjuk az adott receptben vagy meg is ihatjuk.

Hetedik lépés: egy ízes recept a gerezdek elfogyasztására

Téli caprese saláta céklából, narancsból, hajdinából, mozzarellából és rukkolából
A téli caprese saláta receptjéért kattints a képre!

A narancsgerezdek felhasználása rengeteg módon történhet: kerülhetnek fordított tortába, palacsintába, húsételek mellé, lekvárba, szószokba vagy salátákba.

Ha egy szezonális, téli immunerősítő salátát dobnánk össze, essen a választásunk a téli capresére. Ez a jól ismert olasz előétel paradicsomját céklára és narancsra, a bazsalikomját pedig ilyenkor is kapható, friss rukkolára cseréli.

Ezen kívül kerül még a tálra mozzarella is, illetve egy nagy adag főtt hajdina, ami felfogja, magába issza az összes ízes marinádot, öntetet, valamint kellően laktatóvá teszi a fogást.

További narancsos receptek, amelyeket érdemes elkészíteni:

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több hasznos konyhai furfangot ezekből a cikkekből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek