Vajazás vagy sütőpapír: ezért nem mindegy, melyiket használod sütésnél

A sütés világában megannyi különböző piskóta, muffin és keksz vár arra, hogy elkészítsük őket. Ha pedig belevágunk valamelyik izgalmas receptbe, jobb, ha előre felkészülünk néhány kérdésből. A Napi Tipp ma a sütőpapírról tanít.

Gyakran ismételt frázis, hogy a sütemények sikerének elsődleges kulcsa egy megbízható recept. Ez természetesen igaz is, azonban nem biztos, hogy a leírás minden kérdésünkre egyértelmű és örökérvényű választ ad majd. Felmerül például a sütőpapír kérdése, amelynek kapcsán észrevehetjük, hogy akár egy konkrét süteményhez tartozó két különböző recept is mást kér tőlünk. Ahhoz, hogy magunktól eldönthessük, hogy most akkor kell-e sütőpapír a banánkenyér, a muffin vagy a piskóta alá, konzultáljunk az alábbi tippekkel.

Egyszerű citromos muffin sütőpapírban, tányéron
Vajazás vagy sütőpapír: ezért nem mindegy, melyiket használod sütésnél

A massza állaga

Érdemes figyelembe venni a süteménytésztánk állagát, amikor arról döntünk, vajazást vagy papírt alkalmazzunk. Leginkább azért, mert a nedvesebb, folyékonyabb masszák hajlamosabbak a leragadásra, míg a sűrűbb, kenhető tészták kevésbé.

Persze mindkét esetben szükség van valamilyen szigetelésre, nehogy kudarcba fulladjon a sütés. A nedvesebb masszák esetében sütőpapírt vessünk be, míg a sűrűbbeknél vajazást.

Ez a különbségtétel nagyban megkönnyíti majd a massza elegyengetését is a formában: a sűrű masszák ugyanis könnyen ráragadnak a papírra, tépik, rángatják azt.

A sütőedény formája

Haladjunk tovább a listán: a sütőforma alakja, formája is meghatározhatja, hogyan kell eljárnunk a különböző süteményeknél. Az egyenes oldalakkal, vonalakkal rendelkező edényekben jobban járunk a sütőpapír használatával, míg a redős, zeges-zugos formák (pl. kuglóf) mindenképpen alapos kivajazást igényelnek.

Ezekbe a kis résekbe a kezünkkel vagy ecsettel kell eljuttatnunk a zsiradékot, ráadásul jó alaposan – ugyanis a furcsa alakú edényekben a sütemény külön hajlamos a leragadásra.

A barnulás foka

A sütőpapír nagy előnye, hogy szigetel – ez a leragadás megelőzésében játszik fontos szerepet. De figyelembe kell vennünk azt is, hogy mivel extra réteg papír kerül a sütemény és a felforrósodó edény közé, a piskóta szélei kevésbé barnulnak, karamellizálódnak majd.

Így, ha olyan süteményt sütünk, ahol fontos ez a szín- és textúrabeli különbség a sütemény külsején, inkább vajazást alkalmazzunk (főleg, mivel a plusz zsiradék elősegíti a barnulás mértékét), semmint sütőpapírt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...