Gyakran ismételt frázis, hogy a sütemények sikerének elsődleges kulcsa egy megbízható recept. Ez természetesen igaz is, azonban nem biztos, hogy a leírás minden kérdésünkre egyértelmű és örökérvényű választ ad majd. Felmerül például a sütőpapír kérdése, amelynek kapcsán észrevehetjük, hogy akár egy konkrét süteményhez tartozó két különböző recept is mást kér tőlünk. Ahhoz, hogy magunktól eldönthessük, hogy most akkor kell-e sütőpapír a banánkenyér, a muffin vagy a piskóta alá, konzultáljunk az alábbi tippekkel.

A massza állaga
Érdemes figyelembe venni a süteménytésztánk állagát, amikor arról döntünk, vajazást vagy papírt alkalmazzunk. Leginkább azért, mert a nedvesebb, folyékonyabb masszák hajlamosabbak a leragadásra, míg a sűrűbb, kenhető tészták kevésbé.
Persze mindkét esetben szükség van valamilyen szigetelésre, nehogy kudarcba fulladjon a sütés. A nedvesebb masszák esetében sütőpapírt vessünk be, míg a sűrűbbeknél vajazást.
Ez a különbségtétel nagyban megkönnyíti majd a massza elegyengetését is a formában: a sűrű masszák ugyanis könnyen ráragadnak a papírra, tépik, rángatják azt.
A sütőedény formája
Haladjunk tovább a listán: a sütőforma alakja, formája is meghatározhatja, hogyan kell eljárnunk a különböző süteményeknél. Az egyenes oldalakkal, vonalakkal rendelkező edényekben jobban járunk a sütőpapír használatával, míg a redős, zeges-zugos formák (pl. kuglóf) mindenképpen alapos kivajazást igényelnek.
Ezekbe a kis résekbe a kezünkkel vagy ecsettel kell eljuttatnunk a zsiradékot, ráadásul jó alaposan – ugyanis a furcsa alakú edényekben a sütemény külön hajlamos a leragadásra.
A barnulás foka
A sütőpapír nagy előnye, hogy szigetel – ez a leragadás megelőzésében játszik fontos szerepet. De figyelembe kell vennünk azt is, hogy mivel extra réteg papír kerül a sütemény és a felforrósodó edény közé, a piskóta szélei kevésbé barnulnak, karamellizálódnak majd.
Így, ha olyan süteményt sütünk, ahol fontos ez a szín- és textúrabeli különbség a sütemény külsején, inkább vajazást alkalmazzunk (főleg, mivel a plusz zsiradék elősegíti a barnulás mértékét), semmint sütőpapírt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt: